Tulossatoa: Kestääkö Nordean huippukunto?

Nordea ja Frank Van Jensen tuuppaavat palloa pussiin kovalla prosentilla. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Kahden kauppa on kolmannen korvapuusti. Sanonta ehkä liioittelee ja yleistää, mutta tässä tapauksessa se istuu pankkien asemaan.

Korkojen nousu avittaa niitä, jos oma rahoituspohja on kunnossa. Nordeaa se suhde vivuttaa nyt kummasti.

Mitä enemmän varainhankinta perustuu talletuksiin, sen edullisemmaksi kasvaa ero talletuskulujen ja luottojen korkotuottojen välillä. Pankin liiketoiminnan tuotot kasvoivat Q2 +22% liki kolmeen miljardiin ennen kaikkea +40% turvonneen korkokatteen ansiosta.

Nordea on talletuspankki ja etenkin yrityksille lainat kelpaavat edelleen. Asuntomarkkinoilla tilanne on jo hankala ja pankkien kilpailu höylää marginaaleja, näin etenkin Ruotsissa.

Palkkituotot hiukan laskivat, vakuutustuotot nousivat reilusti. Nämä ovat kuitenkin pieniä momentteja Nordean tuloslaskelmassa.

Kolhuihin varauduttu

Luottokannan laadussa ei näy suuria muutoksia ainakaan johdon silmissä, sillä luottotappiovaraukset pysyivät ennallaan. Vaikka konkursseja sikiää ainakin Suomessa ja Ruotsissa taas tiuhaa tahtia.

Jos luottotappiot pysyvät näin hyvin kurissa niin Nordean riskinhallinta ansaitsee kyllä puhtaan kympin ja papukaijamerkin. Vannomatta paras, mutta kyllä 90-luvun laman rottakoulu opetti pohjoismaisille pankeille itsekuria.

Finanssikriisissä se näkyi jo: eivätpä joutuneet liemeen saati pankkitukien varaan. Joten tuskin isoja kupruja tarvitsee jatkossakaan odottaa, vaikka euroalueen talous kurassa jonkin aikaa tarpoisikin.

Pankithan tosiaan hyötyvät korkeista koroista – ainakin siihen asti, kun luotot asiakkaille kelpaavat ja luottotappiot pysyvät kurissa. Se on toistaiseksi ainakin homman nimi.

Tulosrivi turposi

Niinpä liikevoitto parani +26% ja nettotulos osaketta kohti +32% yltäen kaikkien aikojen ennätykseen 0,37 euroa. H1 sitä on koossa jo 0,68 euroa, kun koko viime vuoden eps oli 0,95 euroa – hyvä luku sekin.

Nordea liitää nyt elämänsä iskussa. Se myös varautuu korkojen laskuun, joka ennen pitkää odottaa – Pörssihaukan ennusteen ja toiveenkin mukaan viimeistään ensi vuoden alkupäässä.

Korkotason siivittämä Nordea on elämänsä kunnossa

Nordea tekee korkosuojauksia, jotka ylläpitävät korkokatetta korkojen laskiessa. Tästä toki seuraa kuluja, jotka korkojen mahdollisesti sittenkin pysyessä ylhäällä nakertavat tulosta.

Mutta näin Nordea varmistaa kohtalaisen tasaisen korkokatteen olosuhteista riippumatta. Ellei laskusuhdanne rassaa liiketoimintaa muuten niin raskaasti.

Kovat tavoitteet

Ainakaan Nordea itse ei siihen usko. Sillä on laaja asiakaspohja Pohjoismaissa niin yritys- kuin yksityissegmentissä. Osa voi vähän horjuakin kaatamatta kokonaisuutta.

Nordea ohjeistaa näkymiään ylöspäin ynnäillen yltävänsä tänä vuonna yli +15% oman pääoman ROE:n tuottoon, kun aiempi tavoite oli +13%.

Tuo on Nordean historialla kova tavoite. Muttei tämän hetken kuosissa hitustakaan yltiöpäinen.

Rahoitus on suhdanneherkkä ala, jossa heilunta kuuluu asiaan, vaikkei jonkun metsäsektorin mitassa. Mutta kyllä Nordea tässä kohtaa vakuuttavassa kunnossa on.

Tämän vuoden eps kiivennee reilustin päälle euron, varovastikin arvioiden 1,30 tuntumaan. Osinkoa Nordea jakaa 60-70% tuloksestaan, joten liki euron osinkoa sopii silloin odottaa.

Osake junnaa

Miksi osake ei silti saa enempää virtaa, vaan nylkyttää edelleen 10 euron pinnassa? Hyvä kysymys, vaikeampi vastattava.

Fundamentaalinen syy voisi olla se, että markkinat odottavat lähiaikoina sekä korkojen ripeänkin laskemisen ja taantuvan talouden seosta. Se söisi Nordean tulosta, vaikka suojausten ansiosta ei ehkä dramaattisesti.

Nordea ohjeistaa hyvää pääoman tuottoa ja siten tuhtia osinkoa jatkossakin

Toinen mahdollinen syy onkin yksinkertaisesti sesonkiluonteinen. Kesä hiljentää pörsseissä ainakin volyymit ja usein kurssikehityksenkin.

Eipä sillä suurta väliä, hyvä tietää kuitenkin etenkin kokemattoman sijoittajan. Markkinoiden elämää ohjaavat monenlaiset vaikuttimet.

Odota tai pidä

Pörssihaukan toiveena oli reipas ralli 11 euroon tai päällekin, josta irtoaisi mehukas pikavoitto. Osta-suosituksethan tulivat alempaan hintaan, ja 0,95 euron osakekohtainen osinkokin kilahti tilille jo sen jälkeen.

