Koronan rasitukset jakautuvat tuoreissa raporteissa epätasaisesti kuten tähänkin asti. Suhdannevapaat yhtiöt saavat nenäänsä kohtalaisen vähän.
Teleoperaattorit ovat pärjänneet yhtiöiden mediasegmentit pois lukien isommitta ongelmitta. Suoneniskut eivät ole merkittäviä varsinkaan suhteutettuna sukeltaneisiin osakekursseihin. Osinkotykkejä saa edelleen todella halvalla, toisin kuin kuumentuneita kasvuyhtiöitä.
Amerikan suurin teletalo AT&T:n merkittävin tapahtuma koronan ohella oli HBO Maxin tuominen markkinoille. Yhtiön mukaan etenkin laatusarjoistaan tunnetun striimipalvelun alku on sujunut hyvin.
Korona on kuitenkin nakertanut Q2 liikevaihtoa vähän joka nurkasta, jolloin se kokonaisuutena laski vajaat kymmenen prosenttia. Vertailukelpoinen nettotulos putosi hiukan vähemmän 0,83 dollariin osakkeelta.
Tilanne pysyy yhtiön mukaan epävarmana, mutta kummempaa hätävaloa se ei vilkuta. Osingonmaksu ei käy vielä likikään vapaan kassavirran sietokykyä, joten AT&T pysyy vankkana osinkotykkinä.
Heikentyneet luvut oli leivottu jo osakekurssiin. Liki seitsemän prosentin osingolla osake on todella halpa olettaen, ettei yhtiön alamäki kestä oleellisesti epidemiaa kauemmin. Se ei ole ilmeistä.
AT&T:n tärkeimmän kilpailijan Verizonin raportti on varsin samanlainen, joskin se pääsi hiukan vähemmin kolhuin pienemmän mediasegmenttinsä vuoksi. Liikevaihto ja vertailukelpoinen tulos hiipuivat neljä prosenttia, jälkimmäinen 1,18 dollariin osakkeelta.
Vapaa kassavirta oli puolivuotiskaudella liki 14 miljardia dollaria, mikä on ennätystasoa. Kun Verizon käyttää osinkoihin vuodessa noin kymmenen miljardia, sen asema vakaana osinkokoneena ei ole uhattuna, kuten Pörssihaukka odottaakin tältä alkuperäisen varman päälle -listan yhtiöltään.
Verizon odottaa osakekohtaisen tuloksen pysyvän parin prosentin haarukassa edellisvuoteen verrattuna. Sitä ei ole syytä epäillä.
Markkinat ihastuivat raportista. Osake suuntaa taas kohti 60 dollaria.
Informaatiotekniikka on kärsinyt yleensä kohtalaisen vähän koronasta, jotkut jopa hyötyneet. TietoEVRY sai hiukan siipeensä Q2 liikevaihdon pudotessa kuusi prosenttia, mutta marginaalien kohennuttua liki kaikissa segmenteissä vertailukelpoinen liikevoitto koheni.
Osinko puolittuu 0,635 euroon, muttei sentään jää maksamatta viime vuodelta. Aikamoinen pudotus kuitenkin perinteiselle osinkotykille. Korona tekee tuhoa vähän kaikkialla.
Integraatio EVRY:n kanssa etenee yhtiön mukaan hyvin. Uskottava on siihen asti kun toisin todistetaan. Poikkeusolojen tulokset ovat oma lukunsa.
Epävarmuutta yhtiö korostaa loppuvuodellekin, eikä anna tarkkaa ohjeistusta. Ei tilanne kovin pahalta näytä, jos ei hyvältäkään. Marginaalien kohentuminen on tietysti hienoa kehitystä, jos vähänkään pysyvää.
Osake on käynyt varsin kuumana maalispaniikista asti. Koska yhtiön lähiajat ovat arvoitukselliset, osinko putosi ja osake teknisesti yliostettu, TietoEVRY ei saane hetkeen osta-suositusta.
Pitkän aikavälin näkymät tuskin muuksi muuttuvat epidemiataantuman takia, joten se pysyy potentiaalisena osinkotykkinä sopivassa myyntirysäyksessä.
Konepaja Valmetinkin Q2 oli kaksijakoinen. Tilauskanta supistui voimakkaasti, lähes neljänneksellä vertailukaudesta. Liikevaihto kuitenkin pysyi viime vuoden tasolla.
Osakekohtaisen tuloksen nousu kymmenellä prosentilla 0,29 euroon on kova saavutus näissä oloissa. Se kuvastaa Valmetin laatua.
Puolivuotiskauden luvut olivat tasokkaat liikevaihdon kasvaessa kymmenen prosenttia ja tuloksenkin viitisen prosenttia 0,49 euroon.
Valmetkaan ei anna tarkkaa ohjeistusta epävarmuuden takia, mutta laajan tuotevalikoiman ja varmuutensa ansiosta yhtiölle tuskin missään oloissa paha hätä käteen iskee. Se olisi jo tapahtunut.
Valmet on kohun keskellä, kun ruotsalaiset haluavat ostaa venttiiliyhtiö Nelesin, josta Valmetilla on noin 15 prosentin omistus. Yhtiö vastustaa kannattavan omistuksensa myymistä, muttei sitä kykene omin voimin estämään.
Lopputulos jää nähtäväksi. Valmetille Neles olisi varmasti hyvä sijoitus jatkossakin.
Valmet kuuluu osakkeisiin, joiden liikkeitä koronan keskellä oli mahdoton ennustaa. Tavallisesti sykliset yhtiöt sukeltavat laskumarkkinassa useita kuukausia, mutta Valmet kiskaisi maalispaniikin pohjasta kurssiennätyksensä tuntumaan.
Teknisesti osake on niin lämmin, ettei sitä voi suositella ostettavaksi ennen indikaattorien sukellusta. Jossain välissä se tapahtuu, kun tilauskantakin on supistunut.
Valmet alleviivaa osaltaan koronamarkkinan ainutkertaisuutta. Jopa sykliset yhtiöt ovat olleet aivan eri jamassa – vertaa Valmetia vaikka Wärtsilään ja Nokian Renkaisiin, saati lentoyhtiöihin ja vaateteollisuuteen.
Hieno yhtiö, mutta Pörssihaukka ei luovu metodeistaan yhdenkään kohdalla, vaikka virheitäkin tulee. Valmet ei siis saa osta-suositusta ennenkuin viikkoindikaattorit sitä puoltavat eli putoavat reilusti. Se tapahtuu vielä kuten ennenkin.
Sitä ennen ostopaikkoja kyllä löytyy muualta. Se on leveän yhtiövalikoiman suuri etu.
Maanantaina raporttinsa antaneet ruotsalaiset Kindred, Hexagon ja Loomis. Hyvää viikonlopun jatkoa!