Tulossatoa: Petturit ja pettämättömät

Taas kerran Nokia konttaa ja yleisö buuaa. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Nokia ei ole eikä tule Pörssihaukan listalle, mutta omaa mielenkiintoaan siihen liittyy aina vain suomalaisten suosikkiosakkeena ja suhdannemittarina. Nokia kuten verrokkinsa heijastavat tehokkaasti maailmantalouden investointisykliä.

Q3 Nokian liikevaihto laski peräti -20%, valuutoistakin siivottuna -15%. Etenkin Pohjois-Amerikka sakkasi raskaasti. Tämä on laskusuhdanteessa ominaista syklisille yleensä, mutta Nokiassa usein korostetustikin.

Sama pätee liikevoittomarginaaliin, joka puolittui vertailukauden mukavasta liki kymmenestä prosentista. Yhdessä laskevan liikevaihdon kanssa se höylää isolla taltalla tulosriviä.

Nyt on edessä yhtiön remontti irtisanomisineen ja kulukuureineen. Väki vähenee 10-15%. Pörssihaukan syklisissä ei moinen viikate ole heilunut.

Ei petä, kun ei odota

Ero vaikkapa eilen perattuun tuloksellisesti liki umpivarmaan Omnicomiin venyy järisyttäväksi. Toki toimialakin on aivan toinen, mutta markkinointi kuuluu myös syklisiin sektoreihin.

Silti Omnicom paukuttaa tasaisen varmaa loivaa kasvua ja varsinkin katetta liikevoittomarginaalilla +15% oloissa kuin oloissa. Nokia vain haaveilee sellaisesta.

Suomalaisten sijoittajien suuhun on jo kotiutunut sananparsi: Nokia pettää aina. Sen todenmukaisuus on tosin makuasia.

Monille tuntuu edelleen vaikealta hahmottaa alan suhdanneherkkyys. Kun investointilompakot suljetaan niin Nokia kuten vastaavat yhtiöt voivat vain vikistä.

Vaikkapa puolijohdeteollisuudessa tilanne on aivan sama. Sen kanssa täytyy vain elää niin yhtiöiden kuin omistajien.

Ei kaksineen missään suhteessa

Jälkimmäiset voivat kyllä vekslata omistustensa kanssa sopivia osto- ja myyntirakoja hakien. Siten syklisten kanssa pitää toimia, etenkin jos ne ovat vuoristoratatavaraa kuten Nokia.

Pitkässä perspektiivissä osaketta on kuitenkin mahdoton pitää kaksisena kohteena kuin sykliseen spekulaatioon. Puljun kannattavuus on hyvinäkin aikoina korkeintaan kohtalainen.

Ja kasvu suhdanteiden yli ei pysy edes inflaation kelkassa. Ei kiitos.

Nokian kasvu (sininen) ja vaatimaton kate (käyrä) eivät todellakaan houkuttele

Heikkoina aikoina puhutaan yhtiön kriisistä ja vaaditaan päitä pölkylle. Saattaahan johto sortua virheisiin, muttei mitenkään välttämättä.

Koska verrokkien kuten Ericssonin tarpoessa samassa suossa kyse on sektorin luonteesta. Kuten Warren Buffett nasevaan tapaansa muotoilee:

”Kun vaikeaksi tunnetulle sektorille palkataan tuloksistaan tunnettu johtaja, niin yleensä se on sektori joka säilyttää maineensa.”

Pekka Lundmark voi olla mokannut tai sitten ei. Alan luonteelle hän ei mitään voi.

Ei tällaisiin kohteisiin kannata sotkeutua kuin pelipapereina. Ja siihen löytyy rekkalastillinen Nokiaa parempia kuponkeja.

Elisa ei osaa yllättää

Hesan pörssissä valtaosa isommista yhtiöistä häärää syklisillä sektoreilla vaatien ainakin jossain määrin aktiivista salkunhoitoa. Elisa kaltaisia lujasti defensiivisiä löytyy niukasti.