Saattaapa kurssi sinne vielä kavuta, jos ei aiemmin niin ensi vuoden puolella. Ja viimeistään keväällä, kun pullea osinko odottaa orrella noutajaansa.

Mutta pikavoitto ei vaikuta nyt ilmeiseltä, vannomatta paras kuitenkin. Silti ainakaan osta-suositus ei tässä kohtaa irtoa ihan teknisistä syistä, vaikka hinta sinänsä ei hitustakaan hirvitä.

Enemmän päinvastoin. Nordean kanssa vuosia sählänneenä varaudun silti kaikenlaisiin käänteisiin.

Etenkin kurssikehityksen suhteen. Osta-leimat tulevat vain teknisesti optimipaikoissa, eikä tämä sitä nyt ole.

Realty ei tärise suhdanteista

Pankkien menoa suhdanteet heiluttavat, ja hiukan sitä ne tekevät kiinteistöyhtiöillekin. Sitä todistaa tylyllä kielellä Pörssihaukan jonossa jo pitkään norkoilleen kotimaisen asuntosijoittajan Kojamon osakekurssi.

Kojamo ei ole houkuttanut teknisesti. Eipä odottava linja kaduta, vaikka Kojamo on tilaajissa jo kiinnostusta herättänyt. Ehkäpä sekin aikanaan nousee listalle.

Pörssihaukassa jo noin puolitoista vuotta ollut liikekiinteistövuokraaja Realty ei seilaa samoissa myrskyissä kuin korkeintaan hentojen tuulahdusten verran. Edes korona ei tehnyt pahaa naarmua, ja aika vaivatta se tässä inflaatio- ja korkoriehassakin porskuttaa kuten aina.

Q2 ei yllätyksiä tarjonnut. Liikevaihto kasvoi yhä vahvasti, mutta REIT:ien luvuissa täytyy muistaa niiden kasvattavan liikevaihtoaan paitsi vuokria korottamalla myös kiinteistömassaa lisäämällä.

Sen vaatimaa pääomaa ne hankkivat paljolti osakekantaansa laajentamalla. Se kaventaa velkariskiä.

AFFO +3%, vuokrausaste 99%

Se on ok järjestely omistajankin kannalta, koska oleellista on osakekohtaisten lukujen kehitys. Ja kyllä nekin ylös kipuavat Realtylla, ei vauhdikkaasti joskin varmasti.

REIT:eille tärkein AFFO, joka määrittää osingonmaksukyvyn, koheni kvartaalilla +3% tasan dollariin ja puolivuositasolla +2% 1,98 dollariin. Hiukan vaisu vaihe, ei kummempaa.

Tilojen vuokrausaste oli 99%, käytännössä 100%, koska tiloista aina jotkut ovat ajoittain tyhjänä vuokralaisen vaihtumisen tai remonttien takia. Ei siis huolen häivää kuten ennenkään.

Kiivaan kasvuvuoden jälkeen Realty kuitenkin hiukan löyhää kaasujalkaa. Se odottaa AFFO:n kasvavan vain muutaman prosentin tänä vuonna ja olevan aika tarkkaan neljä taalaa per osake.

Neljän taalan AFFO takaa osinkoputken jatkuvan

Asiakkaissa saa olla vaihtuvuuttakin

Jotkut asiakkaat saattavat sulkea toimintaansa, kuten apteekkiketju Walgreens 150 liikettään. Walgreens joutuu maksamaan sopimuksen mukaista vuokraa siihen asti, kun Realty löytää uuden vuokralaisen.

Eivät vastaavat tilanteet kokeneelle kiinteistöyhtiölle uusia ole. Niiden klaaraaminen kuuluu sen ydinosaamiseen.

Valtaosa vuokrasopimuksista on pitkiä eli suhdanteet eivät niihin suoraan vaikuta. Realty on nähnyt paljon vaikeampiakin aikoja kuin tämä.

Realty jatkaa laajentumista uusille toimialoille kuten terveydenhuoltoon ja myös uusiin kohdemaihin, viimeisenä Italia. Britanniassa ja Espanjassa sillä on jo kiinteistöjä.

Euroopassa riittää kynnettävää. Ja miksei muuallakin. Realtyn Euroopan bisnes on jo tuplasti isompaa kuin vaikka kotimaisen Itämeren alueella toimivan Cityconin.

Osinkovirta jatkuu entiseen tapaan

Asiakaskunta jakautuu sinänsä laajalle niin sektorien kuin maantieteen vinkkelistä. Se antaa lujaa iskunkestävyyttä kuten koronakin todisti.

Realty kerää tulonsa todella monihaaraisista lähteistä

Eli ilman suurta ihmettä osinko kipittää ylös kuten tähän asti. Mikään ei muuhun viittaa.

Varaa on, ja korkean luottoluokituksen ansiosta Realty saa rahoitustakin säälliseen hintaan. Toki korkojen nousu hiukan rasittaa katetta, mutta korot tulevat vielä alaskin.

Himpun yli kolmen dollarin vuosiosingolla osinkotuotto on aika tarkkaan 5% osakkeen niiattua taas 60 taalaan. Helppoa varmaa käteistuottoa.

Jos ketä varma tuhti osinko kiinnostaa…

Siihen tarpeeseen REIT:it on luotu, ja Realty täyttää tehtävän mallikkaasti. Osakekurssikin nousee aikanaan, jahka korot tulevat alas.

Osake on ostoraossa niin fundamenttien kuin TA:n puolesta.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka