Miten valuutta vaikuttaa rahastojen arvoon?

dollars

Valuuttakurssit vaikuttavat suojaamattomaan sijoituskohteeseen

ETF-rahastoja koskeva jäsenkysymys ansaitsee erillisen jutun. Monista rahastoista, kuten SP500-ETF:stä, on tarjolla eri versioita. Yksi oleellinen ero on valuutan suojaus tai suojaamattomuus.

Jooseppi kysyy:

Mitä eroa on Pörssihaukassa suosituksena olevalla SP500-ETF:llä kaupankäyntitunnuksella IBCF Nordnetin SP500-ETF:ään tunnukseltaan SXR8? Sitä saisi Nordnetista ilman kuluja kuukausisäästön kautta.

Heikki vastaa:

Nordnetin kyseisestä rahastosta ei ole henkilökohtaista kokemusta, mutta Black Rockin sivuilta molemmat löytyvät, eikä niissä näy muuta eroa kuin valuutta. IBCF on europohjainen ja valuuttasuojattu johdannaisilla, joten dollarin ja euron kurssin muutokset eivät vaikuta rahaston arvoon.

SXR8 on määritelty dollaripohjaiseksi, joskin sitä saa euroilla. Se ei ole kuitenkaan valuuttasuojattu, joten euron ja dollarin keskinäiset muutokset vaikuttavat rahaston arvonmuutoksiin.

IBCF – jonka tikkeri on siis tuo eikä IUSE – on hedged eli se on valuuttasuojattu, kuten rahastoesite kertoo. SRX8 ei ole hedged – ja sekin on esitteessä toisella tunnuksella.

Sitä ei kannata hätkähtää. Black Rock ei ole vain vaivautunut tekemään erillistä esitettä samasta rahastosta vain siksi, että ne ovat kaupan kahdessa eri valuutassa.

Suojaus ehkäisee valuutan vaikutuksen

Eli dollarin heiketessä tai vahvistuessa suojaamattoman rahaston arvon pitäisi tehdä samoin. Ja siten niiden kurssit ovat kehittyneetkin. IBCF seuraa tarkasti SP500:aa, SRX8 on kehittynyt hiukan sitä paremmin.

Etenkin 2018 alusta asti eroa on syntynyt dollarin eduksi euron suhteen kymmenisen prosenttia, ylikin. Ja niinpä on myös SXR8 kehittynyt ripeämmin kuin IBCF – ja myös itse kohdeindeksi eli SP500. Rahasto on voittanut sen dollarin kohoamisen verran.

SP500-indeksin kehitys sellaisenaan

Valuuttasuojattu IBCF seuraa kohdeindeksiä tarkasti

SXR8 ylittää kohdeindeksin tuoton dollarin vivuttamana

Muuta eroa ei siten ole kuin tuo valuutta. Tai ei ainakaan pitäisi olla.

Valuutat normaalisti seilaavat edestakaisin

Pitkän aikavälin sijoittajalle asialla ei ole mielestäni merkitystä, koska valuutat seilaavat ylös alas lopulta aika kapeassa haarukassa, ainakin pääpiirteissään. Dollarin vahvuus euroon nähden on tosin jatkunut jo epätavallisen kauan, sinänsä ymmärrettävistä syistä, eli Yhdysvaltojen paremman talouskasvun ja korkeampien korkojen ansiosta.

Mutta ikuisesti trendit eivät periaatteessa voi jatkua. Jossain vaiheessa eurokin vahvistuu, erinäisistä syistä, ja silloin valuuttasuojaamattoman dollaripohjaisen rahaston arvo kärsii. 200o-luvun alkupuoli oli vahvan euron aikaa, viimeiset kymmenen vuotta dollarin.

Itsehän olen euron vahvistumista jo odotellut jonkin aikaa. Se ei ole vieläkään realisoitunut, jos kohta euro ei ole enää alemmaskaan tullut.

Vuosien aikajänne yleensä tasaa heiluntaa

Kannattaako valuuttasuojaamaton rahasto sitten ottaa?

Vaikea sanoa muuten kuin edellisillä reunaehdoilla. Isoista riskeistä tai mahdollisista eduista ei ole kyse, etenkään pitkässä juoksussa, mutta lyhyellä aikavälillä valuutat voivat toki tuottaa tuollaisia 10-20 prosentin heittoa, joskus enemmänkin.

Toki jos ostot ja myynnit sattuvat valuutan kannalta hankalaan tai antoisaan rakoon, voi sillä olla yllättävän paljon vaikutusta. Kuukausisäästäjän sijoitusperspektiivihän on kuitenkin pitkä, vuosia, kuten kannattaakin. Valuuttaheilunta tavallisesti tasapainottuu pitkissä aikaikkunoissa.

Sinänsä SXR8 on ongelmaton indeksi-ETF. Kuukausisäästön kustannusetu on niin merkittävä ja SP500 hyvä pitkän aikavälin kohde – nyt toki aika korkealle hinnoiteltunakin -, että valuuttaa tuskin kannattaa murehtia.

SXR8:lla hallinnointikulu on erittäin matala, vain 0,07% . IBCF:n on hiukan korkeampi, 0,20 %. Eron voi olettaa johtuvan juuri valuuttasuojauksen kustannuksista. Merkittävä se ei kuitenkaan ole, molemmat ovat kustannustehokkaita.

Finnairia yritän ehtiä perata huomenna. Hyvää viikonalkua!


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka