Valtion takaus ei pelasta omistajia

Uskokaa jo, valtio ei jaa lahjoja!

Fortumin pääomistaman ja Venäjän kaasutoimisten haihtumisen takia liemeen joutuneen Uniperin kohtalo ratkesi tuoreen tiedon mukaan siten, että Saksan valtio ostaa yhtiöstä noin 30% ja osallistuu sen pelastamiseen.

Ratkaisu kelpaa Uniperille ja oli jossain muodossa Saksalle pakkorako, kyse on sen energiahuollosta. Mutta Fortumin kannalta toteutui yksi niistä Pörssihaukan jo aiemmin listaamista kehnoista vaihtoehdoista.

Koska Saksa saa ison osan Uniperista pilkkahintaan ainakin verrattuna Fortumin siitä aikanaan maksamaan. Ja Saksan yhtiölakien mukaan Saksasta tulee myös merkittävää äänivaltaa käyttävä omistaja, joka voi torpata Fortumin päätökset sen enemmistöasemasta huolimatta.

Fortumin osuus Uniperista pienenee eli sen mahdollinen elpyminen hyödyttää sitä paljon vähemmän kuin ennen diiliä. Tämä on aina ulkoisen pääomituksen hinta vanhoille omistajille.

Valtion takaus ei pelasta omistajia

Episodi muistuttaa karusti, että joidenkin yhtiöiden valtiollinen suoja ei merkitse mitään omistajien kannalta. Kyllä, Saksa tuli hätiin, muttei todellakaan vastikkeetta.

Valtion omistajuutta pidetään usein sijoituksen turvallisuustakeena. Se on yleinen peruste vaikka Finnairiin sijoittamiseen – Suomen valtio ei päästä konkurssiin, koska kyse on avainyhtiöstä ja huoltovarmuudesta!

Vaikka väite pitää muuten paikkansa, on se sijoittamisen turvatakeena amatöörien illuusioita. Jos yhtiö pelastetaan pääomittamalla, menettävät vanhat omistajat merkittävän osan sijoituksestaan.

Teki sen kuka tahansa. Valtio ei jaa lahjoja yhtiöiden omistajille, vaikka yhtiö itsessään pitäisi pelastaa. Ne ovat ihan eri asioita.

Outokumpu mallitapaus

Kun kriisiyhtiöön pumpataan pääomaa eli laajennetaan omistuspohjaa, tehdään se rahoittajan eli ostajan kannalta taatusti riittävän edullisin ehdoin. Tai ainakin vanhojen omistajien kannalta surkein.

Siinä ei ole mitään laitonta tai moraalitonta. On yhtiön oma vika ja ongelma, jos se umpikujaan päätyy. Kuten Uniper pitkäaikaisten kiinteähintaisten kaasun toimitussopimustensa takia.

Näin on käynyt aikanaan vaikkapa Outokummun omistajille sen ajauduttua syöksykierteeseen finanssikriisin jälkilöylyissä. Valtio pelasti yhtiön, muttei omistajia.

Finanssikriisin pohjasta voitonvarmoina Outista haalineet ovat menettäneet jo noin 95% rahoistaan. Siinä kohtaa konkurssin välttäminen tuskin suuresti lohduttaa.

Valtion turvaköysi oli aika venyvää lajia

Tuolloin ostaneiden plussalle pääseminen on erittäin epätodennäköistä ja vaatii parhaassakin tapauksessa vuosikymmeniä. Moinen turvatakuu on yhtä tyhjän kanssa.

Osakesijoittamisen parhaat riskinhallinnan keinot ovat tiukat kriteerit osakepoiminnassa, sekä riittävä hajautus yllätysten varalta. Niillä pärjää vallan hyvin.

Ja matalariskisiä laatuyhtiöitä maailmassa riittää. Niitä ostopaikoissa myös tämänpäiväisessä ostosuosituslistassa.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka