Teräsyhtiö Outokummusta tulee jonkin verran kysymyksiä ja toiveitakin sen liittämisestä Pörssihaukan syklisten listaan. Outis on kuitenkin ollut vuosia niin kehno yhtiö, ettei se kiinnosta, kun maailma tulvii valtavasti parempia syklisiä.
Toki Outis on viime vuosina parantanut, mutta vahvasti volatiilina ja spekseiltään aika vaatimattomana se on pysynyt. Mikä on äärimmäisen tärkeää ymmärtää sen ja verrokkien kohdalla.
Sijoittajien keskustelupalstoilla monet ovat intoilleet Outiksen ennätystuloksesta, ja kiva toki, että tämä vaikeuksista toiseen kompuroinut tehdas vaihteeksi pärjää. Mutta syklisissä sijoittajan on katsottava aika kauas eteenpäin.
Outiksen kuten yleensä syklisten osakekurssi on lasketellut vinhasti kuukausia. Ei syyttä. Tässä valittuja lauseita sen osarista:
Ruostumattoman teräksen toimitusten arvioidaan laskevan kolmannella neljänneksellä 10–20%. Q3 ferrokromin Euroopan sopimushinta laskee 1,80 Yhdysvaltain dollariin naulalta. Energiakustannusten arvioidaan nousevan ja vaikuttavan erityisen negatiivisesti Ferrochrome-liiketoimintaan.
Nykyisillä raaka-ainehinnoilla Q3 odotetaan merkittäviä raaka-aineisiin liittyviä varasto- ja metallijohdannaistappioita. Oikaistun käyttökatteen arvioidaan laskevan toisesta neljänneksestä.
Tämä on klassista syklisyyttä. Huippuosarista huolimatta kurssilasku osoittautuu perustelluksi, koska suhdanne happanee jo.
Eivätkä suhdanteet terästeollisuudessa tapaa kestää suuntaansa vain kvartaalia tai kahtakaan. Laihaa aikaa riittänee reilusti ensi vuoden puolelle, ainakin.
Vuoristoratasyklisten paras ostoaika avautuu toimitusjohtajan tihrutessa itkua tilannekatsauksessaan. Naaman loistaessa se on surkein mahdollinen.
Outokumpu on myös mallitapaus osakkeesta, jonka tolkuttoman halvalta näyttäviin tunnuslukuihin on helppo hurahtaa. Q2 se teki oikaistua epsiä 0,78 euroa – ja osake maksaa nyt vähän päälle neljä.
Pikaisella laskutoimituksella P/E jää alle kahden tai vähän heikentyvässäkin tuloksessa kolmen tai neljän! Kiinnitä asuntosi ja osta koko rahalla! Vaimitähäh?
Outokummun tulos kuitenkin heittelee perinteisesti aivan holtittomasti, koska sen heikko kannattavuus saa armotonta kyytiä kustannusten noustessa ja kysynnän heikentyessä. Se on tälle alalle varsin ominaista, mutta Outis kuuluu kyseenalaisessa lajissaan kärkikaartiin.
Outiksen liikevoittomarginaali oli Q2 reilusti päälle 10%, sinänsä ok ja paras vuosiin. Mutta huippusuhdanteen katteena se ei todellakaan räjäytä tajuntaa, kun vaikka eilen osariperattu konepaja ITW takoo kaikissa oloissa päälle 20% liikevoittomarginaalia.
Se merkitsee valtavaa turvapuskuria. Taas Outiksella se uppoaa usein miinuksellekin. Näin kävi viimeksi 2019 laskusuhdanteessa – ja heti perään koronamontussa 2020.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Outiksen liikevoittomarginaali oli miinuksella puolet ajasta. Ehkä se ei enää yhtä syvään ojaan vajoa, mutta aivan varmasti sen kannattavuus aaltoilee jatkossakin – luultavasti rajustikin.
Kuten jo seuraavalle kvartaalille on luvassa enemmän tai vähemmän. Eikä kukaan taatusti tiedä, missä ja koska pohja on taas vastassa, koska ala elää tiukasti globaalin suhdanteen kyljessä.
Mikään pitkän salkun paperi Outis ei todellakaan ole. Se on taottava kalloonsa viiden kilon lekalla.
Useimpia se toki houkuttaa osakekurssin heilunnalla, josta voi toki onnistuessaan napata kolminumeroiset tuotot vuodessa parissa. Mutta se vaatii ajoitusten osumista melkoisen nappiin.
Väärällä asemalla kyytiin hyppäämällä hankkii itselleen hikisiä hetkiä, koska laskumarkkinat voivat äityä syviksi ja pitkiksi. Ja hermon lopulta pettäessä sen pohjalla moni nöyrtyy kuittaamaan kirvelevän tappion veroedulla lohduttautuen.
Syklisillä vekslaaminen on kiehtova mutta vaikea laji. Ja siihen löytyy saavillinen Outista laadukkaampiakin yhtiöitä.
Vaikkapa päivän tulossadossa perattava työkoneiden markkinajohtaja Caterpillar on myös vahvasti syklinen, mutta pitänyt liikevoittomarginaalinsa kirkkaasti plussalla vaikeinakin aikoina. Jotka osuvat jokseenkin samoihin rakoihin kuin Outikselle.
Caterpillar takoo vuodesta toiseen keskimäärin samalla katteella kuin Outis nyt kunniansa kukkulalla. Siinä on radikaali ero.
Eron kertoo tyhjentävästi jo osinkohistoria. Caterpillarilla se nousee pahimmissakin kriiseissä. Outis maksaa milloin ja mitä sattuu kassaan kertymään.
Silti Caterpillarilla taikoo jokseenkin samanlaisia syklisiä voittoja osuvalla ajoituksella. Yhtä vaikea laji toki senkin kohdalla – mutta oleellisesti matalammalla riskillä mistä tahansa näkökulmasta.
Sellaisiin yhtiöihin ja osakkeisiin Pörssihaukka keskittyy. Se on varmasti pitkässä juoksussa viisasta.