Mutta teleoperaattori onkin sitä sitten viimeisen päälle. Q3  jatkaa linjassa yhtiön historiaan ja odotuksiin. Avainluvut kohenivat hankalissa oloissa aika vaatimattomasti joskin yllätyksettä.

Liikevaihto +2%, liikevoitto +2,7%, vertailukelpoinen nettotulos +1%. Kuluvan vuoden luvut ovat hiukan paremmat.

Korot eivät kummoinen riesa

Liikevaihto kasvoi etenkin palvelujen vetämänä. Miinusta toi kotimaisten ja muiden digitaalisten palvelujen lasku.

Kustannukset pysyivät kurissa pois lukien palkkainflaatio. Myös korkokulut painoivat tulosta, eivät kuitenkaan pahasti.

Korkomenot saattavat vielä jonkin aikaa nousta velkoja uudistettaessa. Korkojen pitäisi kyllä tulla alas jo ensi vuonna inflaation jarruttaessa niin Suomessa kuin koko euroalueella.

Elisa pitää pintansa happamissakin olosuhteissa

Eivätkä nettorahoitusmenot ole kuin nelisen prosenttia liikevoitosta. Niitä ei tarvitse murehtia Elisan tasaisen korkealla kannattavuudella.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos 0,63 euroa jäi noiden muutaman kustannuserän takia vertailukauden tasolle. Hiukan pettymys, mutta yhtiöstä riippumattomista syistä.

Osinkoputki jatkuu

Tuttuun tapaan varovasti ohjeistava Elisa nosti ennen viimeistä kvartaalia ennustettaan lievästi. Se odottaa liikevaihdon ja vertailukelpoisen käyttökatteen olevan hieman korkeampi kuin 2022.

Elisa pärjää pienillä investoinneilla. Sen ansiosta osingonjakosuhde on korkea ja osinko nousee taas aika varmasti hitusen – tai ainakin pysyy paikallaan.

Elisan tulos- ja osinkoputki jatkaa tuttuun suuntaan

Ei juhlavaa, mutta harvoinpa Elisa sellaista tarjoaa – jos toki jotkut vuodet tuovat reippaampaakin kasvua. Tämä ei niihin kuulu, kuten useimmilla yhtiöillä.

Elisa jatkaa harvinaisen helppona sijoituskohteena. Ja kurssin sukellettua kesästä asti ja nyt arkisen osarin vauhdittamana 40 euron pintaan myös oikein sopuhintaisena jo viiden prosentin osingolla mitattuna.

Luottotappiot olemattomat yhä

Muutaman vaikean vuoden jälkeen Nordea palasi hyvään kuntoon jo 2021 ja vahva meno aina vain jatkuu. Q3 liiketoiminnan tuotot kasvoivat hulppeasti +19% korkokatteen kohennuttua +36%.

Kallis raha sataa pankkien laariin, jos bisneksen pohja ei muuten haperru. Nordea on sen pitänyt ihmeenkin hyvin olosuhteisiin nähden, aiemmin laskusuhdanteet rassasivat sitä enemmän.

Yritysluotot kasvoivat yhä pari prosenttia ja asuntoluototkin pysyivät ennallaan, mitä voi pitää näissä oloissa saavutuksena. Vaikean markkinatilanteen vuoksi varainhoidon palkkiot taapersivat.

Kulut kasvoivat isommitta keikauksitta. Yllättävänä voi pitää luottotappiovarausten säilymistä käytännössä vertailukauden tasolla.

Nordea juhlii edelleen korkokatteellaan

Kauanko kekkeri kestää?

Nordea ei ole turhaan kehunut luottosalkkunsa laatua. Se ei haali ahneuksissaan riskiasiakkaita.

Osakekohtainen tulos 0,38 euroa ylittää Pörssihaukan odotukset. Koko vuoden tulos kirii reilusti päälle euron.

Vakavaraisuus parani edelleen. Se mahdollistaa omien osakkeiden ostojen jatkumisen ja tietysti muhkean osingon.

Nordea odottaa korkotason pysyvän ylhäällä kauemmin kuin yleensä suhdannekierrossa. Siinä tapauksessa korkokate jatkaisi ruhtinaallisessa kuosissa ensi vuonnakin.

Tämän ennusteen pitävyydestä voi olla monta mieltä. Viimeisen puolen vuoden inflaatiokehitys euroalueella ei puolla korkeita korkoja enää ensi vuonna, kun talous takkuaa taantumassa.

Ydininflaation jäähtyminen euroalueella puoltaa ohjauskoron laskua piakkoin

Ja se tuskin oleellisesti piristyy ennen rahan halventumista.  Euroalueen bisnesilmaston indeksi rämpii tuhdin taantuman lukemissa.

Osake valuu kohti Pörssihaukan ostotasoa

Rankan historiallisen poikkeaman tuo tämä taantuma, ellei se kisko mukaansa inflaation rippeitä ja korkoja. En usko ennen kuin toisin todistetaan.

Tämän suuntaisia miettivät sijoittajatkin, koska odotuksia paremmasta raportista huolimatta osake niiasi tänään kolmisen prosenttia. Vaikkei takana mitään ostokiimaa edes ollut.

Totesin Nordeasta jokin aika sitten, ettei se saa osta-suositusta ennen kuin viikkokuvaaja siihen antaa signaalin eli kurssi laskee Pörssihaukan tekniselle ostotasolle. Sinne se näyttää nyt matkaavan.

Päiväkuvaajassakin osake oli teknisesti ylikuumentunut, joten raporttiniiaus ei yllätä lainkaan. Vaikka fundamenttien mukaan reaktion piti olla ihan toinen.

Teknisesti yliostettu osake ei saa osta-suositusta ennen keltaista vyöhykettä

Toivottavasti liike jatkuu odottamani noin -10%. Se vastaisi vuoden tuottoa, joka Nordealla kertyy pääosin osingosta.

Toki sopivassa raossa kurssivoitostakin. Se tietysti edellyttää ajoituksen onnistumista molempiin suuntiin. Vaativa muttei mahdoton tikki.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


4 thoughts on "Tulossatoa: Petturit ja pettämättömät"

 1. Toni Meriluoto sanoo:

  Tuli luettua viikon artikkelit ja kiitos taas hyvistä analyyseistä, jatka samalla mallilla 🙂 . Tulipa myös ostettua viime ostolistan mukaisesti Valmettia, Elisa ja Keskoa lisää 🙂

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kovasti kiitoksia, Toni! Näillä mennään niin kauan kuin peli vetää. Suhdanne rassaa nyt yhtiöitä, ketä enemmän ketä vähemmän, mutta ovatpa sitten vimpan päälle halpojakin.

 2. Sunny Viljamaa sanoo:

  Olisinpa liittynyt mukaan jo aiemmin. Nokian kanssa kävi köpelösti, mutta onneksi panos on pieni. Arvo nyt 1100€, tappiota 570€.
  Kannattaako pitää OST pitkäaikaissäästö salkussa vai onko niin toivoton, että tällä rahalla kannattaisi heti ostaa jotain muuta.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Ikävä juttu, toki kurssit ovat tulleet alas lukemattomilla yhtiöillä.

   Vähän vaikea vastata. En tunne Nokiaa sinänsä hyvin, mutta pitkältä ajalta ja sen syklisen ja taloudellisen luonteen kyllä. Luultavasti Nokia taas toipuu noususuhdanteessa, mutta koska ja mihin mittaan, mene tiedä.

   Jos itselläni olisi jostain syystä Nokiaa salkussa niin möisin huolimatta kirvelevästä tappiosta. OST:illa ei tappioita voi teknisesti vähentää verotuksesta, mutta kyllä ne verovähennyksenä toimivat, koska sen tappion verran voit tehdä tuottoa verovapaasti.

   Vaihtoehdoistahan ei ole pula, juuri nyt ja tuonnempana tulee lisää. Huulilla jo olevat tsarit voivat keikuttaa kursseja reippaasti – suuntaan tai toiseen.

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka