Pysyvät mallisalkut

Sata vuotta sitten osinkoja jaettiin kupongeilla. Vanhimmat osingot voidaan palauttaa 1600-luvun alkuun. Kuva: Wikipedia Commons.

Osinkosijoittaja ei vilkaisekaan yhtiöitä, jotka eivät maksa osinkoa. Vahva ja vakaa osinkovirta on monella tavalla sijoittajan paras kaveri. Se varmistaa hyvän tuoton heikkonakin aikoina, kun kurssit sukeltavat kaikilla yhtiöillä.

Osinkotuotto on kurssikehitystä ja kasvuosakkeita palvovassa sijoittamisen valtavirrassa aliarvostettu elementti. Joidenkin mukaan osinkoa voi verrata silmänkääntötemppuun, koska se siirtää rahaa omistajan taskusta toiseen. Heidän mukaansa on aina parempi, kun kaikki tulos investoidaan kasvuun.

Se ei ole totta. Korkea osinko toki viittaa tavallisesti vaatimattomaan kasvuun, mutta myös vahvaan kannattavuuteen ja pääoman tuottoon. Tällaiset yhtiöt ovat usein alihinnoiteltuja. Se juuri mahdollistaa korkean osinkotuoton.

Hitaasti kasvavat yhtiöt eivät ole kurssiraketteja, minkä vuoksi monet analyytikot vierastavat korkean osingon arvo-osakkeita. Loiva kurssikäyrä ei kuitenkaan merkitse salkun heikkoa kasvua, kuten usein virheellisesti asiaa tulkitsevat jopa rahoituksen ammattilaiset.

Kuuden prosentin vakaa osinko, jollaista vähintään tarjoavat kaikki tämän listan osakkeet, jo itsessään takaa osakkeelle keskimääräisen tuoton. Korkoa korolle -tekijän avulla eli osingot uudelleen sijoittamalla pääoma liki tuplaantuu kymmenessä vuodessa ilman osingon tai osakekurssin nousua, jos osinkoveron leikkurivaikutusta ei lasketa. Osakesäästötilin toteutuessa sekään ei tuoton kumuloitumista rasita.

Kroonisesti halvat korkean osingon arvo-osakkeet ovat sijoittajalle ikuisesti vihreä puutarha. Niitä voi ostaa aina lisää osingoilla tai muilla rahoituskanavilla. Hyvät osinkoyhtiöt ovat klassisia osta ja pidä -osakkeita.

Tähän listaan kerätyt viisi suomalaista yhtiötä maksavat perinteisesti korkeaa ja edes jossain määrin kasvavaa osinkoa. Historian perusteella niiden osinkotrendi on varsin ennustettava.

Absoluuttisesti korkea osinko ei automaattisesti oikeuta listalle, jos osingon kasvussa tai jatkuvuuudessa on ongelmia, tai osinkohistoria on lyhyt. Se on pudottanut muutamat muuten houkuttelevat yhtiöt pois.

Lista oli sikäli helppo laatia kevään korvalla 2019, koska osakkeet ovat kautta linjan varsin halpoja. Suurin hankaluus oli hyvien osinkopapereiden leveä valikoima. Kasvua Helsingin pörssistä ei ole helppo löytää ainakaan säälliseen hintaan, mutta vakaiden osinkoyhtiöiden kohdalla tilanne on aivan toinen.

Vakuutusyhtiö Sampo kuuluisi ehdottomasti joukkoon, mutta Varman päälle -listalla olevana se jäi ulos. Lista on aakkos-, ei paremmuusjärjestyksessä.


Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka