Hyvä salkku on huoleton

Sijoittamisen taitoon kuuluu oikeanlainen lunkius

Lukijakysymyksistä nostan omaksi jutukseen Eijan huolen osakekuplasta. Siltä ei puutu perusteita, mutta tilanne ei onneksi ole nyt tai yleensä koskaan yksioikoinen.

Eija: Hei Heikki, kiitos analyyseistä, hienoa luettavaa. Saa vahvistusta omille ajatuksille ja paljon uutta innostavaa. Mitäs olet mieltä, kun kupla puhkeaa, mihin raha virtaa?

Naputtelin juuri pörssissä sijoitukseni turvaan, että saan pääoman säilytettyä. Pohdin kovasti toimialaa, mihin varannot siirretään?

Pitäisi osata oikein nyt arvata seuraava 10 vuotta, se on sijoitusaikajanani tällä hetkellä, ikää on sen verran.

Lisäksi pitäisi sijoittaa ulkopuolelta tullut summa turvallisesti. Tuskin kukaan tietää, mutta mitä sinä olet mieltä?

Kalliita osakkeita riittää

Kiitos, Eija!

Nämä kysymykset huolettavat monia sijoittajia, osittain syystä – ja toisaalta turhaan. Markkinoiden vaihtuviin tilanteisiin on aina suhtauduttava tietyllä tyyneydellä.

Kuplaa on toki ilmassa eräin osin paljonkin – katsoo vaikka sähköautosektorin hinnoittelua, ja monia kohuyhtiöitä, joiden kursseja piiskavat yhä enemmän uudet sijoittajamassat. Ja tietysti alennusraha.

Korkeita arvostustasoja ei ole todellakaan vaikea löytää. Se ei kuitenkaan ole kuin positiivinen ongelma, jos on sijoituksensa ajoissa ostanut.

Omaan salkkuun osuva hype on ihan mukavaa. Toki sen haihtuminen luonnollinen huoli.

Voittojen kotiuttaminen oma riskinsä

Mutta halvalla ostetun ja sittemmin ylikuumentuneen osakkeen sakkaaminen jossain kohtaa alemmas ei ole tappio. Toki se harmittaa, jos rahaa niin sanotusti jättää pöydälle.

Mutta voittojen kotiuttaminen oikeaan aikaan on vaativa laji, jossa piilee oma riskinsä. Se kallis osake saattaa kallistua edelleen.

Jahka se aikanaan korjaa alemmas, saattaa kurssi silti jäädä reilusti ylemmäs kuin lunastushintasi. Harmittaa sekin, jos hyvä osake pitää ostaa takaisin kalliimmalla.

En itse koskaan tyhjentele laajamittaisesti salkkuani, enkä sellaista lähtökohtaisesti suosittele. Suuren käteiskassan hautominen romahdusta odottaen on omanlaistaan spekulaatiota ja riskinottoa.

Pelipapereilla vekslaaminen on oma lukunsa. Siinä kierrätetään rahaa nopeasti osakkeista toisiin markkinoiden rotaatiota hyödyntäen.

Osakkeet eivät ole yhdestä puusta

Kannattaa muistaa, että osakkeet eivät ole koskaan kollektiivi, vaan niiden väliltä löytyy valtavia eroja. Pörsseissä vilisee aina niin törkyisen kalliita kuin säällisen hintaisia sijoituskohteita.

Kun kohdistaa ostot kohtuuhintaisiin ja monissa liemissä luotettavuutensa todistaneisiin yhtiöihin, ei voi pahasti kurvata lepikkoon. Sen takaavat jo hyvät osingot, jos niihin keskittyy.

Kalliita ovat nyt toki jotkut Pörssihaukankin osakkeet, ja siksi niiltä osta-suositusta panttaan. Mutta eivät kaikki.

Jatkuvasti, ainakin pienellä odotuksella, löytyy hyviä kohteita. Siihen perustuu pelipaperisysteemikin.

Pörssihaukan osakkeet matalariskisiä

Turvallisuus on nimenomaan Pörssihaukan ydin. Yhtiöt poimin siten, että ne ovat hyviä sijoituksia myös kymmenen tai sadan vuoden päästä.

Ellei yhtiö törmää ikäviin yllätyksiin. Joskus sitäkin tapahtuu, varsinkin kun valikoima on laaja.

Mutta kohtalaisen harvoin, kun yhtiöt valitsee tiukoilla kriteereillä. Matalalla riskillä, todistetun osaamisensa perusteella.

Vuosien kokemus on opettanut sen varmaksi ja voittavaksi strategiaksi. Se ei ehkä takaa räjähdysmäisiä voittoja, mutta jokseenkin varmaa vaurastumista.

Vaikkapa ostorajahintaansa raapiva yli satavuotias Orion kuuluu sijoituskohteista huolettomimpiin sopuhintaan hankittuna. Sen osinkovirrassa ei kurssia tarvitse vahtia, nyt tai ilman ihmettä vuosikymmenen tai useammankaan päästä.

Orion on tyypillinen Pörssihaukan yhtiö: huoleton osinkokone

Megatrendien saalistuksessa riskinsä

Tulevaisuuden oletettuja voittavia aloja en suuresti murehdi, eikä Pörssihaukka niitä erityisemmin jahtaa. Hyvät yhtiöt ja ongelmattomat toimialat eivät maailmasta lopu.

Pidän nousevien megatrendien saalistamista vaarallisena, koska se houkuttaa herkästi juuri niihin muodikkaisiin eli ylihinnoiteltuihin kohteisiin. Vauhtisokeus on sijoittamisen vaarallisimpia tauteja.

Ja tulevaisuuden arvailussa saattaa tehdä kalliita virhepäätelmiä. Ne ovat vaikeita yhtälöitä.

Erilaiset murrokset toki ravistelevat taloutta ja sijoittamisen kenttää, mutta sen merkitystä ei pidä dramatisoida. Maailma muuttuu, muttei koskaan kertaheitolla pusikosta loikaten.

Opettele huolettomaksi

Lukemattomat perinteiset toimialat ja yhtiöt jatkavat entiseen tapaan, toki uudistuen ajan ja sen vaatimusten myötä. Tai ainakin parhaat niistä. Ne hyvät sijoituskohteet.

Niihin keskittymällä tavoittaa sijoittamisen keskeisen taidon: oikeanlaisen huolettomuuden. Se ei vaadi kuin laadukkaita sijoituskohteita, riittävää hajautusta ja kärsivällisyyttä.

Noista aineksista kasattua salkkua ei tarvitse murehtia. Sitä varten Pörssihaukka on olemassa.

Pörssihaukkaa seuraavan kerran torstaina, raporttirumba kiihtyy.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka