Päivän tulossatoa

Vesivarastojen määrä on yksi sähkön hintaa heiluttavista tekijöistä

Joillakin yhtiöillä avainluvut vaihtelevat monista syklisistä syistä. Energiayhtiö Fortum kuuluu osaston kärkipäähän, koska tavanomaisten suhdannetekijöiden ohella siihen vaikuttavat muun muassa sääolot.

Kylminä kuukausina sähkön kulutus kasvaa lämmityksen lisääntyessä, leutona aikana toisinpäin. Sääolot vaikuttavat myös vesivarastojen määrään. Molemmat tekijät heiluttavat sähkön herkästi liikkuvaa markkinahintaa.

Myös energiayhtiöiden ahkerasti käyttämät johdannaiset, joilla ne suojautuvat hintaheiluntaa vastaan, voivat nostaa tai laskea tulosta huomattavasti. Vaikutus vaihtuu tiheästi kvartaalista toiseen.

Kaikesta tästä aaltoilusta ei sijoittajan lähtökohtaisesti kannata piitata. Se kuuluu alan luonteeseen.

Näin varsinkin Fortumin kaltaisen osinkotykin kohdalla. Sen omistaminen perustuu tuhtiin osinkovirtaan, jota kausiluonteiset pomput eivät raapaisekaan.

Luvut entistä heiluvammat

Fortumin avainluvut ovat nyt erityisen volatiilit, koska jättimäinen saksalainen Uniper on mukana tuloslaskelmassa ensimmäistä kertaa osana konsernia, ei osakkuusyhtiönä.

Niinpä liikevaihto otti Q3 valtavan loikan kymmenkertaistuen vertailukaudesta. Se oli nyt 14,1 miljardia euroa eli aika keskelle ennusteiden haarukkaa 11,7 – 15,8 miljardia.

Haarukan leveys kuvaa, kuinka fuusio on tehnyt Fortumin puntaroinnista ainakin joksikin aikaa kinkkistä. Noille nurkille liikevaihto jatkossa asettunee, mutta heittoa on varmasti tiedossa jo monessa maassa toimimisen myötä.

Liiketulos putosi 176 miljoonaa tappiolle johtuen keskeisesti Uniperin tuloksen kirjausmenetelmästä, joka suosi edellistä kvartaalia. Tämäkin kirjanpidollinen seikka heiluttaa lukuja.

Tulosta painoivat myös Pohjoismaiden korkeat vesivarastot ja sen myötä sähkön matala hinta. Hintasuojaukset kattoivat osan haitasta.

Koronasta ei suurta riesaa

Osakekohtainen nettotulos oli 0,20 euroa. Tuokin luku vaihtelee reippaasti kuvatuista syistä.

Korona on rassannut Fortumia lähinnä Venäjällä, jossa sähkön ja lämmön kysyntä on laskenut selvästi. Muualla heilunta oli enemmän kausiluonteista.

Sitä voi pitää yllättävänä ottaen huomioon epidemian vaikutukset arkeen. Toisaalta se osoittaa Fortumin suhdannekestävyyttä, niin syklinen kuin ala onkin.

Päällisin puolin dramaattinen poikkoilu pysyy vaivatta Fortumin perinteisissä raameissa. Fuusiosta huolimatta siltä sopii odottaa entisenkaltaista jatkoa eli todella vakaan, mutta hitaasti liikkuvan osinkotykin statusta.

Vaikka luvut olivat konsensusennustetta heikommat, osakekurssi suuntasi ylös. Sekin kuvaa, että Fortumin raportteihin kannattaa suhtautua tyynesti ilman erityistä syytä.

Ciscolla jo lupaavaa

Sykliset osakkeet ovat olleet reippaassa nousussa, kun rotaatio kierrättää rahaa niihin suhdanneodotusten parantuessa. Vielä se ei monessa yhtiössä ole konkretiaa, mutta vinkit siihen suuntaan vahvat.

Näihin syklisiin lukeutuu internetjätti Cisco, jonka kvartaali herättää lupaukset suhdannetaitteesta tai ainakin sen tasaantumisesta. Mitä ennen pitkää seuraa nousukausi.

Liikevaihto putosi edelleen vertailukaudesta yhdeksän prosenttia ja vertailukelpainen osakekohtainen tulos kymmenen. Ne ovat vielä tavanomaisia taantumalukuja.

Seuraavalle kvartaalille Cisco kuitenkin jo odottaa liikevaihdon pysyvän ennallaan ja vertailukelpoisen epsin tasaantuvan 0,75 dollarin nurkkaan. Se on sykliselle vahva signaali aikojen valostumisesta.

Cisco odottaa suhdanteen jo tasaantuvan

Kassavirtaa riittää

Ciscon kannattavuus on priimaa heikoissakin suhdanteissa, eikä koronan ahdinko tee poikkeusta. Liikevoittomarginaali huitelee tässäkin raossa päälle 20 prosentin.

Vahvan kassavirran turvin yhtiö jakaa edelleen vankkaa osinkoa ja ostaa omia osakkeitaan, mikä nostaa osakekohtaisia lukuja verovapaasti. Osto-ohjelmaan varatut kymmenen miljardia pysyvät ennallaan.

Cisco on jo varovaisen optimistinen näkymien suhteen. Joillakin yhtiön segmenteistä kysyntä osoittaa vilkastumista.

Kuten Pörssihaukka on Ciscolle viime viikkoina jatkuvia osta-suosituksia jakaessaan korostanut, kyseessä on erittäin suhdannekestävä, vakavarainen ja kaikissa oloissa kannattava alansa markkinajohtaja. Se selviää naarmuitta myös koronasta.

Hyvin ilmeinen nousumarkkina

Osake on ollut todella halpa kaikilla mittareilla, tietysti olettaen suhdanteen vielä kohenevan. Ja sitä se nyt tekee.

Näin tulkitsevat myös markkinat, sillä osakekurssi on paahtanut ylös pari viikkoa. Aika varmasti laskumarkkina jäi taakse.

Cisco on edelleen niin halpa, että nousuvaraa riittää ilman pahoja suhdannepakkeja. Sitä ei tietysti voi sulkea pois koronan taas kiihtyessä.

Mutta nyt jo lääkeyhtiö Modernankin ilmoitettua lupaavista rokotetuloksista epidemian talttuminen on edessä. Jo tietoisuus siitä voi virkistää Ciscon kuten muidenkin syklisten tuotteiden kysyntää.

Joka tapauksessa Ciscon kohdalla se on vain ajan kysymys. Eikä se parempi aika varmasti kaukana luuraa.

Pörssihaukkaa seuraavan kerran torstaina, jolloin raporttikatsauksessa ainakin kurssiraketti Lowe´s.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka