Jäsenet ovat kysyneet Pörssihaukan näkemystä rakennussyhtiö Lehto Groupista, joka vielä pari vuotta sitten kuului kotimaisten kasvuyhtiöiden aateliin – tai ainakin se oli yleinen oletus. Väkevää liikevaihdon ja tuloksen kehitys olikin aikansa, ja samalla tietysti osakkeen kiito. Mutta se lysti kesti sitten vain ruhtinaallisen vuoden listautumisesta. Sen jälkeen kyyti on ollut harvinaisen kylmää.
Liikevaihdon viisinkertaistuminen viidessä vuodessa on hurja tahti mille tahansa yhtiölle sektorista riippumatta. Erityisen kova se on konservatiiviselle rakennusalalle, jonka pitkän aikavälin trendit eivät kasva vauhdikkaasti etenkään Suomen kaltaisessa maassa.
Lyhyet trendit taas ovat voimakkaita – rakentaminen kuuluu kaikkein suhdanneherkimpiin sektoreihin, kuten Lehto on todistanut. Se unohtui kasvuun hurahtaneilta sijoittajilta suhdanteen huipulla.
Tässä kohtaa jo korostan, etten tunne Lehtoa kuin pintapuolisesti. Syy on ennen muuta yhtiön lyhyt historia kaikkiaan ja etenkin julkisena yhtiönä. Vain muutaman vuoden pörssihistoria ei ole ongelma fundamenttianalyysille, jos yhtiön aiempi taloustiedottaminen on kunnossa, mutta teknistä analyysia se hankaloittaa.
Pitkien indikaattorien tulkinta on oleellinen osa etenkin syklisten osakkeiden ajoitusta. Näin lyhyellä ajalla niiden tarjoama informaatio ei muodostu täysipainoiseksi. Fundamentaalisesti nuorten rajusti kasvaneiden yhtiöiden arviointi on vaikeaa niihin päätoimisesti paneutuneillekin, siis perinteisille analyytikoille.
Lehdon toimintamalli elementtitehtaineen on kiinnostava ja parhaimmillaan epäilemättä toimiva, koska se mahdollista kustannustehokkaan sarjatuotannon. Se on aina hyvä lähtökohta, ja aikansa se pelasi Lehdolla.
Vuoden sisään ovat pompanneet pintaan mallin ongelmat. Kustannukset ovat karanneet käsistä, kannattavuus romahtanut ja velkaantuneisuus noussut huolestuttavasti. Tehtailla on yhtiön mukaan ylikapasiteettia, mikä ei varmasti ole helpommin ratkaistavia ongelmia hankalassa suhdanteessa.
Neljällä liiketoiminnan alueella operoivan Lehdon kohtalo ei ole kiinni vain tehdaspohjaisesta tuotannosta, mutta kyllä sillä käsittääkseni tulee olemaan ratkaiseva rooli, varsinkin kun korjausrakentamisesta yhtiö luopuu tappioiden vuoksi. Siitä ei tullutkaan odotettua suhdannevapaata sektoria, vaan painajainen.
Rakentamisen ensin ylikuumentuminen ja sitten jäähtyminen ovat iskeneet Lehtoa ankarammin kuin monia alalla. Se ei ole sikäli yllätys, että uudet toimintamallit, velkavetoinen kasvu ja kohtalaisen nuori yhtiö ovat riskialtis yhdistelmä voimakassuhdanteisella sektorilla.
Olen vastaavien kanssa polttanut kynsiäni aikoinaan ilkeästi, ja siksi en enää näihin lähtökohtaisesti koske. Varsinkin velkaongelmat voivat tihentyä ällistyttävän nopeasti kannattavuuden ja kassan heikentyessä.
En spekuloi Lehdon riskitasolla. Se vaatisi yhtiön perinpohjaista tuntemista, ja on varmasti vaikeaa silloinkin. Tilanteeseen kun vaikuttaa muun muassa suhdanteen pituus ja saatavien luotettavuus. Arvioitu kassavirta saattaa pettää ilkeästi kiinteistökaupan tai asiakkaiden maksuvalmiuden jämähtäessä.
Arviointia hankaloittaa, että yhtiö ei erittele sektoreidensa kannattavuutta. Rakennuskorjaamisen katastrofien roolia tappioissa eivät tiedä Lehdon analyytikotkaan, joten turha veikkailla muidenkaan. Yhtiön johdon omat arviotkin ovat olleet täysin yössä jo pitkään. Se ei luottamusta herätä, olkoon syy tilannetajun puute tai epärehellisyys.
En maalaa piruja seinälle, mutta tällaisten riskien vuoksi Pörssihaukan suosituslistalle eivät Lehdon kaltaisen yhtiöt yllä. Toki, jos kannattavuus- ja velkaongelmat eivät potkaise Lehdolta jalkoja alta, on se houkutteleva pelipaperi voimakkaiden tulosheittelyidensä vuoksi.
Parhaan vuotensa liki euron tulostasoon yltäessään osakkeessa on tietysti huima nousuvara. Liikevaihto on toistaiseksi pitänyt tasonsa. Mutta kannattavuuden huipputason saavuttaminen vie varmasti aikaa hyvässäkin tapauksessa. Sinne pääsystä ei ole takeita, ja yhtiön lyhyen historian vuoksi kyse olisi ainakin omalla kohdalla puhtaasta arvailusta.
Toki hyvät rakennusyhtiöt kiipeävät kuopistaan, ja sykliset on ostettava kaiken näyttäessä surkealta. Mutta verrattuna Pörssihaukan suositusyhtiöön JM:ään epävarmuustekijät ovat eri luokkaa. JM on pärjännyt vuosikymmenet mitä vaikeimmissa oloissa finanssikriisiä ja Ruotsin asuntokuplan puhkeamista myöten. Lehto on siitä kaukana.
Lehtoa seuraavien analyytikkojen ennusteet eivät ole nyt hääppöisiä, johtuen osaltaan rakennusmarkkinan odotetusta hiljentymisestä. Sellaiselle en sinänsä anna painoa. Analyytikot kyllä jakoivat yhdellä suulla ostosuosituksia osakkeen maksaesssa 14 euroa. Nyt näyttävät kaikki yhtä yksituumaisesti peukaloa alas.
Mutta osakemarkkinat reagoivat aina ennen julkista tietoa ja suosituksia. Lehdonkin osakkeen pitkä ja perusteellinen sukellus osoittaa, että ikävyydet eivät tulleet todellisena yllätyksenä. Eikä tule tilanteen parantuminenkaan, jos sellainen on edessä.
JM on tästä paraatiesimerkki. Osake jatkaa vahvaa nousuaan, vaikka virallisen ymmärryksen mukaan Ruotsin rakennusala korisee yhä tunnelissa vailla valonpilkahdusta. Iso raha näkee asian toisin.
Lehdonkin pitkät tekniset indikaattorit alkavat näyttää jo hiukan paremmilta. Mutta niitä on tarjolla vain muutamalta vuodelta. Tällaisten fundamentaalisten epävarmuuksien kanssa se ei houkuta antamaan suosituksia suuntaan tai toiseen.
Otan Lehdon kuitenkin sen verran tarkkailuun, että jos osake jossain vaiheessa vaikuttaa varsin selkeästi pohjanneen, otan asian esiin. Tavallaanhan kyse on pelurin unelmapaperista, mutta riskejä ei parane vähätellä. Niiden takia Lehto tuskin varsinaiseksi Pörssihaukan suositusyhtiöksi koskaan nousee.
Lehdon osakkeita jo omistavia en lähde neuvomaan. Osake saattaa olla jo pohjannut viikkoindikaattorien perusteella, sillä ne viittaavat sukelluksen ylikuumentumiseen. Mutta en missään nimessä väitä, että sen varaan kannattaa laskea.
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.