Alibabaan kuten kaikkiin kiinalaisiin yhtiöihin on kohdistunut suuria pelkoja monestakin syystä. Kotimaan viranomaisten kovat otteet etenkin isoja teknoyhtiöitä kohtaan muistuttavat sijoittajia ikävästi autoritaarisen maan valtarakenteesta ja poliittisista riskeistä.
Valtion virallinen media tyynnytteli pari päivää sitten markkinoita sanoen hermoilun aiheettomaksi. Yhtiöt sen mukaan pysyvät oleellisena osana Kiinan taloutta voittoa tehden.
Toivottavasti näin. Uhkarohkeaa Kiinan olisi niitä lattianrakoon hakatakaan. Se heikentäisi varmasti kansakunnan elintasoa, jonka ylläpito on kommunistipuolueelle elinehto estääkseen laajamittaisen tyytymättömyyden.
Se kaatoi sosialistiblokin Euroopassa. Kuten Kiinan johto tarkasti tietää.
Yhtiöiden sääntely ei sinänsä maailmaa kaada. Sitä tehdään kaikissa toimivissa markkinatalouksissa, toki sääntelyn muodot ovat hyvin erilaisia.
Toinen huoli on Yhdysvaltojen uhkaama kiinalaisyhtiöiden poistaminen omilta markkinoiltaan. Yhdysvallat edellyttää yhtiöiden täyttävän samat kirjanpidon ja sen julkistamisen reunaehdot kuin sen omat yhtiöt.
Vaatimus on sinänsä aivan oikeutettu ja tervetullut. Sijoittamisen globalisaatio ei voi toimia kunnolla, elleivät standardit ole samat kaikkialla. Tai ainakin länsimarkkinoilla, jonne kiinalaisyhtiöt mieluusti listautuvat.
Ainakaan Alibaballe tämä tuskin on ongelma. Kirjanpidon standardien täyttäminen onnistuu tuhansilta täkäläisiltäkin yhtiöiltä, miksei siis siltäkin.
Tuskin sillä kummempaa salattavaa on. Ainakin päällisin puolin Alibaban raportit ovat laajoja ja laadukkaita.
Suurin riski asetelmassa sisältyy suurvaltojen kylmään sotaan. Kiina asettaa yhtiöilleen omia reunaehtojaan, joiden tarkoitus selvästi on vain lyödä takaisin Yhdysvaltoja ja vaatia yhtiöiltään lojaaliutta itselleen eikä kiistakumppanilleen.
Kiina voi kieltää Alibabalta ja muilta vaikkapa jonkun Yhdysvaltojen vaatiman informaation julkistamisen millä tahansa perusteella. Silloin yhtiöt jäävät puun ja kuoren väliin.
Selvää on, että pakkoraossa ne voivat valita puolekseen vain kotimaansa. Muuten niitä voi todella uhata tuho.
Ratkaisu jääneekin viime kädessä suurvaltasuhteiden kehityksen varaan. Niiden välttäessä täydellisen törmäyksen riski tuskin realisoituu.
Etenkään Alibaba tuskin Yhdysvaltoja muuten kaihertaa. Se ei toimi poliittisesti tulenaroilla sektoreilla, ja pääomistaja Jack Ma on Kiinan hallituksen silmätikku kielteisessä mielessä.
Yhdysvaltojen markkinoilta poistaminen vaatii ukaasin mukaan kirjanpitoehdon rikkomisen kolmena peräkkäisenä vuotena. Mitenkään akuutista uhkasta ei siten ole kyse.
Elleivät ehdot muutu. Se riippuu varmasti suurvaltasuhteista. Jotka ovat nyt ilkeästi kuralla.
Tällä tiedolla riskiä ei tarvitse silti tuskailla aikoihin. Mutta tilanne saattaa elää voimakkaasti. Käänteitä ei voi ennustaa.
Ei omistussuhde tietysti siihen katkea, jos osake poistuu Yhdysvaltojen pörssistä. On kuitenkin vaikea tietää, miten se siinä tapauksessa järjestyisi.
