Se paljastuu esimerkiksi Nordnetin Yhdysvaltojen tärkeimmän osakeindeksin SP500:n bear-johdannaisesta. (Linkki ei näytä aina toimivan, mutta paperi löytyy Nordnetista yhä.)
SP500-johdannainen kuvaa hyvin
Johdannaisen vipukerroin on kahdeksan, eli prosentin liike muuttaa johdannaisen arvoa kahdeksankertaisesti. Niin, lähtökohtaisesti. Mutta johdannaismatematiikka yllättää.
SP500 on nyt noin pisteluvussa 2800, syöksyttyään lähtötasolta 3400 pistettä aina 2200 pisteeseen asti historian rajuimmassa myyntipaniikissa. Ero oli pahimmillaan yli 30 prosenttia.
Noin 3000 pisteen tasoilla indeksi hiippaili viime keväästä asti. Se on jokseenkin samassa luvussa kuin heinäkuun lopussa 2019.
Johdannaisen liikkeet ovat kaukana siitä. Heinäkuun lopussa sen hinta oli 0,24 euroa, tänään 0,02 euroa. Arvosta on kadonnut yli 90 prosenttia.
Ja viimeisen paikallaan sahaavan viikon aikana jo hinnasta on kadonnut puolet. Näin heilunta ja aika tappavat johdannaisen ostajan kannalta – talon riemuksi.
Tämä kuvaa yksiselitteisesti, kuinka tehokkaasti laskentamatematikkaa toimii talon eduksi. Mitä kauemmin johdannaista omistaa, sen varmemmin takkiinsa ottaa – vaikka markkina-arvio jotensakin hyvin osuisikin.
Vipukin toimii vaillinaisesti
Toki jos johdannaisen kauppa osuu nappiin riittäävän lyhyellä aikavälillä, tulos on hyvä. Muttei silloinkaan odotettu.
Kyseinen paperi maksoi juuri ennen rytinän alkua 0,07 euroa. Pörssiromahduksen pohjassa kuukausi sitten sen hinta kävi noin 0,70 eurossa eli kymmenkertaistui.
Kuulostaa mahtavalta – mutta se on paljon vähemmän kuin kahdeksankertainen laskennallinen vipu, koska indeksin pudotus oli päälle 30 prosenttia. Suoralla laskutavalla nousun pitäisi noin 30-kertainen.
Ja nyt, vaikka indeksi on alempana kuin ennen rysäystä, johdannaisen arvo ei ole korkeampi. Se on reilusti yli puolittunut helmikuusta. Aivan kohta se on arvoton ja katoaa tarjonnasta.
Vaikka aikaa ei ole kulunut kuin muutama kuukausi. Näin toimii johdannaisen sinänsä laillinen ja ehdoissa määritelty hintamatematiikka. Talon eduksi volatiliteetin avulla. Ja sitähän markkinoilla aina riittää molempiin suuntiin.
Spredit voivat olla järkyttävät
Osa johdannaisista voi liikkua maltillisemmin ainakin määrätyn ajan. Mutta se kuuluu niiden ongelmiin: ehdot ja matematiikka pitäisi tuntea todella tarkasti.
Vipuvarren voima ja johdannaisen maturiteetti eli ajallinen kesto vaikuttavat niihin. Piensijoittaja on ehtojen kanssa aika varmasti pulassa.
Lisäksi johdannaisissa osto- ja myyntihinnan välinen ero eli spredi on korkea. Se on sitä suurempi, mitä pienempiin summiin mennään.
Spredi on iso piilokustannus, joka herkästi unohtuu. Tuossa paperissa se on pamahtanut jo tyrmäävästi kymmeniin prosentteihin. Se on jo täysin kauppakelvoton.
Toki ideaalitapauksessa johdannaisilla voi tehdä tiliä. Mutta reunaehdot ovat rankat.
Jos kokeneet haluavat niillä pelata niin parasta onnea. Kokemattomalle en suosittele johdannaisia missään oloissa.
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.
Totesin myös itse, että parempi olla sekaantumatta johdannaisiin. Ehkä shortti ETF olisi turvallisempi. Ei sitä kurssilaskuakaan ole näkynyt, kun keskuspankit työntävät rajattomasti rahaa markkinoille. Samanlainen FOMO kohta iskee kuin 2019 alussa.
Juu, sori jos muotoilustani sai sen käsityksen. Se ei ollut tarkoitus. Kohdistin sen lähinnä niille, joilla ei ole bear-pelaamisesta kokemusta. Välittäjät kuten Nordnet johdannaisiaan nyt innokkaasti markkinoivat.
Shortaaminen on sikäli tosiaan turvallisempaa.
Eivät ole kurssitkaan tulleet vielä alas, riippuu tosin kohteesta. Eivät ne liikkeet toisaalta vauhdikkaita tässä kohtaa välttämättä olekaan. Mutta alaskin tullaan, riippuu tietysti sekin kohteesta. Asiasta enemmän markkinakatsauksessa.