SPAC – onki kuumien yhtiöiden kalastukseen

Autoteknologian nousukasta Luminaria kannatti ostaa SPAC-vaiheessa

Kovilla odotuksilla ladattuihin kuumiin aloihin sijoittamisen tekee vaikeaksi niiden hinnoittelu. Osakkeiden arvostustasot karkaavat usein heti listautumisen jälkeen.

Joskus tilanne saattaa olla lohdullisempi, mutta samalla todella arvoituksellinen. Seosta tarjoavat viime vuosina yleistyneet, perinteisiä osakeanteja korvaavat SPAC-osakkeet, jollaiseen Pörssihaukka nyt tarttuu vastoin perinteistä strategiaansa.

SPAC lyhentyy sanoista Special Purpose Acquisition Company. Se on yhtiö, joka perustetaan pelkästään pääoman hankkimiseksi yrityskauppaa varten.

SPAC:in ilmestyminen pörssiin tarkoittaa, että sen taustayhtiö ja/tai rahoittajat keräävät pääomaa ostaakseen vielä listaamattoman yhtiön. Kaupan kohteen ne ovat jo valinneet, mutta eivät välttämättä sitä julkista.

Kaupan aikanaan toteuduttua ostettu yhtiö muuttuu pörssiyhtiöksi omalla nimellään. Sen omistajia SPAC:ia ostaneet sittemmin ovat.

SPAC:illa etunsa listautumisen muotona

SPAC:it luotiin jo vuosikymmeniä sitten. Etuna on pörssiin tulevan yhtiön kannalta se, että perinteisessä listautumisessa välittäjinä toimivat pankit ottavat operaatiosta suuren välityspalkkion.

Usein ne myös painavat osakkeen listautumishinnan alemmas kuin yhtiö haluaisi. Näin ne tekevät varmistaakseen annin onnistumisen ja myös hyötyäkseen siihen osallistuneiden suurten asiakkaidensa kanssa.

Listautumisen jälkeen osakekurssi usein pomppaa hetkessä kymmeniäkin prosentteja. Se kiukuttaa yrityksensä myyneitä omistajia: enemmän oli saatavilla.

SPAC kerää rahat kerätään suoraan avoimilta markkinoilta. Nousevia kasvuyhtiöitä omistavat pääomasijoittajat suosivat SPAC:eja, koska ne mahdollistavat tavallista listautumista paremman hinnan.

Prosessi käy vilkkaamminkin. Hittisektoreiden kuten sähköauton nyt kiehuessa markkinoilla aika on todella rahaa.

Kaupan kohdetta joskus arvailtava

Yhdysvalloissa SPAC:eja on tuotu pörssiin 2020 yli 50. Ne ovat keränneet rahaa yli 40 miljardia. Kyse on jo isosta finanssi-ilmiöstä.

SPAC:ien omalaatuisuus on, että ainakin joissakin tapauksissa niillä kerättävän rahan kohde on ainakin alussa arvailun varassa. Vain sen luonut yhtiö tai sijoittajat – jotka laittavat peliin toki omaakin rahaa – tiedetään varmuudella.

Heidän osaamiseensa systeemin luotettavuus ensi kädessä perustuu. Siksi noilla toimijoilla täytyy olla todistettua asiantuntemusta liiketoiminnasta, johon yrityskauppa tähtää.

Ostokohdetta tietenkin arvaillaan kuumeisesti taustavoimien pohjalta. Usein aika onnistuneesti.

Kaksi vuotta aikaa kauppaan

SPAC-annissa kerätyt rahat sijoitetaan korolliselle luottotilille. Varat pysyvät siellä, kunnes yritysosto toteutuu. Siihen on kaksi vuotta aikaa SPAC:in pörssiin tulosta alkaen.

Jos kauppaa ei synny, rahat palautetaan sijoittajille. Siltä osin riskin pitäisi olla olematon.

Yleensä kaavaillut kaupat toteutuvat. Ei näin isoihin hankkeisiin ohuelta pohjalta lähdetä. Tavallisesti kauppa ratkeaa reilusti ennen määräaikaa.

Yrityskaupan jälkeen osake sitten elää markkinoiden ehdoilla. Kurssi laskee tai nousee odotusten mukaan kuten kaikkien osakkeiden.

Eli kuokkaan voi tulla isostikin. Kuten kaikessa sijoittamisessa.

Hittisektorit SPAC:ien suosiossa

SPAC:ien kautta ovat listautuneet monet tulikuumiksi nousseet yhtiöt. Tuoreimpia ovat sähköautoyhtiö Fisker ja automaattiohjausta kehittävä autoteknologian Luminar, jotka kaupan jälkeen jäivät pörssiin omilla nimillään.

Niiden SPAC-listautumisen ajoitus ei tietenkään ollut sattuma. Rahaa tunki alalle ovista ja ikkunoista.

Fiskerin nostin lyhyesti esiin jo sen SPAC-vaiheen aikana. Elokuun alussa osaketta sai vielä 12 dollarilla, nyt kurssi paahtaa jo 50 prosenttia korkeammalla.

Luminarin kurssi on raketoinut nelinkertaiseksi kympistä, SPAC:ien tyypillisestä lähtöhinnasta. Kohtalainen pikavoitto sellaista saalistavalle.

Fiskerin kuvankaunista Karmaa tehtiin aikanaan Uudessakaupungissa

SPAC:it suuntaavat usein hittisektoreille

Sitä en tiedä, ovatko Fisker tai Luminar hyviä sijoituksia pidemmässä juoksussa. Mutta ainakin niitä havittelevan oli parempi ostaa yhtiöitä SPAC-vaiheessa kuin sen jälkeen paljon kalliimmalla.

Koska SPAC:ien kohteena ovat usein hittisektorien lupaavat tulokkaat, pamahtavat kurssit herkästi taivaalle kaupan kohteen selvittyä. Siihen pohjaa systeemin viehätys.

Ralli voi paljastua aikanaan pelkäksi hypeksi. Mutta tämäntyyppisestä riskisijoittamisesta kiinnostuneille se tarjoaa mahdollisuuden hypätä kelkkaan ajoissa.

Mainittujen SPAC:ien yritysoston kohde oli varsin ilmeinen hyvissä ajoin, mutta osakekurssi reagoi vasta hankkeen varmistuttua. Siinä vaiheessa ostoksille rynnänneet myöhästyivät parhaalta apajalta.

Potentiaali houkuttaa

SPAC on arvoituksellinen ja epävarmakin, joten se edellyttää kovaa luottamusta taustavoimiin. Varhaisemmista SPAC:eista tunnetuimpia on julkkismiljardööri Richard Bransonin avaruusmatkailuyhtiö Virgin Galacticin tulo pörssiin 2019.

Kyseessä oli tyypillinen SPAC niin yhtiön profiilin kuin kurssikehityksen osalta. Visionäärinen yhtiö, kuuluisa taustavoima.

Virgin Galactic vaatii kovaa riskinsietoa. Avaruusmatkailu on oletettavasti tulevaisuutta, mutta yhtiön talous vielä kaukana terveestä liiketoiminnasta. Pitkän aikavälin pärjäämistä voi vain arvailla.

Visiota ainakin markkinat arvostavat, kuten tavallista. SPAC-vaiheen jälkeen osakekurssi on aaltoillut kymmenestä dollarista jo kolminkertaiseksi.

Hittialojen kohdalla se on enemmän normi kuin poikkeus.

Bransonilta uusi SPAC

Raketoivien kurssien yleisyys ei kuitenkaan ole tae varmoista voitoista. Varsinkaan kestävistä sellaisista.

Markkinat rakastavat suuria haaveita. Niistä maksetaan maltaita. Joskus perustellustikin.

Kun Kanarian saaret jo kyllästyttävät

Mutta kasvuyhtiöiden menestystarinoiden varjossa lymyää paljon suurempi lauma floppeja, joiden karu totuus voi paljastua vasta vuosien päästä. Sitä ei pidä koskaan unohtaa, kun sijoittaa toistaiseksi pelkkiin toiveisiin ja lupauksiin.

Bransoniin liittyy myös Pörssihaukan jutun jatko-osassa esittelemä SPAC. Nostan sen esiin ennen kaikkea siksi, että monet tilaajat ovat kyselleet potentiaalisia tulevaisuuden yhtiöitä niiden pörssitaipaleen alkuvaiheessa.

SPAC:it siihen antavat tilaisuuden – näillä omalaatuisilla ehdoilla. Bransonin hankkeeseen voi perehtyä alla olevasta linkistä kirjautumalla.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


10 thoughts on "SPAC – onki kuumien yhtiöiden kalastukseen"

  1. Juha Suomela sanoo:

    Taas hieno lisäys Pörssihaukan sivustolle!

    yst.Juha Suomela

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos, Juha!

      Täytyy kyllä korostaa, että SPAC ja yleensä tulokasyhtiöt vaativat riskinsietoa eri tavalla kuin Pörssihaukan normiyhtiöt.

  2. Eija Tamminen sanoo:

    Loistava lisä! Kiitos!

    Itsekin mukana ja odotankin sinun mielipidettä huomisen artikkelin puitteissa.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Hyvä kiitos, Eija!

      Hyvin olet ollut hereillä. Perkaan huomenna näkymiä, jotka ovat kyllä monihaaraiset.

  3. Mika Vennola sanoo:

    Loistavaa että otat näitäkin huomioon. On kuitenkin se ”tämän päivän” kuuma juttu.

    Salkusta löytyy Fisker ja Tattooed Chef sekä vielä kaksi SPAC vaiheessa olevaa. Seurannassa useampikin ns. tulevaisuuden yhtiö, ja täytyypä lisätä listalle tuo Bransonin uusin…

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kiitos! Onhan tulokkaat loistavia jos vain osuvat, ja saa tolkun hintaan – mikä on aika haasteellista usein.

      Täytyy nyt näitäkin bongailla, kun kiinnostusta tuntuu löytyvän. Riskejä ei kuitenkaan pidä vähätellä. Näin teknokuplan, ja tällaisilla kuumilla tulokkailla se juuri turposi. Osasta tuli toki huippuyhtiöitä, mutta hyviä sijoituksia vain jos osti ennen hypeä.

  4. rauli rask sanoo:

    Mistä näitä SPAC-vaiheessa olevia ostettavia löytyy, voisi kokeilla.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Kyllä VGAC löytyy jokaiselta välittäjältä USA:n markkinalta, ainakin Nordnet ja Degiro tunnistavat. Muut löytyvät aina kyseisellä tikkerillä, joka kullakin yhtiöllä on kuten kaikilla yhtiöillä omansa.

      Niitä on kahta vaihtoehtoa, suosittelen tällä hetkellä halvempaa vaihtoehtoa. Siinä toisessa on warrantin tuomaa vipua, joka vetää ylös kyllä voimakkaammin kun liike sinne suuntaa, mutta myös toiseen suuntaan laskevassa trendissä. Ja yrityskaupan peruuntuessa siinä on enemmän riskiä.

  5. Mika Vennola sanoo:

    http://www.spactrack.net sivulta löytyy lista vissiin kaikista SPACeista

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Hienoa, kiitos Mika!

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka