Gilead: halpa ja matalariskinen

Gilead odottaa paljon yrityskaupassa hankkimaltaan rintasyöpälääkkeeltä

Heikki kysyi perusteita Gileadin toistuville osta-suosituksille. Koska vastaus antaa laajemmankin kuvan Pörssihaukan menetelmistä ja linjauksista, käsittelen aihetta perusteellisemmin.

Nostin Gileadin osinkotykkehin viime syyskuussa, koska pitkästä syvästä laskumarkkinasta huolimatta yhtiön talous oli hyvässä kunnossa. Se maksoi liki viiden prosentin osinkoa, joka oli noussut hyvin läpi yhtiön vielä lyhyen osinkohistorian.

Gileadin tärkeimpien tuotteiden hepatiitti- ja HIV-lääkkeiden volyymit olivat taantuneet parhaista vuosista, mutta kysyntä jatkui melko tasaisena. Yhtiö panostaa syöpähoitoihin, myös yrityskauppojen kautta.

Viimeksi se osti isossa kaupassa Immunomedicsin, jossa sitä kiinnosti etenkin vaikeimpiin rintasyöpiin käytettävä Trodelvy. Kaupat ovat maksaneet paljon, mutta Gileadin vahva kassa ja sen jatkuva virta madaltavat ostosten riskiä.

Komea osinkoputki jatkuu

Mikään oleellinen ei ole muuttunut. Gilead nosti edellisellä kvartaalilla osinkonsa 0,71 dollariin eli vuositasolla 2,84 taalaan. Alle 65 dollarin osakekursilla osinkotuotto on päälle neljä prosenttia.

Se on samaa tasoa kuin vaikka Orionilla, mutta Gileadin osinko kehittyy toista tahtia. Sen liiketoiminta on parhaiden lääkeyhtiöiden tapaan erittäin kannattavaa, ja yrityskaupat toivat paljon uutta potentiaalia.

Riski on tietysti hankintojen pettäminen. Jos tuotteet eivät vedä odotetusti, Gilead hukkasi ruhtinaallista kassaansa turhaan.

Kukaan ei voi tietää sitä ennalta, mutta luotan tonttinsa hoitaneen yhtiön osaavan hommansa. Se on aina Pörssihaukan odotus, kunnes toisin todistetaan.

Abb Vien fuusiotakin mollattiin

Analyytikoilla on tapana esittää jyrkkiä mielipiteitä yrityskaupoista, hyvin usein kielteisiä. Näin oli muun muassa Gileadin verrokin Abb Vien fuusioituessa Allerganin kanssa laajentaakseen Humirasta turhan riippuvaista tuotevalikoimaansa.

Asiasta tuli virallinen kesällä 2019, jolloin pessimististen analyytikkojen piiskaamana Abb Vien osakekurssi sukelsi aina 60 dollariin asti. Itse luotin yhtiöön työntäen montussa vahvaa osta-suositusta.

Olen toistuvasti määritellyt Abb Vien kokoluokkansa aliarvostetuimmaksi yhtiöksi. Sitä se on edelleen, sen puoleen.

Luottamus kokeneen Abb Vien kykyyn hoitaa ongelmansa myös fuusiossa osoittautui perustelluksi – kuten se useimmiten tällaisissa tapauksissa tekee. Fuusio sujui hyvin, uudistunut Abb Vie pärjää.

Sama näkemys Gileadista

Osakekurssi on liki tuplannut noista päivistä. Ja yhdistynyt yhtiö maksanut makeaa osinkoaan entiseen tapaan.

Abb Vien ennusteetkin ovat oikein myönteiset. Konsensus odottaa liki 14 dollarin epsiä ensi vuonna kasvavalla liikevaihdolla.

Pari vuotta sitten pataluhaksi mollattu Abb Vie on rikas kasvuyhtiö

Tätä vakavaraista hurjaa osinkonetta siis sai paitsi koronamontussa myös fuusioahdistuksessa 60 dollarilla. Markkinoiden tehokkuus on iso vitsi. Se seisoo Pörssihaukassa huoneentauluna.

Samoilla askelemerkeillä lähestyn Gileadia. Osinkotykkien kohdalla yksin osinkopolitiikan jatkuminen aiemmassa uomassa riittää yhtiön suosituksissa pitämiseen.

