Metsäteollisuus ottaa tyypillisesti kyytiä laskusuhdanteissa, mihin nähden osa siitä on selvinnyt koronan kourissa ihmeen hyvin paljolti hygieniapaperin ja pakkauskartongin kysynnän ansiosta.
Mutta selvä oli, että kovia iskuja metsäsektorikin kokee laidalla jos toisella. Onhan korona pakottanut tuotantolaitosten sulkemisiinkin.
Näin kävi metsäkoneiden pikkujättiläiselle Ponsselle Q2 varaosien saatavuuden vaikeutena. Se vaihtui kysynnän jäähtymiseen.
Avainluvut putosivat raskaasti – kuten vahvasti sykliselle Ponsselle ominaista on kovissa taantumissa. Rumempaakin jälkeä saattoi odottaa, mutta sopeutumiskykyä yhtiöltä löytyy.
Siitä huolimatta liikevaihdosta katosi yli 20 prosenttia, liiketuloksesta kolmannes, nettotuloksesta kolme neljännestä. Puolivuotiskauden luvut ovat samaa tasoa.
Osakekohtainen tulos sakkasi kuudella ensimmäisellä kuukaudella 0,82 eurosta 0,11:sta. Raju pudotus, kun 2019 eps oli 1,86 euroa.
Liki ilkeintä on tilauskannan jokseenkin tarkkaan puolittuminen vertailukaudesta. Tilausten määrä voi toki heitellä nopeasti toiseenkin suuntaan, ja synkän kvartaalin lopussa suunta olikin jo parempaan.
Ponsse jättää ohjeistamatta, muttei peittele ajan hankaluutta ja epävarmuutta. Se panostaa nyt kulujen hallintaan ja varoo riskipitoisia investointeja.
Tilauskannan kasvattaminen on prioriteetti, joka riippuu kuitenkin suhdanteen kehityksestä. Yhtiö povaa vaikeaa syksyä ja arvoituksellista ensi vuotta.
Kilpailutilannekin voi hankaloitua joksikin aikaa, kun alalle kertyy ylikapasiteettia. Sen purkaminen vie aikansa noususuhdanteen vauhdittuessakin.
Ponssen velka-astekin kasvaa jonkun aikaa. Tuskin siitä ongelma tulee yleensä kannattavalle yhtiölle, muttei se koskaan lystiäkään ole.
Pitkän aikavälin näkymät säilyvät. Ponsse on laatuyhtiö, jonka tuotteille riittää kysyntää olojen normalisoituessa.
Tämä vuosi jäänee kuitenkin historiaan yhtenä sen laihoimmista. Osinko jäänee 0,30 euron tuntumaan ensi vuonnakin.
Siihen nähden osakekurssi on sinnitellyt hyvin kapeassa markkinahaarukassaan viime viikot. Markkinat katsovat nyt kauemmas eteenpäin, sillä tuoreet luvut ja odotukset eivät kurssitasoa perustele.
Jo teknisin perustein Ponsse saa odota-suosituksen. Sen indikaattorit liikkuvat hyvinkin säännöllisesti, eivätkä ne puolla nyt ostamista.
Viikko-oskillaattorien tullessa pohjaan osta-suosituksen voi antaa. Se voi ottaa vielä aikansa, mutta hermoilu kiihtyy vielä – ja iskee tyypillisesti etenkin syklisiin yhtiöihin.
Fortumin enemmistöomistama Uniper antoi vahvan raportin, joka oli hiukan aiempaa arviota parempi. Suuresta erosta ei kuitenkaan puhuta.
Hyvää vuotta ja vankkaa osinkoa Uniper lupaa, joten hyvältä näytttää Fortumin kannalta. Uniperin tulosta voi pitää sikäli yllätyksenä, että Saksan teollisuusvaltainen talous joutui koronan kourissa todella koville.
Syklisyydestään huolimatta Fortum on osoittautunut taas aikamoiseksi sijoittajan linnakkeeksi, vaikka vaikeitakin aikoja yhtiö on kokenut. Koronasta se näyttää selviävän ainakin omaa odotustani paremmin.
Mutta teknisesti lämpöinen on Fortumkin. Siksi senkin osta-suositusta joutuu panttaamaan, vaikka sinänsä kalliina ei osaketta voi pitää.
Teknisesti tilanne on hyvin samanlainen valtaosalla osakkeita. Yliostettu tila ei ole koskaan jatkunut ikuisesti, joten tuskin sen varaan kannattaa laskea nytkään.
Siten ei tee ainakaan Pörssihaukka. Teknisen kokemuksen perusteella jonkin asteen paniikki kiskoo lähikuukausina indikaattorit ylimyydyiksi.