Buffett ja Pörssihaukka samalla linjalla

Mitäs ostais? Aina jotain sopivaa löytyy.

Mahdollinen osakekupla nousee esiin toistuvasti sijoittajakeskusteluissa, ja eräin osin siitä varoittelee Pörssihaukkakin. Ei todellakaan ole vaikea löytää pelottavan kalliita osakkeita.

Kollektiivisesti tarkasteltunakin osakemarkkinan hintaa voi perustellusti säikähtää. Muun muassa sijoittajanero Warren Buffettin luoma arviointiperuste hehkuu nyt tulipunaisena.

Laatijansa mukaisesti nimetty Buffett-indikaattori vertaa Yhdysvaltojen kaikkien pörssiosakkeiden markkina-arvoa maan bruttokansantuotteeseen. Mitä korkeampi suhdeluku, sen kalliimpi pörssi.

Buffettin parikymmentä vuotta sitten esittelemä malli lähtee maalaisjärkeenkin vaivatta istuvasta laskennasta, ettei pörssiyhtiöiden arvo voi kasvaa rajattomasti nopeammin kuin kansantuote. Siten kuplissa tyypillisesti tapahtuu.

Miinakentän taso jo saavutettu

Yhtiöiden arvo nojaa niiden tuloksentekokykyyn. Se on sidottu laajassa mitassa koko talouteen, jonka kehityksellä on ylöspäin suuntaavasta pitkästä ja pysyvästä trendistä huolimatta rajansa.

Jos pörssin arvostus karkaa tarpeeksi kauas kansantalouden koosta ja kasvusta, hinnoittelu on vääristynyttä. Mikä johtaa ennen pitkää hintojen puhkeamiseen.

Buffettin mukaan pörssin ja bkt:n suhdeluvun lähestyessä 200 prosenttia liikutaan varmasti miinakentällä. Näin on historiassa tyypillisesti ollut.

Teknokuplassa Buffett-indikaattori oli 170 eli USA:n osakkeiden markkina-arvo ylitti bkt:n 70 prosentilla. Neutraali taso olisi vain 100 eli luvut menisivät päikseen.

Teknokuplan meininkiä

Buffett-indikaattori on nyt kavunnut ennätykseen. Ainakin joidenkin laskelmien mukaan suhdeluku ylittää jo 200 prosenttia.

Se on korkeampi kuin teknokuplassa. Mikä on perinteisesti johtanut pörssin rajuun sukellukseen.

Buffett-indikaattori kilkuttaa hälytyskelloa

Olosuhteetkin muistuttavat toisiaan. Teknokuplassa vuosituhannen taitteessa pörsseissä tulvi mediaseksikkäitä kasvuyhtiöitä ja massoittain uusia sijoittajia.

Onko aihetta huoleen? Ainakin jos haalii poskettoman hintaisia osakkeita.

GameStop terveellinen muistutus

Räjähdysmäisesti turpoavat ja saman tien puhkeavat kuplat ovatkin nettisijoittamisen myötä tulleet päivittäisiksi ilmiöiksi. Vaikkapa GameStop-hysteriaan loikanneet ilmeisesti miljoonat piensijoittajat saavat ahdistua tosissaan ostettuaan järjettömyyksiin raketoinutta osaketta huuman huipulla.

He eivät tule koskaan enää näkemään rahojaan. Vastaavia ansoja viritellään kiihtyvästi muun muassa sosiaalisessa mediassa joko tahattomasti tai tahallisesti.

GameStop-jupakassa syytteen on jo saanut Reddit-keskustelupalstalla piensijoittajana nimellä Roaring Kitty esiintynyt Keith Gill, todellisuudessa kokenut sijoitusammattilainen. Hän villitsi palstalaisia ostohysteriaan, jossa ansaitsi itse miljoonia.

Syyte istuu täysin odotuksiini. On selvää, että ison rahan ammattilaiset käyttävät somea härskisti hyväkseen.

Halpojakin osakkeita löytyy aina

Vaaroja riittää. Mutta on oleellista muistaa, että osakkeiden väliltä löytyy valtavia eroja.

Pörsseissä vilisee aina niin törkyisen hintaisia kuin kirkkaasti halpojakin kohteita. Vaikka elvytysraha tulvii markkinoilla, ja lisää on tulossa Joe Bidenin paketissa.

Samoin näkee asian myös Buffett, joka muokkaa massiivisen sijoitusyhtiönsä Berkshire Hathawayn salkkua jatkuvasti. Koska arvostustasot liikkuvat vauhdilla.

Edellisen kerran uutisoitiin Berkshiren salkkuun ilmestyneen Pörssihaukan suositusyhtiöiden Abb Vien ja Pfizerin. Nyt on vuorossa tele- ja mediajätti Verizon liki yhdeksän miljardin ostoksena.

Verizon loikkasi heti

Tieto putkahti ulos pari tuntia sen jälkeen, kun olin äimistellyt pelipaperikatsauksessa umpiluotettavan osinkokoneen kurssin jo outoa horrosta. Osake oli saanut joitakin viikkoja osta-suosituksen niiattuaan tuttuun tapaansa, mutta odottamaani syvemmälle.

Kurssi loikkasikin saman tien yli viisi prosenttia. Joten antaapa palaa sitten! Saadaan pelipapereissakin taas mukava lunastus.

Myyntilistalla oli muun muassa Berkshiren jättiomistusta Applea, joka ei hintavuutensa takia ole Pörssihaukan suosituksiin toistaiseksi noussut.

Jos nyt korjausta tekevä osake halventuu riittävästi, tilanne muuttuu. Ei ennen.

Matalat tunnusluvut

Buffettin oman mallin pessimistisestä tilanteesta huolimatta hän ei ripottele tuhkaa päälleen ja tyhjennä Berksiren salkkua, vaan hakee mielekkään hintaisia osakkeita.

Se on Pörssihaukankin strategia. Vaikka kuplat ovat todellisuutta, ne voi yksinkertaisesti kiertää.

Vaikkapa Verizon on millä tahansa mittarilla halpa. Yhtiö kärsii jonkin verran koronasta, mutta tahkoaa silti tasaisen hyvää tulosta kuten ennenkin.

Tunnusluvut ovat silti todella matalat: tulospohjainen P/E 13, kassavirtapohjainen P/CF 5,7, osinkotuotto liki viisi prosenttia.

Mikä ihmeen kupla?

Halpa osake, hyvä tuotto

Nämä yhtiölle, joka on nostanut putkeen osinkoaan yli 30 vuotta. Se jo kertoo oleellisen suhdanteille varsin immuunin ja korkeasti kannattavan jättiyhtiön luotettavuudesta.

Ei uskoisi törmäävänsä nollakoron oloissa moisiin herkkuihin. Näitä kuitenkin riittää.

Verizonin pitkän aikavälin kumuloituvaa keskituottoa, noin kymmentä prosenttia, voi pitää hyvin todennäköisenä jatkossakin. Olemattomalla riskillä.

Verizon on tylsyydessään varma hyvä sijoitus

Hyvän osakepoimijan ei kannata hyppiä seinille, vaikka niille piruja sinänsä aiheesta maalaillaankin.

Huomenna ostosuosituslista ja markkinakatsaus.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Buffett ja Pörssihaukka samalla linjalla"

 1. Kai Nyman sanoo:

  Korkojen melko pienikin nousu voisi käynnistää pörssilaskun. Nyt kymmenvuotisista yrityslainoista saa keskimäärin noin 2-3% tuottoa. Pelkään että, jos korot nousee prosentin tai pari, niin se voi jo riittää käynnistämään vyöryn pois osakkeista. Aika pelottavaa.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Näin voi käydä, mutta missä mitassa ja mille osakkeille on toinen asia. Kalliit osakkeet ovat aina riski, kohtuuhintaiset eivät. Jos osinkotuotto jo paukuttaa jotain 4% tai päälle niin eipä kurssilla väliä.

   Osakkeen hintahan ei merkitse mitään ellei sitä myy. Jos on kohtuuhintaan ostanut niin miksi myydäkään vain siksi, jos kurssi sattuu laskemaan. Varsinkaan hyviä osinkolappuja. Niiden kanssa harvoin tulee isoa ongelmaa, toki koronassa sitäkin tapahtui, mutta kriisi oli omaa luokkaansa.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2022 © Pörssihaukka