Kurssirakettejahan osinkotykeistä harvoin sukeutuu – paitsi todella halvoilta tasoilta. Näin kävikin juuri Abb Vielle, kun pessimismi osoittautui täysin perusteettomaksi.

Ja tuoreeltaan Omnicomille, Main Street Capitalille, Iron Mountainille, Philip Morrisille… Ja pian Realty Incomelle, ennustan. Ennen pitkää Gileadillekin yhtiön suunnitelmien toteutuessa.

Nauti osingosta

Eivät yhtiötä koskevat ennusteet ole miksikään muuttuneet. Konsensus odottaa noin seitsemän dollarin osakekohtaista tulosta, joskin sen vähäistä taantumista ensi vuonna. Laiha odotus painaa kurssia.

Gileadin ennusteet ovat epädramaattiset etenkin osakkeen hintaan nähden

Osake on kaikilla mittareilla niin halpa, että ennusteiden toteutumista tai lyömistä voi seurata tuhdista osingosta nauttien. Se on aina osinkotykeissä valtava etu, jos niihin voi luottaa.

Hyvä osinkoyhtiö ei voi joutua arvoansaan. Jos markkinat vähättelevät yhtiötä, sen leveämpää osinkotuottoa voit ostaa alennuksesta.

Siten osinkotykkeihin kannattaa suhtautua. Mahdollinen kurssinousu tuo bonuksen, mutta sitä ei kannata liikaa miettiä.

Kurssivoittoja saalistavalle kasvuyhtiöt ovat oikea kohde. Mutta niissä usein lymyää hintariskiä aivan eri tavalla, etenkin nyt nollakorkojen buustatessa kursseja.

Trodelvy sai täyden myyntiluvan

Gileadista ei ole myöskään kuulunut mitään uutta tai ainakaan kielteistä. Yhdysvaltojen lääkevirasto vaihtoi Gileadin fuusiossa hankkiman Trodelvyn tähän asti ehdollisen hyväksynnän täydeksi luvaksi vaikeimman asteen rintasyöpien hoidoksi.

Yleiseen ja kuolemanvaaralliseen tautiin on vähän tehoavia hoitoja. Trodelvy on pärjännyt tutkimuksissa, joten potentiaalia riittää.

Jos tällaisen lääkkeen toisi markkinoille startup, markkinat luultavasti sekoaisivat kasvuodotuksistaan. Kokeneet yhtiöt eivät herätä samoja fantasioita ja intohimoja.

Trodelvyn taloudelliset vaikutukset näkyvät aikanaan, mutta ainakin suunta on nyt oikea. Vaikka markkinat eivät siten reagoi.

TA on OK

Tekninen analyysi ei raivoisaan ralliin viittaa, mutta ei se ainakaan aseta estettä osta-suositukselle. Päinvastoin.

Vaikkapa Dedicare näytti kuukausitason indikaattoreissa jokseenkin samalta viime joulukuussa, hiukan tahmeammaltakin. Sieltä osakekurssi on kohta tuplannut.

Dedicaren TA lupaili jo joulukuussa laskumarkkinan päättymistä

Gilead on teknisesti nyt lähes identtinen

Näin ei välttämättä käy Gileadille. Mutta rinnastus muistuttaa, että TA voi vihjata tulevat liikkeet ennenkuin paljas silmä kurssista havaitsee siitä merkkiäkään.

Se on Pörssihaukan metodien kivijalkoja. Aina eivät signaalit toteudu, mutta varsin usein, kuten sivuston parin vuoden historia jo todistaa.

Ehkä pelipaperiksikin

Ja kurssien liike saattaa äityä sitten todella voimakkaaksi ja päällisin puolin yllättäväksi. Siitä on totisesti saatu esimerkkejä viimeisen vuoden aikana.

Joka tapauksessa näen Gileadin liikkumavaran ylöspäin oleellisesti suurempana kuin alaspäin. Siinäkin tapauksessa huoleen on aihetta vain osinkokehityksen taantuessa.

Teknisesti ylikuumentuneita osakkeita tulvii nyt. Gilead on harvoja joukkoon kuulumattomia.

Gilead saattaa nousta pelipaperiksikin kohtalaisen säännöllisesti liikkuvana. Vaihtoehdoista ei tosin lähtökohtaisesti ole pula, toki markkinatilanteesta riippuen.

Ostosuosituslista ja markkinakatsaus tavan mukaan perjantaina.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka