Tesla ei ole Pörssihaukan suositusyhtiö, kuten eivät muutkaan nyt teknobuumin harjalla porskuttavat hypeyhtiöt. Jotkut näistä eivät mahdu toistaiseksi listalle hinnoittelunsa takia.
Vaikkapa eilen raportoinut Microsoft on kaikin tavoin hieno yhtiö, eikä osakekaan aivan tolkuttoman kallis, hintava kuitenkin. Sopivalla kurssinotkahduksella se kyllä varmasti nousee suositusyhtiöksi.
Eilisen raportoinut Tesla on toista maata. Pidän sitä yhtenä suurimmista koskaan näkemistäni osakekuplista ainakin kokoluokassaan – etenkin nyt, kun sen kurssi räjäytti maalispaniikista käsittämättömiin arvostustasoihin. Halpa elvytysraha hakeutuu nyt kaikkialla kasvuyhtiöihin hintaa kysymättä.
Teslan yllätyksenä tullut voitolle kampeaminen mahtui Suomessakin televisiouutisiin. Sekin kertoo osaltaan, millainen hype yhtiön ympärillä kuohuu – ikään kuin suuren yhtiön niukka voitollinen tulos olisi sensaatiomainen saavutus.
Sähköautojen markkinajohtajasta on tullut jo kirkkaasti pörssiarvoltaan suurin autotehdas, vaikka se liikevaihdoltaan mahtuu vielä hädin tuskin keskikastiin. Teslan liikevaihto vastaa puolta Kiasta, alle kolmasosaa ranskalaisesta Peugeotista ja kymmenesosaa Toyotasta.
Teslan markkina-arvo on 50 prosenttia Toyotaa suurempi. Vastaavaa tilannetta en historiasta tiedä.
Tesla on toki kasvanut nopeasti sähköautojen suosion myötä, ja varmastikin kasvu jatkuu tuonnempana. Sillä on myös muita teknologiahankkeita, kuten itseohjautuva auto ja aurinkoenergia, sekä niihin liittyvät ohjelmistot.
Ne ovat kuitenkin vielä pieniä tulevaisuuden projekteja ainakin suhteuttuna yhtiön valtavaksi turvonneeseen markkina-arvoon. Teslaa on vielä pitkään tarkasteltava autotehtaana.
Sähköauto sinänsä on varmasti tulevaisuudessa kasvava trendi, joskaan ei välttämättä polttomoottorin ainoa korvaava vaihtoehto. Vetypolttokennosta voi tulla toinen tekninen vallankumous.
Teknologian hurjat mullistukset jatkuvat, mutta niiden suuntaa on vaikea tietää etukäteen. Sama pätee kilpailuasetelmien muutokseen vähänkään pidemmällä aikajänteellä.
Joka tapauksessa autoteollisuus on pääomavaltainen ja ankarasti kilpailtu ala. Teslalla on sähköautoissa teknologista etumatkaa, mutta kilpailu kiristyy jo. Sekä perinteiset että uudet valmistajat rynnivät kasvumarkkinalle, kuten avoimessa markkinataloudessa on väistämätöntä.
Autoteollisuudessa yksikään merkki ei ole koskaan hallinnut markkinoita. Siihen on monia syitä, joista yksi keskeinen on kuluttajien makutottumusten hajonta.
Autoilijat arvostavat hyvin erilaisia ominaisuuksia, minkä seurauksena automerkkejä on tarjolla kymmeniä. Teslan hinnoittelun perusteella sen pitäisi vallata markkina suurinpiirtein monopoliksi.
Se on äärettömän epätodennäköistä. Keskustelupalstoillakin Teslaa nimenomaan tuotteena väheksyviä riittää siinä missä sen intohimoisia puolustajia.
Autoilijat ovat perinteisesti merkkiuskollista väkeä, jotka usein samastuvat ajokkeihinsa toisella tavalla kuin mihinkään muuhun hyödykkeeseen. Tämän muuttuminen olisi kulutustottumusten kaikkien aikojen vallankumous – siis erittäin epätodennäköinen.
Teslan hinnoittelu on kuitenkin niin tähtitieteellinen, että sen voi perustella vain todella raivoisa ja kannattava kasvu. Arvostuskertoimet ovat käsittämättömät.
Nyt, yllätysvoitolle kammettuaan, Tesla teki puhdasta voittoa sata miljoonaa dollaria. Koko vuoden tulokseksi muutettuna se vastaa 400 miljoonaa dollaria.
Saattaa kuulostaa isolta rahalta, mutta Teslan 300 miljardin markkina-arvolla siitä muodostuva P/E-luku on lähes tuhat. Kyllä – lähes tuhat!
