Yllätys tulee aina puskasta

Sijoittajan on pidettävä miinat aina mielessään

Pörssihaukan ydinstrategiaan kuuluu laaja hajautus riskinhallinnan vuoksi. Kuten lukuisissa jutuissa on perattu, yksittäiset yhtiöt voivat kohdata mitä merkillisimpiä vastoinkäymisiä puskasta pamahtaen.

Tästä saatiin viime päivinä korkean profiilin esimerkit, kun Tesla ja Nokia saivat saavillisen jäävettä niskaansa. Jälkimmäinen lasti ei kylläkään yllättänyt muut kuin ehkä Nokian innokkaat omistajat.

Hurjan hypen harjalla viime päiviin asti ratsastanut Tesla on kokenut rajun sentimentin käänteen osakekurssin rojahtaessa yli kaksikymmentä prosenttia. Se ei välttämättä merkitse kuin kovaa korjausliikettä, jotka seuraavat aina hurjia ralleja.

Mutta suuromistajatkin alkoivat myydä miljardeilla positioitaan viestien pitävänsä osaketta ylihintaisena. Se on tyly reaktio, kun Tesla aikoi järjestää uuden osakeannin eli imeä sijoittajilta helppoa rahaa vahvistaakseen kehnoa tasettaan.

Tesla ei sittenkään osaksi SP500:aa

Yksi syy ostoriehaan oli Teslan varmana pidetty liittäminen osaksi maailman tärkeintä indeksiä SP500:aa. Se olisi nostanut yhtiön imagoa ja velvoittanut valtavat indeksirahastot haalimaan sen osakkeita yhtiön indeksiosuutta vastaavan määrän.

Teslan huimalla yli 300 miljardin dollarin markkina-arvolla ostokset olisivat olleet todella suuria. Asia sai suurta huomiota ja paukutti sampanjapulloja Teslan leirissä.

Mutta SP500 tyrmäsi odotuksen, vaikka Tesla täyttää muodollisesti jäsenyyden vaatimukset. Sen sijaan sinne nousee kolme paljon pienempää yhtiötä, joista Etsyä Pörssihaukkakin äsken käsitteli potentiaalisena suositusyhtiönä.

Syytä Teslan ohittamiseen ei kerrottu. Mutta painava sen täytyy olla.

Ydinliiketoiminta yhä miinuksella

Syy voi olla ydinliiketoiminnan kannattamattomuus. Tesla kapusi voitolle myymällä toisille valmistajille päästöoikeuksia sadoilla miljoonilla. Ilman sääntelyn tuomia, ajan mittaan haihtuvia tuloja Tesla olisi edelleen tappiolla.

Teslan järkyttävä hinnoittelukin saattoi painaa vaakakupissa. Indeksin keskimääräinen P/E-luku on alle 30, korkea jo sekin – mutta Teslalla kymmenen kertaa kovempi.

Teslan kaavailema osakeanti kertoo yksiselitteisesti sen kaipaavan kipeästi rahaa. Muuta syytä ei anteihin ole.

Joka tapauksessa käänne on paha isku Teslalle. Vielä viikko sitten yhtiö porskutti kunniansa ylimmällä kukkulalla.

Korkea hinta lisää riskiä

Nyt aina ylioptimistiset Wall Streetin analyytikotkin jakavat jo urakalla Teslalle myy-suosituksia. Ne voivat muuttua vyöryksi näin utopistisesti hinnoitellun osakkeen kohdalla, jos kaapista kaatuilee kunnon luurankoja.

En hämmästyisi, vaikka kohta kohuttaisiin Teslan harjoittaneen niin sanottua luovaa kirjanpitoa, jotta se saisi kasaan SP500:n vaatiman neljä peräkkäistä voitollista kvartaalia. Siitä ovat monet Teslaa shortanneet suursijoittajat puhuneet, joskin toistaiseksi ilman näyttöä.

Se jää nähtäväksi. Mutta episodi muistuttaa talouden yllätysherkkyydestä, joka väijyy etenkin superkalliissa osakkeissa. Ne eivät siedä mitään vastoinkäymisiä.

Teslan osakkeessa ei ole ollut turvamarginaalista tietoakaan herran aikoihin. Jos se hinnoiteltaisiin kuten muut autotehtaat, yhtiön markkina-arvo olisi korkeintaan kymmenesosan nykyisestä.

Nokialle pakit Verizonilta

Toinen muistutus sijoittajan miinoista iskee Suomeen, kun Pörssihaukan suositusyhtiö Verizon solmi Samsungin kanssa isot kaupat 5G- teknologiasta – jättäen ison kumppaninsa Nokian nuolemaan näppejään. Tästä kyllä huhuttiin jo kesällä, jolloin nostinkin aiheen esiin.

Suomesssa noksulaiset tyrmäsivät huhun uutisankaksi, ja pienomistajat raivosivat keskustelufoorumeilla tietoa osakekurssin trollaamiseksi. Vaan totta se oli.

Nokia on ollut niin vuoristoratayhtiö, etteivät sen vastoinkäymiset todellakaan yllätä. Yksi pätkä kulkee hyvin, seuraava suoraan lepikkoon.

Vielä kesällä markkinoiden optimismi ei huhusta murentunut kuin hetkeksi. Oletin Nokian kurssin tuolloin sakkaavan, kuten viikkoindikaattorit viittasivat.

Tältä Nokian viikkoindikaattorit näyttivät heinäkuun alussa

Mutta osake kuitenkin kiskaisi vielä ylös. Nyt kyyti vaikuttaa kunnolla kiihtyvän.

Nyt indikaattorit valuvat alas jo vauhdilla

Eli yliostettu tila purkautuu, kuten se aina lopulta tekee. Aikaa voi kulua.

Kärsivällisyys palkitaan

Tämäkin tapaus todistaa, miksi Pörssihaukka ei tappele indikaattoreita vastaan. Nokia pohja ei tule vastaan ennen kuin indikaattorit ovat kellarissa.

Kyllä ne sinne aina menevät, ennen pitkää. Jokaisella osakkeella. Siihen luottaminen on oleellinen osa Pörssihaukan strategiaa, joka kyllä vaatii monelle sijoittajalle tuskallista kärsivällisyyttä.

Mutta se palkitaan. Aina lopulta.

Nokia ei ole suositusyhtiö, joskin oli hetken pelipaperina – osoittaakseen jälleen epäluotettavuutensa. Enää ei Pörssihaukka koske Nokiaan kepilläkään, mutta teknisen analyysin kannalta sitäkin voi seurata.

Joka tapauksessa Nokiankin polkaisema miina muistuttaa, että yksittäiset yhtiöt voivat törmätä mihin vain. Sellaista kuin satavarma yhtiö ei ole eikä tule.

Miinoilta voi kuitenkin suojautua hajautuksella. Eikä millään muulla.

Pörssihaukan ilmaiseen koejäsenyystarjoukseen voi tutustua tässä.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka