Päivän tulossatoa

Raskas liikenne kompensoi Nokian Renkaiden hankalaa suhdannetta.

Nokian Renkaiden osari osui analyytikkojen odotuksiin ja laskumarkkinassa olleen osakekurssin käytökseen. Liikevoitto laski 94,1 miljoonaan euroon vertailukauden 108 miljoonasta. Liikevaihto supistui 419,1 miljoonaan 429 miljoonasta. Osakekohtainen tulos laski 0,53 euroon vertailukauden 0,63 eurosta.

Valopuolena olivat raskaan liikenteen renkaat, jotka kompensoivat henkilöautopuolta. Etenkin Euroopan markkina on niillä pehmeä. Myös materiaali- ja tuotantokustannukset heikensivät nettotulosta.

Sykliselle yhtiölle luvut ovat normaaleja heikossa suhdanteessa. Mitään yllättävää ei sisällä ohjeistuskaan, joka edellisen tapaan odottaa, että 2019 liikevaihto kasvaa hieman, ja liikevoitto laskee viime vuodesta. Investointiohjelma tuo ylimääräisiä kuluja, kuten on ollut tiedossa.

Tämä on tyypillistä Nokian Renkaita matalasuhdanteessa. Tulos hiukan heikentyy, mutta pääpiirteissään kaikki on kohdallaan. Investoinnit maksavat, mutta ilman ihmettä tuovat tuonnempana tulosta.

Pörssihaukan arvio yhtiöstä ei muutu milliäkään. Se on hyvä syklinen ja varma osinkotykki, joka suhdanteen mukana nousee kuten ennenkin. Osinko pysyy entisellä tasolla ilman yllätyksiä.

Pörssihaukalla on odota-suositus teknisistä syistä, eikä se tähän hätään muutu ennen kuin osake hiukan niiaa. Kallis ei osake sinänsä nytkään missään tapauksessa ole, eikä sitä jo ostaneiden kannata murehtia kurssin heiluntaa.

Lehto muistutti riskeistään

Lehto Group ei kuulu Pörssihaukan suositusyhtiöihin, vaikka sitä on sivustolla käsitelty. Tänään ikävästi yllättänyt osari muistuttaa, miksi nuoret ja etenkin velkaiset kasvuyhtiöt eivät jatkossakaan pääse Pörssihaukan suosituksiin.

Tappiovuosi on tulossa, ja tulevaisuus hämärän peitossa. Analyytikkojen odotukset olivat jo paljon paremmat. Muun muassa Arvopaperi-lehden mallisalkkuun osaketta ostettiin vastikään.

Lehdon kaltaisten yhtiöiden riskit ovat aina korkeat, ja kasvun paahtaessa osake korkealle hinnoiteltu. Silloin karikkoja on vaikea nähdä tai kuvitellakaan. Mutta varsinkin sykliset yhtiöt ovat vaarallisia kovalla velkavivulla ja uusilla toimintamalleilla.

Toki riskiyhtiöissä onnistuminen korvataan parhaassa tapauksessa mehukkaasti omistajalle, mutta toisinpäin käydessä salkkuun iskeytyy paha lovi. Kurssiheiluntaan ei voi suhtautua maltilla, jos yhtiön tulevaisuus on kokonaisuudessaan epävarma.

Tylsyydessä on paljon etuja

Tässä suhteessa vaikkapa Nokian Renkaat on aivan toista maata. Se on kannattava, vakaa ja vakavarainen syklisyydestään ja laajentumisohjelmastaan huolimatta.

Tylsähän se on monien Pörssihaukan yhtiöiden tapaan, mutta myös harmiton ja varma osinkotuotoltaan. Ja oikeaan aikaan ostettuna ja myytynä varsin tuottoisa muutenkin.

Tekninen analyysikin on tuoreissa pörssiyhtiöissä todella hankalaa, ja se tarjoaa eri tavalla yllätyksiä kuin vanhat vakaat yhtiöt. Ne ovat fundanmenttien ja TA:n kannalta ennakoitavampia.

Olen aikoinani näppini tällaisissa riskiyhtiöissä kärventänyt, ja siksi Pörssihaukka niitä karttaa. Pelipapereiksikaan ne eivät aivan hevin nouse, koska riskejä riittää sijoittamisessa muutenkin, ja varsinkin piensijoittajan on huolehdittava pääomastaan.

Lehto pysyy jonkin asteen seurannassa, mutta tällaisten raporttien jälkeen sen nostaminen edes pelipaperiksi ei ole todennäköistä.


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka