Neste, ylikuumentumisen mallitapaus

Tuotantoseisokit ovat öljyjalostamojen epädramaattista arkea

Öljynjalostaja Nesteen osake on rymistellyt alas viime päivinä urakalla. Akuutiksi syyksi on tulkittu lakosta johtuva tuotantoseisokki, joka Kauppalehden tietojen mukaan saattaa maksaa Nesteelle miljoonan päivässä. Juttu ei tosin täsmennä, tarkoittaako se miljoonan menetystä nettotuloksessa vai liikevaihdossa.

Kummin tahansa, osakekurssin matalapaine ulottuu paljon kauemmas. Tuotantoseisokilla, jotka ovat huoltosyistä jalostamoille sinänsä arkea, tuskin on todellisuudessa paljoakaan tekemistä osakkeen käytökseen kuin hyvin kapeassa aikaikkkunassa.

Nesteen osakkeen tuore alamäki alkoi noin 33 eurosta marraskuun alussa – pari päivää sen jälkeen, kun Pörssihaukan markkina-analyysi povasi indeksitasolle keskipitkää laskevaa trendiä ja siihen kytkeytyvää volatiliteetin kiihtymistä. Molemmat toteutuivat, superosakkeeksi kehutun Nesteen marssiessa putoajien kärjessä.

Normaali markkinadynamiikka toimi jälleen. Nesteelle alamäkeä on kertynyt jo viiden euron eli viidentoista prosentin verran kuukaudessa.

Nesteen kohdalla kyseessä on kuitenkin paljon pidempikestoinen ylikuumentumisprosessi.

Osake ylikuumentui jo keväällä

Vahvat merkit siitä tulivat niin fundamentaalisesti kuin teknisesti jo viime keväänä – kuten Pörssihaukka arvioi jo avauspäivänään sivuston ensimmäisiin kuuluneessa jutussa maaliskuun alussa. Olin käsitellyt aihetta jo talouslehti Piksussa niin fundamenttien kuin teknisen analyysin kannalta hiukan aiemmin samalta pohjalta.

Yhtiö sinänsä on minulle tuttu pitkältä ajalta, ja nimenomaan voimakkaasti syklisenä pelipaperina. Vinkkasin Nestettä Piksussa sellaiseksi jo keväällä 2011 – väärään aikaan, jälkikäteen katsottuna, pelipaperiuden kannalta. Kyseisen toukokuun lopun hinnan Neste saavutti uudestaan vasta kesällä 2013, yli kaksi vuotta myöhemmin.

Pitkään salkkuun kyseessä olisi toki ollut supervihje. Kyseisen kevään 2011 jälkeen Nesteen – sen jälkeen splitattu – osakekurssi on noin kymmenkertaistunut, ja maksanut makoisan putken osinkoja.

Toki Nesteen viime vuosien muodonmuutos tullut yllätyksenä ainakin tuonaikaisesta perspektiviistä. Mutta suhdanneherkkyytensä se noina aikoina osoitti. Eikä se ainakaan minulta ole unohtunut yhtiötä jo joitakin vuosikymmeniä seuranneena.

Riskit katosivat hinnasta

Biopolttoaineiden ansiosta Neste saattaa olla nyt aidosti hiukan toinen yhtiö, mutta energia kuuluu klassisiin syklisiin aloihin. Takavuosina Nesteen liikevaihto ja kannattavuus olivat yhtä vuoristorataa.

Tämä kaikki on unohtunut tyystin viime vuosina. Neste on ollut suuren sijoituskohinan kohde, koska se on onnistunut yhtenä harvoista isoista suomalaisista yhtiöistä kasvamaan biodieselinsä turvin. Jopa viimeisen vuoden aikana maailmantaloutta vaivanneessa heikossa suhdanteessa.

Nesteen jatkuvaa nousua sekä yhtiönä että osakkeena pidettiin yleisesti koko lailla selviönä, vaikka hinta on kirvellyt silmiä. Osaltaan syy vauhtisokeuteen on keskeisesti jo aiemmissa jutuissa esiin nostettu suurten kasvuyhtiöiden pula Helsingin kapeassa pörssissä.

Nesteen osakekurssiin on kuitenkin ollut jo hyvän aikaa hinnoiteltuna kukkuramitoin kaikki yhtiön hyvät puolet. Samalla unohdettiin riskit. Jotka sinänsä kuuluvat etenkin syklisiin yhtiöihin jo liiketoiminnan ailahtelevan luonteen vuoksi.

Ylikuumentumisella aina samat seuraukset

Kun osake ylikuumentuu, väistämätön seuraus on ennen pitkää sen heikko kehitys, joko paikallaan junnaamisena tai jossain vaiheessa kunnon sukelluksena. Ylihintaisen yhtiön ei tarvitse paljoa sakata fundamenteiltaan, kun kyyti on kylmää.

Nesteen ylikuumentuminen on näkynyt juuri näin keväästä asti. Muutaman ostoriehan jälkeen osake on aina pudonnut takaisin alas. Nyt se on jo halvempi kuin Pörssihaukan auetessa.

Eikä pohja ole teknisen analyysin mukaan vielä tässä. Missä, sitä en tässä kohtaa vielä povaa.

Mutta jo tunnusluvut ovat yhä kihisevän korkeat. Vaikkapa vajaan kolmen prosentin osingolla mitattuna osake on yhä säällisen hintainen, mutta Neste jakaa jo liki kaiken vapaan kassavirtansa osinkoina.

Se ei voi jatkua loputtomiin, koska Nesteen täytyy tehdä varsinkin pidemmällä aikavälillä kaiken raskaan teollisuuden tapaan raskaita investointeja. Joten osakekurssin notkahduksen syvyys saattaa yllättää monet.

Ei lähiaikoina Pörssihaukan suosituksiin

Vajaan vuoden aikana Pörssihaukka on nostanut suosituksiinsa kolmesta pörssistä 48 suositusyhtiötä. Neste ei kuulu joukkoon – toistaiseksi.

Syy paitsioon ei johdu yhtiön laadusta. Mutta Pörssihaukan ydinstrategian mukaan kohteiden on oltava houkuttelevia sekä laadultaan että hinnaltaan. Hyväkin yhtiö voi olla kehno sijoitus väärään hintaan ostettuna. Kallis yhtiö joutuu Pörssihaukassa jonotuslistalle laadusta riippumatta.

Osakekurssin riittävästi pudotessa tilanne muuttuu. Nesteen kohdalla niin on hyvää vauhtia käymässä.

Hyvä, muttei hypen arvoinen

Silti jatkossakaan Pörssihaukka ei luokittele Nestettä kasvuyhtiöksi, vaan sykliseksi. Vaikka se kasvanee tulevaisuudessakin.

Mutta niin tekevät kaikki Pörssihaukan sykliset suositusyhtiöt. Neste ei saa erityiskohtelua – eikä varsinkaan siksi, että tuonlaatuisista yhtiöistä on Helsingin kapeassa pörssissä huutava pula.

Se on pienelle markkinalle ominainen riesa, jonka Pörssihaukka ohittaa kalastamalla muuallakin kuin ylikansoitetuilla kotivesillä. Sen vuoksi vain neljäsosa Pörssihaukan suositusyhtiöistä on suomalaisia, ja suhteellinen osuus pienenee yhä jatkossa.

Vaikka uusia kotimaisiakin joukkoon vielä mahtuu. Nestekin näillä näkymin jossain vaiheessa. Mutta kansainvälisessä perspektiivissä Nesteessä ei ole mitään erityishyvää, joka perustelisi sen suhteettomaksi turvonneen hypen.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka