Orion ei kuulu Pörssihaukan suosituksiin, mutta olen sitä käsitellyt seikkaperäisesti esimerkkinä hyvästä joskin nykyään kroonisesti ylihintaisesta yhtiöstä. Kuten jutussa erittelen, Orion ylikuumentuu varmuutensa ja vankan osinkonsa takia, mutta myös milloin minkä yksittäisen lääkkeen innostamana.
Tämä on yleensä ottaenkin vaarallista, mutta etenkin lääkeyhtiöiden tapauksessa. Hyvät sellaiset eivät suuresti heilahda yhdestä lääkkeestä leveän tuoterepertoaarin ansiosta, vaan tahkoavat tasaisen varmaa tulosta.
Orion sellainen onkin, mutta siihenkin liittyy usein huteria haaveita. Kuten nyt ALS-taudin hoitoon tähdätty lääke, joka pitkälle päässeen tuotekehityksen ja testaamisen jälkeen tuotti pettymyksen parin vuoden urakan jälkeen.
Onko tuo niitti lääkkeelle, mene tiedä, mutta kipeää se tekee korkeille odotuksille. Orionin taas kerran ylikierroksilla käynyt osake sukelsikin uutisen jälkeen toistakymmentä prosenttia.
Niin mehukkaasti, että hyvässä lykyssä se saattaisi halventua täyttämään Pörssihaukan hintakriteerin – laatuahan Orionissa sinänsä riittää. Pörssihaukka peukuttaa kovan sukelluksen puolesta!
Episodi on kuitenkin hyvä muistutus odotusten petollisuudesta yleensä uusien tuotteiden ja varsinkin kehitysvaiheessa olevien lääkkeiden suhteen. Lääke ei ole tuote ennenkuin se on hyväksytty kaikissa testeissä – ja sen jälkeenkin menestys markkinoilla pysyy vuosiakin avoimena korttina.
Tämä unohtuu nyt etenkin koronalääkkeitä kehittävien startupien kohdalla, kuten Pörssihaukka jo keväällä varoitti. Monet käytännössä vailla liiketoimintaa olevat yhtiöt hinnoitellaan järjettömän korkealle koronajackpotin varassa.
Ne ovat vain suunnitelmia ja haaveita siihen asti, kun lääke on hyväksytty ja markkinoilla. Silti osakkeen hinnassa tuo jymylääke usein on jo täysi- ellei ylimitoitetusti.
Se on psykologisesti ymmärrettävää. Kun näyttöjä ei vielä ole, haaveet voivat riehaantua mihin mittaan tahansa. Ja siten juuri kuplat turpoavat.
Vaikkapa koronarokotteen kehittelyssä pitkälle ehtineen Modernan tunnusluvut ovat käsittämättömät. 60 miljoonan laskevalla liikevaihdolla yhtiö tekee 500 miljoonaa tappiota eli se on puhtaasti ulkoisen rahoituksen varassa toimiva startup, joka toistaiseksi vain polttaa rahaa kuin humalainen merimies ensimmäisenä lomailtana.
Tietysti läpimurto koronassa olisi murskavoitto tulokkaalle. Mutta kun yhtiön markkinarvo on jo nyt äimistyttävät 30 miljardia, on mahdollinen nappionnistuminen jo hinnoiteltu todella pitkälle ellei ylikin osakekurssiin.
Tällaisen yhtiön hintaa on toki hiukan vaikea arvioida pärjäämisennusteiden valossa, koska nykyiset luvut ovat tietysti parhaassa tapauksessa minimaaliset tuleviin verrattuna. Mutta eivät nekään miten tahansa voi kehittyä, koska lääketeollisuudella on omat reunaehtonsa.
Niitä voi tarkastella tietyillä varsin pätevillä kriteereillä, kuten TK-kustannusten ja tulosten suhteella jo kannattavissa, asemaltaan vankoissa lääkeyhtiöissä. Ja niillä kriteereillä Modernan osake on kallis mahdollinen läpimurto huomioidenkin.
Joten käteen jää lähinnä riski, ainakin pitkän aikavälin sijoittajalle. Pelivoittoja voi tietysti tuoda mikä tahansa hypen kohde.
Mutta tästä tarkemmin tuonnempana, ettei juttu turpoa liikaa kesken kiihkeän tuloskauden.