Joten ei auta kuin tarkkailla tilannetta. Jos se vaikuttaa eskaloituvan on osakkeista luopumista vakavasti harkittava.
Silloin kun se vielä onnistuu. Sekin voi periaatteessa tulla yllätyksenä.
Suuri sääli se olisi, sillä nyt parinsadan taalan kurssilla potentiaaliinsa nähden yhtä halpaa superyhtiötä harvoin jos koskaan olen nähnyt. Mutta poliittisia riskejäkään ei voi ohittaa.
Kun koronarokotekisa kiehui kuumana noin vuosi sitten, Pörssihaukka varoitti ottamasta isoja riskejä veikkaamalla voittajia. Tarjokkaita oli paljon ja niiden pärjääminen mahdotonta tietää.
Suuriin ja luotettaviin lääketehtaisiin sijoittaminen olisi liki riskivapaata, ja rokote vain bonus. Onneksi siihen yltäneistä kaksi kuului Pörssihaukan suositusyhtiöihin.
Vaikka Pfizer on jo valmiiksi iso, buustaa BioNtechin kanssa kehitetty rokote sitä nyt leveällä kouralla. Q2 sen vaikutus ylittää omat odotukset.
Rokote poislukienkin vuosia hyvin hitaasti liikkunut liikevaihto kasvoi vahvasti kymmeneen prosenttia. Rokote kuitenkin räjäytti sen 19 miljardiin, kasvua 86%.
Liikevoitto yli tuplasi, nettovoitto kasvoi 60%, samaa luokkaa osakekohtainen tulos. Vertailukelpoisena se oli 1,07 dollaria.
Ohjeistus nousee jopa radikaalisti koko vuodelle. Liikevaihdon Pfizer odottaa yltävän noin 80 miljardiin ja vertailukelpoisen epsin neljään taalaan.
Rokotteen rooli luvuissa on suuri, liikevaihdosta yli 30 miljardia. Sekin poislukien myynti nousee taas yli 50 miljardin eli kasvu-uralle takaisin.
Pfizerillä pyyhkii nyt paremmin kuin koskaan. Ja se voi kestää kauemmin kuin alunperin oletettiin, koska rokotuskampanja on globaalisti kesken ja korona puskee uusia variaatiota.
Joskushan siitäkin kai eroon päästään, ja silloin arki palaa Pfizeriin. Mutta hyvältä sekin näyttää.
Korona tekee yhtiön hinnoittelusta hankalaa, koska hurja rokotebuusti ei ikuisesti kestä. Muttei osake kallis ole sekään huomioiden, kun perusbisneskin rullaa mainiosti.
Markkinoiden liikkeet ovat joskus jos eivät usein outoja. Keväällä, kun Pfizer oli pelipaperina lopulta voiton puolelle kiiveten, osake lojui viikkoja 35 dollarin alla – vaikka rokotteen tulosvaikutus oli aivan ilmeinen ainakin johonkin mittaan.
Sijoittajia ei kiinnostanut. Nyt osake on kiskonut ylös lujempaa kuin vuosiin. Aiheesta toki. Ja luultavasti ralli vielä aikansa jatkuu.
Tässä kohtaa Pörssihaukalta ei kuitenkaan enää irtoa osta-suositusta, sen verran kuumaksi osake jo ehti. Ja Pfizer sai niin monta osta-suositusta halvempana.
Suosituksiin noustessaan helmikuussa 2020 osake maksoi 30 dollaria. Sieltä on osinkojen kanssa nousua koossa 50%, ja tuolloinen analyysi pitänyt kutinsa aika hyvin.
Yksi pärjäävän sijoittamisen avaimia on tunnistaa markkinoiden ylenkatsomat yhtiöt. Sitä Pfizer oli useaan otteeseen ennen tuoretta ralliaan tarjoten liki riskittä makeaa tuottoa.
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.