Monen sortin pommeja

Alibaban omistajilla ei syytä huoleen – vai?

Yrityksiin ja sijoittamiseen yleensä kohdistuu aina monenlaisia uhkia. Niistä on pompannut viime päivinä odotettuja ja täysin ennakoimattomia esimerkkejä.

Suuyhtiöillä on aina vihaajansa erinäisistä syistä. Se on johtanut niin yhteiskunnalliseen paineeseen kuin avoimeen väkivaltaan.

Monopoliasemaan tai ainakin liki sellaiseen kammenneet teknojätit saivat virkavallan niskaansa niin länsimaissa kuin Kiinassa. Pörssihaukan yhtiöistä sen saavat tuta Alphabet ja Alibaba, joita syytetään monopoliaseman väärinkäytöstä.

Syytteet ovat aika samanlaiset: kilpailijoiden tyrmääminen hallitsevassa markkina-asemassa kielletyin keinoin. Yhtiöt estävät asiakkailtaan kilpailjoidensa palveluiden käytön.

Alphabetille tuttua

Alphabetille tilanne ei ole uusi. Se on saanut vastaavasta tuomioina kovia sakkoja. Näin voi käydä tälläkin kertaa niin EU:ssa kuin Yhdysvalloissa.

Syytösten yksityiskohtiin tuskin kannattaa pureutua. Oleellista on, millaisen riskin ne sijoitukselle aiheuttavat.

Ainakin sakkoja voi paukkua, mutta ne eivät ole rahassa kierivää Alphabetia kuin jonkin verran kiusanneet. Eivät markkinatkaan muuta odota, vaikka osake lievää korjausliikettä nyt kumartaa.

En näe aihetta hermoiluun. Alphabetiin kohdistuu jatkuvasti sama yhteiskunnallinen riski sen tuotteiden aseman takia, mutta todella koviin tuomioihin on vaikea uskoa.

Alphabet oli teknisesti jo varsin lämmin noustuaan lujaa pari kuukautta. Osake saa taas osta-suosituksen vielä hiukan halventuessaan.

Alibaban riesa kimurantimpi

Monialakonserniksi kehkeytyneen Alibaban tilanne on kimurantimpi. Se joutui vastaavaan tutkintaan ainakin osaltaan aivan syystä.

Kiinalaiset kauppa- ja nettijätit kilpailevat ruminkin ottein. Alibaba kieltää asiakkaitaan kauppaamasta tuotteitaan muilla sivustoilla tai heidät suljetaan ulos. Vyyhti on kuitenkin laajempi.

Eilen Kiinan viranomaiset vaativat Alibaban rahoitussegmenttiä palaamaan juurilleen eli luopumaan uusista palveluistaan, kuten kuluttajaluotoista, selventää taiwanilaislehti. Vasta äsken Kiina esti Ant Groupin massiivisen osakeannin.

Alibaban tilannetta hankaloittaa sen taustojen epävarmuus. Kiinaa hallitsevaa kommunistista puoluetta hermostuttavat valtaviksi turvonneet superkonsernit, joista Alibaba on tärkein.

Niillä on tärkeä rooli taloudessa, mutta aivan kuten lännessä yhtiöiden pelätään kasvaneen liiankin mahtaviksi. Huoleen onkin perusteensa.

Onko kohteena Jack Ma?

Monopoliaseman väärinkäytösten ehkäisyä omistajan ei vielä kannata suuresti murehtia. Alibaba ei siihen kaadu, vaikka päätökset varmasti jossain määrin rassaavat ainakin odotuksia.

Vaikeampi kysymys kuuluu, onko viranomaisten tavoitteena Alibaban pääomistajan, Kiinan tunnetuimman yrittäjän Jack Man armoton kurinpalautus. Jutun pääkuvassa sormea heristävä Ma on arvostellut avoimesti kotimaansa autotaarista hallitusta.

Se on dynamiitilla leikkimistä, varsinkin hänen asemassaan. Monet kiinalaiset mahtiasemaan yltäneet ovat päätyneet vankilaan julkisilla oppositioasenteillaan.

Kiinassa hallitus voi tehdä lähtökohtaisesti mitä huvittaa. Oikeusjärjestelmä ei sille aseta mitään esteitä. Kiinan aina itseriittoisemmalla johtajalla Xi Jingpingillä on enemmän valtaa kuin kenelläkään maailmanhistoriassa.

Puoluekin tarvitsee talouskasvua

Rajoitteena toimivat vain hallituksen laskelmat. Puhdas mielivalta Alibabaa tai muita yhtiöitä kohtaan loisi voimakasta epäluottamusta Kiinaan taloudellisena toimintaympäristönä.

Se haittaisi kommunistipuolueelle elintärkeää talouskasvun ylläpitämistä. Ilman sitä järjestelmää uhkaa hajonneen Neuvostoliito kohtalo – mikä on Pekingin vallan kammareissa tarkkaan tiedostettu.

Se suojelee Alibabaa ja muitakin vastaavia yhtiöitä silkalta ryöstelyltä ja muulta sikailulta, jota Kremlin sisäpiiri harrastaa Venäjällä.

Mutta varpaidensa polkemista ei hallitus missään muodossa varmasti suvaitse. Hongkongin itsenäisen aseman ja vapautta vaativan kansanliikkeen väkivaltainen nujertaminen sen tylysti todistaa. Taiwaniakin Kiina on taas uhkaillut avoimesti.

Joten suuryhtiöt miljardööreineen voivat saada vastaansa mitä vain tilanteen sitä vaatiessa. Kiina ei ole koskaan häikäillyt edes kansalaistensa joukkosurmia, kuten Tianamenin verilöylyssä.

Kiinan hallitus osoitti armottomuutensa Tianamenissa

Ei vielä syytä hermoiluun

Tämä ei tarkoita, että Alibabaa ostaneiden kannattaisi vielä hermostua. Luultavasti skismat tasaantuvat.

Alibaban osake kuitenkin on saanut kylmää kyytiä. Yhtiö itse ei sitä hätkähdä, päinvastoin se tuplasi omien osakkeidensa osto-ohjelman kymmeneen miljardiin dollariin.

Eipä hätkähdä tässä kohtaa Pörssihaukkakaan. Vaikka toki uusi sääntely ja mahdollinen kovempi kurmuutus varjostavat näkymää.

Riskejä ei pidä koskaan vähätellä, varsinkaan Kiinan kaltaisen totalitaristisen valtion iskiessä niskaan. Mutta riski on jo sisällä osakkeen hinnassa.

Fundamenttien puolesta Alibaba on nyt todella halpa. Ja siltä osin ostopaikka entistä vahvempi.

AT&T luultavasti attentaatin kohde

Sijoittamisen täysin ennakoimattomia riskejä osoittaa Suomessakin uutiskynnyksen ylittänyt Nashvillen pommiattentaatti. Sen kohteena lienee ollut suositusyhtiö AT&T, joskin tuntemattomasta syystä.

Isku ei vaatinut onneksi kuin ilmeisen terroristin hengen ja joitakin materiaalisia vaurioita. Yksittäisen hullun tempaus tuskin raapaisee jättikonsernin taloutta, mutta repii varmasti syvältä henkilöstöä.

Ja muistuttaa, että järjestelmällinen ja taitava sabotaasiorganisaatio voisi tehdä suurta tuhoa esimerkiksi elintarvike- ja kauppayhtiöille pelottelemalla asiakkaat.

Kaikki on mahdollista. Siksi ei pidä tinkiä hajauttamisesta. Muuta suojaa yllätyksiltä ei sijoittamisessa ole.

Kannabisyhtiö tulossa suosituksiin

Torstaina pörssit ovat taas kiinni, joten ostosuosituslista ja markkinakatsaus jo keskiviikkona.

Esittelyyn on tulossa myös uusi hiljattain bongaamani amerikkalainen kasvuyhtiö Innovative Industrial Properties, joka toimii vauhdilla laajenevalla kannabissektorilla – ja toisin kuin useimmat alan yhtiöt tuhtia voittoa tehden.

Parhaassa tapauksessa esittely ehtii huomiseksi, luultavasti ei. Osakkeen tehdessä korjausliikettä alas se ehtinee ensi viikollakin kurssin karkaamatta.

Hyvää viikonalkua!


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka