Tulossatoa: Nackan veri ei vapise

Atlas Copcoa ei tuloskäyrästä hevin arvaisi sykliseksi konepajaksi.

Tasan eivät käy onnen lahjat. Valtaosa maailman konepajoista tuskailee muun teollisuuden mukana vaikeita aikoja, mutta jotkut porskuttavat aina vain kuin laput silmillä.

Atlas Copco, sektorin Pohjoismaiden kirkas ykkönen kooltaan ja paljolti laadultaankin, ei laskusuhdanteesta paljoa tiedä. Koronan nopeaksi ja matalaksi jääneen montun jälkeen sen liikevaihto ja -tulos eivät ole pudonneet käytännössä yhdelläkään kvartaalilla.

150 vuotta juuri täyttänyt, Nackan kunnassa Tukholman kupeessa pääkonttoriaan edelleen pitävän Atlaksen Q2 jatkaa samaa aika uskomatontakin rataa. Liikevaihto +32%, josta orgaanista kasvua +18%. Liikevoitto +28% liikevoittomarginaalilla 22,4%, huippuluokkaa Atlaksen omillakin kovilla standardeilla.

Sijoitetun pääoman tuotto 30% (28%) ja nettotulos +22% osakekohtaisella tuloksella 1,42 kruunua. Se on taas kerran kvartaaliennätys.

Lukuja korostaa, etteivät ne perustu nopeasti parantuneeseen suhdanteeseen kuten syklisten huipputulokset yleensä. Atlas jyskyttää nykyään tuollaista tempoa rutiinimaisesti.

Ei murehdittavaa

Ero vaikkapa samantyyppiseen Wärtsilään on suomalaisesta vinkkelistä karmaiseva. Sen kvartaalikohtaiset luvut, vaikkapa liikevoitto ovat olleet jo viisi vuotta yhtä ylentävä näky kuin ikälopun juopon hammasrivi.

Wärtsilää aiemmin leimannut varmuus katosi. Nyt yhtiö on taas pärjännyt muutaman kvartaalin kohtalaisesti, mutten kadu sen poistamista listalta.

Wärtsilän tuloskehitys on kadottanut takavuosien varman puhtinsa

Miksi tyytyä kompuroijaan kun rahansa voi laittaa Atlaksen kaltaiseen graniittiseen huippuyhtiöön. Joka ei yleensä kärsi edes ylihinnoittelusta, luultavasti Tukholman pörssin lavean valikoiman ansiosta.

Yhtiön neljän yksikön ja viiden markkinaa-alueen välillä oli jonkin verran heittoa kuten yleensäkin. Nämä suhteet vaihtelevat vaikuttamatta oleellisesti isoon kuvaan.

Jos koronan kaltainen myrsky vain raapaisi Atlasta niin lievempiä suhdanneheittoja ei kannata murehtia tai ynnäillä. Kokonaisuus pahimmillaankin vain hiukan horjahtelee.

Nousumarkkinan pitäisi jatkua

Nyt laihoin pala raporttia oli tilauskannan vain kuuden prosentin kasvu. Yhtiö odottaakin kuluvasta kvartaalista hiukan laihaa suhdanteen laahatessa.

Mutta mitään dramaattista ei näy. Eikä Pörssihaukka säntäile tällaisen informaation varassa. Mahdollinen lievä tulospaine on varmasti jo hinnoiteltu ajat sitten osakekurssiin.

Atlaksen vakavaraisuus on huippua. Nettovelan ja liikevoiton suhdeluku jää alle yhden, kun alle kolme on jo hyvä; vaikkapa Nokialla luku on Atlasta tuplasti korkeampi, ei kehno sekään.

Korkomenot haukkaavat vaivaiset kaksi prosenttia liikevoitosta. Kassa pullistelee käteistä liki kymmenen vuoden korkomenojen verran.

Korkomenot (musta) vievät karkkirahaa liikevoitosta (vihreä)

Pörssihaukan listalla alusta asti ollut osake maksoi sivuston auetessa vajaan 60 kruunua, nyt heinäkuussa ennätyksensä korkannut kurssi maksaa yli tuplasti enemmän. Päälle tuloksen mukaisesti kehittyvä osinko.

Atlas on saanut tämän vuoden puolella muutamia osta-suosituksia ja ehtinee saada joitakin ennen potentiaalista lunasta-suositusta. Sen tullen osake yleensä käy tavallista kuumempana, mistä ei vielä ole merkkejä.

Keskolla tasaista

Kesko raportoi elokuun myynnin nousseen 1,6% edellisvuodesta ja yrityskaupoista siivottuna tasan prosentin. Ei hassummin matalasti arvostetun osakkeen jatkaessa mateluaan alle 20 eurossa.

Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi vertailukelpoisesti 5,3% elokuussa ennen kaikkea ruokamyynnin ansiosta. Sitä tosin siivitti etupäässä ruuan kallistuminen – kuvaten kuitenkin Keskon tarjoamaa inflaatiosuojaa.

Keskon rakentamisen ja talotekniikan myynti laski vertailukelpoisesti 7,1%. Se ei yllätä, rakentamisen lama jatkuu. Heinäkuussa kyyti oli vielä hyisempää.

Rakentajat ehtivät nyt pitää toisenkin tauon. Kuva: Wikicommons

Ammattilaisasiakkaisiin keskittyvä Onninen kadotti myyntiä vain 2,5%, Norjassa luku oli samaa tasoa. Ruotsi kyllä sakkasi 14,9%.

Aika ennallaan tilanne jatkuu. Defensiiviset yksiköt sinnittelevät kohtalaisesti kuluttajien ikävässäkin raossa. R&T mörnii odottaen korkojen laskua.

Omistajakaan tuskin kummoisia kurssivoittoja sitä ennen kuorii, tuhtia osinkoa kuitenkin. Siihen ei muutosta näy.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoittamisen perusteet
Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka