Kuten Pörssihaukan tilaajat hyvin tietävät, sivuston suositukset koostuvat kahdesta elementistä. Yhtiöt valitaan listalle fundamenttien eli niiden talouden ja sen pitkän aikavälin odotusten perusteella.
Viikottain päivittyvät kauppojen ajoitussuositukset taas nojaavat puhtaasti tekniseen analyysiin eli TA:han. Se kuten mikään menetelmä ei tietenkään ole virheetön, mutta tulkitsee parhaimmillaan hyvinkin tarkasti markkinoiden liikkeet.
TA:n keskeinen tavoite on napata tuottoisimmat ostopaikat kurssien ikuisen aaltoliikkeen montuista, mutta myös tunnistaa ylikuumentuneet osakkeet. Etenkin syklisissä yhtiöissä voittojen lunastus on perusteltua niiden voimakkaan heilunnan takia.
Sykliset ovat osakesijoittamisen monella mittarilla haastavin laji. Mutta osuessaan myös ruhtinaallisesti palkitseva, koska pohjien ja huippujen väliset erot repeävät jopa sadoiksi prosenteiksi suhteellisen lyhyessä ajassa.
Pörssihaukan systeemissä myös sykliset osakkeet ovat lähtökohtaisesti niin hyviä, että kelpaavat vaivatta pitkäänkin salkkuun eli pysyvään omistamiseen välivoittoja lunastamatta. Silti nekin tyypillisesti aaltoilevat rajustikin suhdanteiden mukana.
Ihanteellisesti sykliset ostetaan pohjalla ja myydään huipulla – kerta toisensa jälkeen. Mikä on luonnollisesti kohtalaisen paljon helpommin sanottu kuin tehty.
Tätä tarkoitusta varten Pörssihaukassa on ylikuumentunut-suositus. Se ei merkitse selkeää myy-suositusta, koska ylikuumentumisen jatkuminen voi yllättää ja tuoda harmia liian aikaisen voiton lunastamisesta.
Mutta jos syklisellä osakkeella hakee syklisiä voittoja, tulee niitä tietysti tavoitella kurssin huipulta. Jolloin osake tavallisesti on teknisesti ylikuumentunut ja noususta ainakin selvästi paras pala takana.
Energiajättimme Fortum on sektorille ominaisesti syklinen yhtiö, joskaan ei yhtä rajusti kuin moni verrokki. Osinkokoneen kannattavuus ja kassa kestävät yleensä vaivatta heikotkin suhdanteet.
Silti Fortum aaltoilee voimakkaasti. Sen nousumarkkinat kestävät yleensä vuoden pari, jolloin kurssi saattaa tuplaantua – sukeltaakseen taas urakalla.
Ei Fortumin talous noin voimakasta heiluntaa perustele, mutta markkinat toimivat omalla dynamiikallaan. Osakkeiden hinnoitteluun vaikuttavat monet tekijät.
Voimakasta aaltoilua ei perustele etenkään Fortumin omistamisen ydin, osinko, joka kehittyy harvinaisen yksitoikkoisesti. Se ei laske edes taantumissa, vaan eipä juuri nousekaan hyvinä aikoina.
Fortumin osinkotuotto heiluu yleensä haarukassa 4-8%. Se kuvaa parhaiten hinnoittelun vaihtelua.
Pörssihaukassa Fortum sai viimeiset osta-suositukset syksyllä 16 eurossa. Sieltäkin on kertynyt jo noin 50% kurssivoitto ja päälle muhkea osinko.
Viikko sitten annoin sille ylikuumentunut-leiman, jonka jo kuukausi sitten ounastelin tulevaksi osakkeen rallattua voimalla koronakuopan pohjasta asti. Tuosta ylempänä kurssi vain käväisikin valuen kuukauden takaiselle tasolle 23 euroon.
Se ei itsessään vielä mitään kerro, mutta TA:ssa ylikuumentuminen on käynyt entistä selvemmäksi.
Kuukausitason pitkät indikaattorit ovat tasoilla, jossa kurssi on Fortumilla saavuttanut suurin piirtein huippunsa.
Kuukausi-indikaattoreissa Fortum on jo tyypillisillä käännetasoilla
Kurssinousu ainakin on hidastunut jo selvästi. Tämän hetken 23 euron hinnan se korkkasi jo maaliskuussa.
Lyhyemmässä aikaikkunassa eli viikkotasolla TA:n ylikuumentuminen näyttää varsin vahvalta. Useimmat keskeiset indikaattorit ovat kääntyneet laskuun.
Ultimate Oscillator ja Stochastic eivät enää yllä rekisterin ylälaitaan lyhyiden trendien huipuilla, vaikka kurssi on hiukan korkeammalle noussut. Tämä divergenssiksi kutsuttu tilanne viittaa tyypillisesti taitteeseen.
Trendi-indikaattori MACD:n nopea sininen käyrä leikkasi hitaan punaisen käyrän alaspäin. Sekin on tyypillinen taitteen signaali.
Tekninen tilanne muistuttaa liki identtisesti syksyä 2018, jolloin myös kurssi piikkasi liki samoissa numeroissa syyskuussa. Indikaattorit olivat tuolloin jo vahvassa laskussa.
Kurssi seurasi kohta perässä. Lokakuussa, joka on tyypillistä kurssien matalapaineen sesonkia, Fortum putosi jo 18 euroon, noin 20 prosenttia alle syyskuun piikkinsä.
Siellä kurssi lojui peräti seuraavaan kevääseen. Kunnes oli taas uuden nousun aika, jonka sitten taittoi korona.
Osinkotuottokin on valahtanut matalaksi Fortumin raameissa. Joten kurssi on kaikin osin valmis korjaamaan alas.
Automaattista se ei toki ole, eikä varsinkaan ajoituksesta varmuutta. Mutta kovasti en ihmettelisi, jos jo pari viikkoa kestänyt niiaus jatkuisi nykien jonnekin samoille tasoille kuin 2018, siis 18 euron tienoille tai sinne päin.
Teknisen analyysin kannalta on yhdentekevää, mitkä fundamenttisyyt pudotuksen mahdollisesti aiheuttavat. Sen voivat laukaista inflaatiopelot, suursijoittajien voittojen kotiutus, markkinoiden rotaatio….
Kurssiliike alas vaikuttaa aikanaan yhtä loogiselta ja väistämättömältä kuin sitä edeltävä nousu. Ainakin näennäisesti.
Joka tapauksessa syistä riippumatta Fortum kuten kaikki osakkeet aaltoilevat. Siitä voi olla satavarma.
Fortumista on kuulunut parikin isohkoa uutista sen myydessä yksikköjään Ruotsissa ja Venäjällä. Vaikuttavatko ne nyt päällä olevaan pudotukseen, mene tiedä.
En pidä uutisia hätkäyttävinä, eivätkä ne ainakaan vaikuta teknisiin suosituksiin. Markkinoiden arviointi uutisten pohjalta on taistelua tuulimyllyjä vastaan, vaikka miljoonat sijoittajat muuta kuvittelevat.
Ostopaikatkin määrittää aikanaan taas tekninen analyysi. Fortumin fundamenteissa tuskin sellaista tapahtuu, että sen asema Pörssihaukan osinkotykkinä muuttuisi.
Perjantaina tavalliseen tapaan ostosuosituslista ja markkinakatsaus. Markkinahermoilu eli volatiliteetti eli VIX on taas kovassa nousussa, kuten väistämättä ennen pitkää – ja Fortum saa siitä osansa useimpien osakkeiden tapaan.
Siitä lisää huomenna.
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.