Tolkuton luku saattaisi olla käsitettävä, jos Teslan kannattavuuden ja kasvun odottaisi kasvavan jollain eksponentiaalisella tasolla. Teslan vaatimattomassa kannattavuudessa on parantamisen varaa, ja saattaahan se sen tehdäkin vielä.
Mutta autoteollisuudessa katteet eivät ole koskaan korkeat kuin parhaiden luksusautojen luokassa. Vaikkapa Ferrari – josta saattaa tulla Pörssihaukan suositusyhtiö kasvuyhtiöiden kategoriaan – on poikkeuksellisen kannattava autotehdas huiman brandinsa ja sen takaaman hinnoitteluvoiman ansiosta.
Se on harvinaista, eikä Teslan kannattavuuskehityksessä mikään viittaa tuollaisen aseman saavuttamiseen. Sen bruttomarginaalit ovat samaa tasoa kuin muilla autotehtailla, mutta Tesla polttaa rahaa rutkasti yleiskuluihin ja velanhoitoon.
Jo arkinen bruttomarginaali kertoo, ettei Teslan kannattavuudessa ole odotettavissa radikaalia etumatkaa toisiin tuottajiin. Outoa se olisikin tällä ankarasti kilpaillulla alalla, jonka historia ei mitenkään puolla yksittäisen yhtiön ihmetekoja.
Vaikka Teslan kannattavuus paranisi alalle ominaiselle tasolle ja kenties joskus sen eliittiinkin, voi hurjan hinnoittelun perusteena silti olla vain liikevaihdon radikaali kasvu. Teslan P/S -luku eli markkina-arvon ja liikevaihdon suhde on liki kymmenen, kun se isoilla kannattavilla autotehtailla on tänä päivänä yksi tai sen alle.
Tuollainen P/S -luku on todella korkea. Se on oikeutettu vain erittäin voimakkaasti kasvavalle yhtiölle, ja siltikin kyseenalainen – koska eksponentiaalinen kasvu ei ole koskaan jatkunut loputtomiin yhdelläkään yhtiöllä.
Talouden mittasuhteet tulevat yksinkertaisesti vastaan. Varsinkin kun kyse on jo kuitenkin kohtalaisen isosta yhtiöstä ja konservatiivisesta alasta. Autojen kokonaismyynti ei voi mittaansa enempää kasvaa.
Oman arvioni mukaan Teslan nykyinen 300 miljardin markkina-arvo olisi oikeutettu osapuilleen sillä odotuksella, että se kykenee ainakin 15 miljardin nettotulokseen viimeistään viiden vuoden kuluttua. Se on samaa luokkaa kuin suurimpien kilpailijoiden Volkswagenin ja Toyotan nyt.
Tuo tulos antaisi osakkeen nykyhinnalla P/E -luvuksi 20. Autotehtaalle korkea on sekin, mutta vielä säällinen jatkuvan vahvan kasvun oletuksella.
Autoteollisuuden nettotulokset ovat tyypillisesti korkeintaan kymmenen prosenttia liikevaihdosta. Mikään ei Teslan kannattavuuskehityksessä viittaa sen yltävän korkeampaan katteeseen, joten 15 miljardin tulos vaatisi noin 200 miljardin liikevaihtoa eli nousua suurimpien autotehtaiden sarjaan.
Teslan liikevaihto on nyt hiukan päälle 20 miljardia, joten liikevaihdon pitäisi tämän laskelman mukaan noin kymmenkertaistua perustellakseen jotensakin nykyisen osakekurssin hitusenkaan konservatiivisen sijoittajan silmin.
Liikevaihdon kymmenkertaistuminen viidessä vuodessa vaatii 60 prosentin vuosittaista kasvua. Teslasta tulisi samalla markkinoiden suurimpia valmistajia, kun se ei vielä mahdu kymmenen porukkaan.
Pääomavaltaisella ja ankarasti kilpaillulla alalla se on kauniisti sanottuna kohtalainen haaste. Ei siihen viittaa Teslan tuore raporttikaan – olkoonkin, että kyse on koronan pahimmasta raosta.
Teslan myynti ei ole kasvanut viimeisen vuoden aikana likikään sellaista vauhtia, vaan pikemminkin junnannut paikallaan. Ajat ovat toki poikkeukselliset.
Mutta ei Teslan myynti ole vähän pidemmälläkään aikajänteellä enää kasvanut likikään moisia vauhteja. Vuosikymmenen alkupuolella se teki niin. Mutta silloin Tesla oli vielä pieni startup, jotka voivat kasvaa aikansa huimaa tahtia.
Uudet tehtaat toki nostavat liikevaihtoa merkittävästi, mutta on se totisesti sisällä jo markkina-arvossakin. Eikä kukaan voi varmaksi tietää tulevan tuotannon kysyntää, saati kannattavuutta.
Raaka hintakilpailu on automarkkinan perinteinen luonne. On todella uskaliasta odottaa siihen merkittäviä muutoksia yhdenkään tuottajan kohdalla ilman erityistä syytä.
Raju kasvu ja kannattavuus ovat usein törmänneet näihin pullonkauloihin – vaikkapa Microsoft. Yhtiön turvotessa tempo väistämättä hidastuu.
Se on ohittamaton historiallinen fakta, jonka unohtaminen on kaikkien kasvuyhtiökuplien perusta. Sen koki Microsoft ja lukematon määrä teknoyhtiöitä 2000-luvun taitteessa.
Vaikka Tesla investoi voimakkaasti, on vaikea uskoa sen markkinaosuuden kasvuun ainakaan siinä mitassa kuin osakkeen hinta edellyttää: ylivertaista ykköstä.
Halvempien mallien markkinarakoonhan Tesla ei toistaiseksi edes pyri. Ja siellä tulevat vastaan massatuotannossa vuosikymmeniä pärjänneet jättiläiset valtavilla volyymeillaan.
Autoala kokonaisuutena ei ole kasvamassa oleellisesti kiivaammin kuin tähänkään asti. Kukaan alaa tunteva ei sellaista väitä. Sekin on huomioitava mittasuhteita aseteltaessa.
En sinänsä epäile, etteikö Teslasta tule sähköautomarkkinan ja yleensäkin alansa tärkeä ja kannattavakin toimija. Mutta se ei sinänsä perustele mitä tahansa hintaa. Varsinkin, kun ne mielekkäät tuotot ovat vielä kaukana epävarmassa tulevaisuudessa.
Toki kuplat voivat kestää kauankin. Mutta Pörssihaukalle se ei ole peruste spekuloida ylihintaisilla osakkeilla, kun sentään mielekkäästikin hinnoiteltuja aina löytyy – jos kohta juuri kasvuyhtiöistä niitä saa tällä hetkellä tonkia.
Osakkeiden toista ääripäätä edustaa maltillisesti hinnoiteltu osinkokone Pfizer. Se teki jo toisen sopimuksen kokeellisesta koronavirusrokotteestaan, ensin Britannian ja nyt Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa.
Yhdessä BioNTechin kanssa tuotettua rokotetta toimitetaan sopimuksen mukaan peräti 600 miljoonaa annosta. Optiona on toinen mokoma.
Kauppahinta on vajaat kaksi miljardia dollaria. Hinnan pitäisi vain kattaa kustannukset – mitä kaikkea siihen sitten mukaan lasketaankin. Eiköhän urakasta jotain katettakin tuottajille käteen jää.
Tästäkin on vielä vaikea sanoa, mikä on kyseisen rokotteen ja muiden vastaavien kohtalo. Mutta sen verran vakuuttavia ovat ilmeisesti koetulokset, että tuskin savua ilman tulta, kun tuollaisia rahoja jo taskusta kaivellaan.
Jos Pfizer ja BioNTech kilpajuoksussa nyt pääsevät piikkipaikalle, tietää se kohtalaisen ikäviä näkymiä niille hillittömän hintaisille startupyhtiöille, joiden kurssit ovat paahtaneet avaruuteen juuri koronan voimalla. Tästä lotosta Pörssihaukka varoitti jo maaliskuussa.
Vaikka Pfizer ei suuria voittoja rokotteesta käärisikään, olisi sen onnistunut levitykseen saaminen tietysti valtava imago- ja markkinointivoitto. Laatuyhtiöhän se on muutenkin, mutta ainahan bonukset kelpaavat.
Osake on noussut reippaasti muutaman viikon – eli Pörssihaukan osta-suositukset osuivat todella hyvin. Nyt makoisa sauma on jo haihtunut.
Leipomokonserni Flower Foods antoi positiivisen tulosvaroituksen. Vielä keskeneräisen tilinpäätöksen mukaan sen vertailukelpoinen nettotulos osaketta kohti nousee 0,30 – 0,33 dollariin.
Sen toteutuessa vuositulos on kohoamassa selvästi viime vuotta paremmaksi – eli umpivakaan yhtiön kasvu jatkuu tuttuun tapaan. Ja toisin kuin hypeosakkeet, Flower Foods on edelleen hyvin mielekkään hintainen.
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.