Arvo- vai kasvuosakkeita? Osa 2

Texas Instruments: kasvu- vai arvoyhtiö?

Jos arvo-osakkeen määrittely on viivan piirtämistä veteen ainakin joissakin tapauksissa, pätee se eräin osin kasvuosakkeisiinkin. Yleensä kasvuyhtiö mitataan liikevaihdon kehityksellä, sinänsä loogisesti.

Kasvuyhtiöt ovat tyypillisesti korkealle hinnoiteltuja – vaikka yhtiö ryömisi rajusti tappiollakin. Mitä mikään hyvä yhtiö ei sijoittajan kannalta saa loputtomiin tehdä liikevaihdon kasvusta riippumatta.

Kasvuyhtiö voi olla kurayhtiö

Vaikkapa vetybuumin harjalla porskuttanut Plug Power ei ole koskaan vielä käynyt likikään voitollista tulosta huolimatta 20 vuoden iästään. Silti se tulkitaan ja hinnoitellaan kasvuyhtiöksi.

Mutta tappiollisena pysyessään Plug on yksinkertaisesti kurayhtiö – koska liikevaihdon kasvu ei yksin voi taata hyvää sijoitusta. Myös halpalentäjä Norwegian oli kasvuyhtiö kriisiinsä asti, mutta talouden romahdettua siitä tuli katastrofiosake.

Toki vähän kaikki kasvuyhtiöt tekevät tappiota taipaleensa alussa. Se ei tee niistä huonoja sijoituskohteita pitkässä juoksussa.

Ongelma on, että liki kaikki startupit ovat vaippaiässä samanlaisia – mutta vain osasta kuoriutuu voitollisia laatuyhtiöitä. Kasvuosakkeiksi kuitenkin ne kaikki aluksi mielletään, myönteisesssä mielessä.

Kasvua kiitos – muttei hinnasta piittaamatta

Parhaat kasvuosakkeet ovat tietysti ne loistavimmat kohteet. Valitettavasti niiden tunnistamiseen untuvikkoina ei ole virheetöntä patenttia.

Ja kurayhtiöiksi paljastuvilla teet surkeimmat mahdolliset sijoitukset. Pörssien historia pullistelee ojaan kaatuneita lupauksia paljon enemmän kuin menestystarinoita.

Kasvuyhtiöiden ongelma on myös niille ominainen hirvittävä hinnoittelu, joka kristallisoitui teknokuplassa vuosituhannen vaihteessa. Lukemattomat törkyhintaan karanneet yhtiöt jäivät pelkiksi toiveiksi.

Myös monet lopulta huippuyhtiöiksi kehittyneet hinnoiteltiin niin korkealle, etteivät ne ole vieläkään saavuttaneet tuolloista kurssihuippuaan tai tehneet sen vasta äsken – huolimatta taloutensa hienosta kehityksestä.

Kuplasta toipuminen työlästä

Porukkaan kuuluvat muun muassa tänään alansa johtaviin yhtiöihin lukeutuvat Intel, Cisco, Oracle, AMD. Maailman ykkösyhtiöihin nousseelta Microsoftiltakin vei 15 vuotta tuolloisen kuplahintansa ylittämiseen.

Ciscosta tuli nettiteknologian markkinajohtaja, mutta alan kasvu ei aivan teknohuuman odotuksiin yltänyt. Tänään Cisco on lähinnä hyvä syklinen arvo-osake.

Tämä kannattaa pitää mielessä vaikkapa kuohuvassa sähköautobuumissa. Mikään ala ei voi kasvaa eksponentiaalisesti kuin hetken.

Cisco on hyvä yhtiö, mutta teknokuplassa sen kasvuvaraa liioteltiin

Toki nuo kaikki kuten yleensä parhaat kasvuyhtiöt ovat mahtisijoituksia oikeaan aikaan ostettuna. Mutta niiden varjossa lymyää valtava määrä epäonnistuneita yhtiöitä ja sijoituksia.

Hurjan hintaisiin rakettikasvajiin verrattuna taloudellisesti varmat, tuhtia nousevaa osinkoa kilisyttävät arvo-osakkeet ovat turvallisia. Niillä ei tehdä sikapikavoittoja, mutta eipä tappioitakaan.

Se on iso elementti menestyvässä sijoittamisessa. Jokainen tappio syö salkun kokonaisuutta.

Nolato ihanteellinen yhdistelmä

Onneksi kasvuyhtiöitäkin löytyy kohtuuhintaan. Sellaisia Pörsshaukka haarukoi listalleen. Ilman yllätyksiä ne ovat loistosijoituksia – mutta riittävän edullisina ne voikin tulkita arvo-osakkeiksi.

Vaikkapa hieno sopimusvalmistaja Nolato istuu molempiin kriteereihin. Jo yli sadan prosentin tuoton sivuston alusta tarjonnut kurssiraketti on viimeisen päälle kasvuyhtiö.

Nolato on kolminkertaistanut liikevaihtonsa ja viisinkertaistanut osakekohtaisen tuloksensa vuosikymmenessä pitäen edelleen tiuhaa tahtia. Silti sen hinnoittelu ei juuri eroa hidaskasvuisesta arvo-osakkeesta.

Nolaton on kiistatta kova kasvaja – paitsi hinnoittelultaan

Sellaiseksi Nolaton voi edullisuutensa puolesta huoletta luokitella, siinä kuin kasvuyhtiöksi. Se on ihanteellinen yhdistelmä.

Nolatokin muuten killui pahassa kuplassa teknobuumissa. Vaikka siitä tuli huippuyhtiö.

Osakekohtainen kasvu tärkeintä

Kasvu- ja arvoyhtiön rajanvetoa hankaloittaa myös kasvun muoto. Liikevaihdon vauhdikas turpoaminen kiihdyttää sijoittajia paljon enemmän kuin osakekohtaisen tuloksen kasvu – vaikka viime kädessä juuri se on hyvän sijoituksen elinehto.

Vaikka liikevaihdon ja tuloksen kehitys kulkevat usein käsi kädessä, aina ei niin ole. Korkea kannattavuus voi luoda sijoittajilta herkästi huomiotta jäävää piilokasvua.

Laveaa vapaata kassavirtaa tahkoavat yhtiöt voivat ostaa omia osakkeitaan, jos eivät näe mielekkäitä investointikohteita. Osakemäärän pudotessa osakekohtaiset luvut kohenevat liikevaihdon junnatessakin.

Tällaisia ovat monet Pörssihaukan etenkin amerikkalaiset piilokasvajat, kuten puolijohdannaisten ykkösketjulainen Texas Instruments, aikoinaan kova liikevaihdonkin kasvattaja.

Tex klassinen piilokasvaja

Alati parantuneen kannattavuuden ja omien osakkeiden oston myötä sen osakekohtainen tulos on nelinkertaistunut vuosikymmenessä, osingon kehittyessä vielä vauhdikkaammin.

Muttei sitä kasvuyhtiöksi mielletä tai hinnoitella – onneksi. Koska teknokonkarin liikevaihto kasvaa tyypillisesti vain muutamia prosentteja vuodessa, kasvusijoittajat eivät juuri kulmiaan kohota.

Texas Instruments ei elvistele liikevaihdon vaan osakekohtaisen tuloksen kehityksellä

Toisaalta tunnuslukujen konservatiivisilla mittareilla Texas Instruments ei ole arvo-osakekaan: P/E yli 30, P/B 20, P/D 2%. Hintava osake, vaikka yhtiö kasvaa kituliaasti – surkea kohde?

Päinvastoin. Texas Instrumentsin huiman kannattavuuden ansiosta sen osakekohtaiset luvut kohenevat hulppeaa kyytiä.

Niinpä finanssikriisin pohjalla Texiä sai reilulla kympillä, nyt osake maksaa pari sataa taalaa. Tällä hetkellä osakekohtainen tulos on seitsemän taalaa ja osinko neljä taalaa.

Vuosikymmenen takaa katsottuna P/E:ksi muodostuu nyt kolme ja osinkotuotoksi 20%. Ja niin tulos kuin osinko jatkavat kasvuaan, hissukseen toki liikevaihtokin.

Ja niin oli Texkin teknokuplassa mukana, kuinkas muuten. Kuplapiikkinsä 80 taalaa se ylitti vasta muutama vuosi sitten. Hyvä yhtiö ei ole automaattisesti hyvä sijoitus.

Hyvä osake on aina arvo-osake

Tex ei istu kapeilla kriteereillä enempää kasvu- kuin arvo-osakkeeksi. Ja kuitenkin se on ollut molempia – oikealla hinnalla.

Tex on yksinkertaisesti loisto-osake, joka hellii omistajaansa niin osingoilla kuin kurssikehityksellä. Sama pätee viime kädessä kaikkiin laatuosakkeisiin muodossa tai tai toisessa.

Luotettavat osinkotykit harvoin ovat kurssiraketteja, mutta ne tuottavat osinkoina ja korkoa korolle – vivulla matalalla riskillä. Hyvät kasvuyhtiöt palkitsevat ennen kaikkea kurssikehityksellä, missä muodossa ne sitten kasvavatkin.

Jokainen hyvä osake on arvo-osake. Se edellyttää yhtiön pärjäävän tavalla tai toisella, siivittäköön sitä hivelevä kasvu tai kannattavuus.

Jos saat laatua kohtuuhintaan matalalla riskillä, teet aina hyvän sijoituksen. Se voi olla Alibaban kaltainen kasvuihme, Aktian kaltainen osinkotykki tai Nolaton ja Texas Instrumentsin kaltainen niiden hybridi.

Meilissä häiriöitä!

Sellaisen ikävän riesan havaitsin äsken muutamia huomautuksia saatuani, että Gmail työntää toisinaan roskapostiksi asiallisia viestejä. Siksi en ole reagoinut joihinkin tilausviesteihin.

Pahoittelen suuresti sotkua. Tarkistan tästä eteenpäin aina roskapostinkin.

Tekniikka on valitettavasti haavoittuvaista. Jos viivästyksiä on tullut niin laitan hyvitykseksi lisää tilausaikaa.

Artikkelin ensimmäinen osa.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka