Päivän tulossatoa

Lukkotehdas Assa Abloy on sijoitusyhtiö Latourin teräksinen ykkösnyrkki

Eilisiä raportteja jo markkinakatsauksessa lyhyesti on käsitelty. Mitään ainakaan kielteisiä yllätyksiä ne eivät tarjonneet.

Aktian loppuvuosi sujui hyvin, kuten kaikilla pankeilla, Aktialla ehkä korostetusti. Q4 tuplasi liikevoiton vertailukaudesta, joka olikin surkeaa suhdanteen pohjaa pörssiromahdusta myöten. Sieltä on Aktiakin tullut ylös kohisten – kuten tavallista.

Aktia kuuluu Pörssihaukan ensimmäisiin suosituksiin. Se on ollut loistava kohde niin kurssivoiton kuin osinkotuoton näkökulmasta.

Loppuvuonna etenkin varallisuudenhoito rahastokauppaa myöten veti hyvin. Kuvaavaa kyllä sekin – kun takana on yksi parhaista pörssivuosista vuosikymmeneen, sen lopussa alkaa taas sijoittaminen kiinnostaa. Tämä vähättelemättä Aktian omaa panosta.

Henkivakuuttaminen pärjäsi hyvin, ja kulut olivat kurissa. Aivan tyypillinen kohentuneen suhdanteen raportti.

Aktia on osuva muistutus taas kerran, että hyvän sijoittajan perspektiivi on pitkä. Kun kaikki näyttää synkältä ja markkinat panikoivat kuten vuosi sitten, käteisvaroja omaavan sijoittajan odotukset ovat parhaat.

Koko vuoden kaikki tuotot kasvoivat viisi prosenttia, liikevoitto muutaman prosentin, osakekohtainen tulos oikein hyvin kymmenen prosenttia 0,90 euroon.

Osinko nousee kaksi senttiä 0,63 euroon. Oma odotus oli jo vuosi sitten sen ainakin pysyvän paikallaan, joten ainakaan osinko ei ole pettymys.

Tuoton muodon voi nyt valita

Aktiaa todellakin sai pitkät ajat viime vuoden puolella kahdeksan euron korvilla. Koska osinko ei ole hitustakaan yllätys tai poikkea yhtiön linjasta, tuolloisella hinnalla osinkotuotoksi tuli karvan alle kahdeksan prosenttia. Näin päätöntä voi olla markkinoiden tehokkaaksi väitetty hinnoittelu.

Nyt osake onkin kiskaissut pohjasta kohta 50 prosenttia ylös. Se ei ole edelleenkään kallis, mutta osinkotuotonkin jo pudottua viiden prosentin nurkille polkumyynti on jo takana.

Lupasin hyvissä ajoin, että vanha pelipaperini Aktia kiskaisee näin kevään korvalla reippaasti ylös. Ei tarvitse hävetä – tuttu sävel pärähti taas rammarista.

Kurssigrafikka kertoo kaiken markkinoiden kehutusta tehokkuudesta

Itse otin jo kurssivoiton pois, mutta saattaa osake vielä TA:n perusteella ylemmäskin marssia. Ja osinko on itsessään tällaisen osakkeen varma pitkän tuoton lähde.

Aktia kyllä sukeltelee ajoittain reippaasti markkinoiden ahdistuessa. Spekuloiminen on silti kaksipiippuinen strategia, joka riippuu myös kaupankäynnin suhteellisista kustannuksista.

Toisaalta liki saman osinkotuoton tarjoaa jo kohta esiteltävä Pfizer, jonka osinko on kehittynyt vauhdikkaammin. Joten ei Aktian kurssivoiton lunastusta ihan huononakaan ajatuksena voi pitää.

Tietokin jo lunastuskelpoinen

Tietoon, nykyiseen TietoEVRY:yn, pätevät jokseenkin samat sanat kuin Aktiaan. Vuosi sujui lopulta hyvin, vaikka fuusio norjalaisen EVRY:n kanssa oli toki poikkeuksellisen iso muutos, ja aihetti sijoittajissa paljon hämmennystä.

Eipä tuo TietoEVRY:än näy pahemmin mullistaneen ainakaan lukujen osalta. Niitä on nyt kyllä hiukan hankala vertailla fuusion takia, mutta dramatiikkaa ei niistä löydy.

Oman pitkän linjan näkemykseni mukaan hyvin pärjänneet yhtiöt tietävät, mitä tekevät. Eli TietoEVRY jatkanee samoja latuja kuin Tieto ennen fuusiota. Yhtiön omat odotukset ovat hyvät.

Arvion sinetöi osinko, joka nousee parilla sentillä 1,27 euroon. Monena vuonna jaettu ylimääräisen osinko jää nyt narikkaan, mutta muuten linja jatkuu entiseen tapaan. TietoEVRY:n osinkopolitiikka saattaa olla vähän toinen kuin edeltäjänsä, mutta vaikea kuvitella dramaattisia muutoksia.

Markkinan pohjasta osaketta sai kuuden prosentin osingolla. Nyt, kurssin paahdettua ylös Aktian tapaan liki 50 prosenttia, osinkotuotto on valahtanut vähän päälle neljän.

Myös TietoEVRY:stä lunastin voiton pois samoilla reunaehdoilla kuin Aktian. Osake ei ole vieläkään kallis, muttei enää likikään pilkkahintaa. Osinkopaperina jo selvästi houkuttelevempia löytyy, joten kurssivoiton lunastamiseen on perusteet.

Ilman ihmettä TietoEVRY niiaa taas tuonnempana oikein houkuttelevaksi. Markkinoiden hinnoitteluvirheet ovat ehtymätön luonnonvara.

Ikiluotettava Latour

Latourin raportit ovat sijoitusyhtiöiden tapaan hiukan omanlaatuistaan perattavaa, mutta sitä ei tarvitse hätkähtää – ei ainakaan näin huippulaadukkaan yhtiön kohdalla.

Niin Latourin pörssiyhtiöt kuin sen listaamattomat yhtiöt tekivät vahvan vuoden. Liikevaihdot ja tulokset ovat kasvussa, samoin pörssiyhtiöiden kurssit.

Latourin osake on hakannut Tukholman pörssi-indeksin oikeastaan aina, ja samaa rataa Pörssihaukka odottaa jatkossakin. Kyseessä on todellinen sijoittajan helmi.

Sitä kuvaa osakekurssin ohella osinko, joka nousee taas kymmenen prosenttia 2,75 kruunuun. Osingon kolmenkertaistuminen kymmenessä vuodessa on harvinaista herkkua, etenkin kun kyse on jo hyvin kokeneesta ja todella matalariskisestä yhtiöstä.

Osinkotuottokin turpoaa vuosien mittaan

Keksin Latourin 2014 peratessani läpi kaikki Tukholman pörssin yhtiöt. Osinkotuotto oli matala kuten se Latouria ostettaessa aina melkein väistämättä on, mutta osingon kasvu takaa sen kohentumisen ilman korkoa korolle -tekijääkin vauhdilla.

Tuolloisella 50 kruunun hinnalla osinko hipoo kohta kuutta prosenttia. Päälle toki osakekurssin jo yli kolmenkertaistuminen.

Mutta Latour on mallitapaus Pörssihaukan avainstrategiasta eli keskittymisestä pelkästään osinkoyhtiöihin. Vaikka osinkotuotto olisi aluksi vaatimaton, osinkokasvukoneilla se kiipeää vuosien mittaan huomattavaksi. Korkoa korolle -tekijäkin alkaa purra aina tehokkaammin.

Teknisesti Latour on jo varsin lämmin kovan nousun jälkeen, mutta en laita silti ylikuumentunut-leimaa. Osake niiannee kohta, mutta näin loistavan osakkeen spekuloimisessa on enemmän riskiä kuin mahdollisuutta.

Klassinen läpielämän salkun unelmapaperi, jonka ainoa murhe on sopiva ostohetki. Sitä joutuu nyt odottamaan, mutta on tälläkin osakkeella laskusyklinsä.

Iron Mountain taas ylöspäin

Informaation varastoija Iron Mountain on jossain määrin syklinen, ja heikko suhdanne on näkynyt valuvana osakekurssina. Vuosi sujui kuitenkin lopulta aivan hyvin, ja varsinkin Q4 käänsi suunnan ylöspäin.

Liikevaihto on taas muutaman prosentin kasvussa, ja yhtiö odottaa trendin jatkuvan. Samoin se arvioi käyvän nettotulokselle.

Iron Mountain odottaa palaavansa mukavaan kasvuun

Iron Mountain jakaa yhtiön REIT-luonteen takia tuloksensa käytännössä kokonaan osinkona. Itse asiassa laskennallista tulosta enemmänkin syistä, jotka aukeavat yhtiön esittelystä.

Ennusteet eivät tietenkään automaattisesti osu, mutta vakaan yhtiön kohdalla sitä ei ole syytä pahemmin kyseenalaistaa. Etenkin kun olemme noususuhdanteessa, kuten pörssien kapuaminen kertoo.

Joten hitaasti kasvavalle, mutta todella kovalle osingolle ei näy leikkauksen merkkiä. 0,6185 dollarin per kvartaali tarkoittaa päälle seitsemän prosentin vuosiosinkoa.

Markkinakatsauksessa osake todettiin ostokelpoiseksi, mutta ostosuosituslistaan leimaksi jäi vahingossa odota. Oikea suositus on osta, ja virhe on nyt sinnekin korjattu – pahoittelen kovasti lipsahdusta!

No, eipä kurssi ole minnekään karannut. Suurta vahinkoa ei päässyt syntymään, jos osake kiinnostaa.

Hyvää viikonlopun jatkoa!


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka