Hauska mutta vääristävä sijoituskisa

Sijoittamisen fiktiokisassa ei tarvitse puristella näin lujaa. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Kauppalehti järjestää sijoituskisan nimellä Unelmasalkku. Siinä kuvitteellinen sata tuhatta sijoitetaan vähintään viiteen eri yhtiöön maksimipainotuksena 25% yhteen positioon.

Kisa käynnistyy parin viikon päästä ja päättyy marraskuun ensimmäisen viikon päätteeksi. Parhaaseen tuottoon yltänyt voittaa viisi tuhatta euroa puhdasta rahaa.

Kisaan voi osallistua kuka tahansa ja sitä voi jo harjoitella ennen lähtölaukausta. Valittavana ovat suomalaiset osakkeet ja sata yhdysvaltalaista. Sekaan mahtuu kymmeniä Pörssihaukan yhtiöitä.

Salkkua voi vekslata mielensä mukaan. Kisa ei huomioi kaupankäyntikustannuksia, joten treidata saa surutta niin paljon kuin sielu sietää ja aikaa on.

Ajankohta on haastava, koska syys-marraskuu on pörssiromahdusten klassista sesonkia. Vuosi sitten laskumarkkinan pohja osui lokakuun alkuun.

Toki sitten nähtiin kovia nousujakin. Tänä vuonna romppu alkoi aika varhain ja vaikuttaa vahvasti laantuvan, kuten markkinakatsauksissa on perattu.

Systeemi suosii tapporiskejä

Tällaiset kisat ovat hauskoja etenkin tuoreemmalle sijoittajalle, koska niissä voi testata siipiään kohtalaisen realistisessa markkinasimulaatiossa. Ero oikealla rahalla sijoittamiseen on silti iso.

Ensinnäkin on aivan eri asia psykologisesti surffailla markkinoilla fiktiivisesti kuin todellisten tappioiden uhatessa. Silloin on helppo hakea kovaa riskiä.

Voit tuhota salkkusi naureskellen. Tosielämässä seuraukset olisivat hitusen erilaiset.

Kisan voittaa jokseenkin varmasti se, joka onnistuu poimimaan hasardilappuja oikeassa raossa. Ainakin jos kisaajia kertyy tuhansia.

Hesan pörssin pienissä yhtiöissä riittää kuralla olevia senttiosakkeita, joiden kurssit voivat loikkia kymmeniä tai satojakin prosentteja muutamassa viikossa tai päivässä sopivan uutisen siivittämänä.

Valoe klassinen välispurttaaja

Vaikkapa aurinkoenergiayhtiö Valoe innostuu ajoittain moisiin spurtteihin, ja moni muu vastaava. Isot kokeneet voitolliset yhtiöt eivät sitä tee kuin ostotarjouksen osuessa kohdalle.

Valoe on riskisimpiä tappioyhtiöitä Hesan listoilla ja minun mielestäni aika varma tapa haaskata rahansa riippumatta osakkeen hinnasta. Sen talous mätänee aina vain.

Valoe vuolee satojen prosenttien marginaalia – miinusta

Mutta pari kuukautta kestävässä treidausleikissä senkaltaiset pelimiinat taannevat voiton. Jos näet saat viiden osakkeen salkkuusi yhden kurssinsa tuplaajan ja muut pysyvät omillaan, tuottoa kertyy +20%.

Kurayhtiö Valoe kiskoo ajoittain näyttäviä ralleja

Se riittää näin lyhyessä turnauksessa pitkälle. Jos tuollaisia osuu haaviin muutama niin voit olla aika varma voitosta.

Aikaikkuna rajoittaa

Lähtökohtaisesti sprinttikisa suosii Pörssihaukan tekniseen analyysiin perustuvaa tulokulmaa. Kahdessa kuukaudessa ehtii jo vähän sopivia rakoja kytätäkin.

Matalariskisillä kohteilla on kuitenkin vaikea yltää tuollaisiin lukuihin parissa kuukaudessa, vaikka ne olisivat kuinka hyviä pitkän aikavälin sijoituksia.

Ja treidattaviakin – kuten vaikka Pörssihaukan palkitsevimpiin pelipapereihin kuuluva Pepsi. Se istuu sinänsä loistavasti tällaiseen turneeseen reippailla aalloillaan.

Vaan toinen asia osuuko nousu juuri annettuun rakoon. Paikka olisi hyvä nyt, entä parin viikon päästä?

Jos kurssi ehtii karata sanotaan 190 taalaan niin hirveästi paukkuja tuskin enää repusta löytyy. Pepsi loikkii yleensä maksimissaan +10% parissa kuukaudessa.

Pepsi on loistava treidauskohde, mutta vauhti ei riittäne sprinttikisassa

Isossa massassa lottoajat voittaisivat

Se tuskin riittää voittoon – vaikka kaikki posat samaan tuottoon yltäisivät. Voittajan tuotto noussee aika varmasti kymmeniin prosentteihin. Niitä raketteja löytyy vain kuralaarista.

Vuoden sijoitusaika antaisi jo paremman lähtökohdan normaalilla sijoittamisella pärjäämiselle.  Mutta mahdollisesti siinäkin voiton veisi joku onnistuneella riskistrategialla. Siis hyvällä tuurilla.

Aivan kuin jos jokainen suomalainen saisi sijoittaa sata tuhatta muutaman kuukauden ajan miten lystää. Voittaja löytyisi aika varmasti lottoajista, koska joku tuollaisesta rahamassasta päävoittoon osuisi.

Siitä saisi kuvan, että lotto on paras sijoittamisen muoto. Toki sille yhdelle tai muutamalle, ei muille.

Riskitreidaaminen hypervaarallinen laji

Sama pätee sijoittamiseen. Vaikka tällaiset sprinttikisat voitetaan sikariskillä, on se itsemurhastrategia muuten kuin poikkeustapauksissa ja sattumanvaraisesti.

Katulegendat riskitreidaamisen autuudesta ovat laajasti ottaen puppua. Aivan varmasti lähes kaikki sitä harrastavat ottavat ajan mittaan turpaansa.

Mutta kisat käydään laadituilla säännöillä. Kannattaa tuohon ilmaiseksi osallistua, joskaan tavanomaisella strategialla viisitonninen tuskin omalle tilille kolahtaa.

Osallistun itse kisaan Pörssihaukan nimellä – ja suosituslistan osakkeilla, joko varsinaisilla tai jonottavilla. Odotan myönteistä tulosta, mutten voittoa.

Kuvatulla strategialla voi natsatakin. Onnea sitä yrittäville!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoituskohteet
Yleistä taloudesta
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka