Koska markkinoilla on viime viikkoina tullut lopulta reippaampaa liikettä yksittäisissä osakkeissa ja jo indekseissäkin, katson aiheelliseksi arvioida tilannetta lyhyesti jo keskellä viikkoa, vaikka viikonlopun markkinakatsauskin tulee tavalliseen tapaan.
Yhtiökohtaisia ostopaikkoja on jo tarjoutunut osalle Pörssihaukankin suosituksista, joskin monet ovat vielä liian korkeissa hinnoissa. Potentiaalisista ja tuonnempana esiteltävistä yhtiöistä monet ovat sukellelleet niin mallikkaasti, että ostopaikkoja alkaa kohta löytyä laajalla rintamalla.
Viimeisen muutaman viikon aikana olemme saaneet kovia pudotuksia monissa osakkeissa osin tulospettymysten ja osingonmaksun takia, osin ilman kummempaa ulkoista syytä. Helsingin pörssissä on sujuteltu alas indeksitasollakin jo kolme prosenttia viikossa. Tänään kurssit vilkkuvat punaisella lähes kauttaaltaan.
Joko siis kannattaa rynnätä ostoksille? Laajasti ottaen ei.
Kevään ralli on vasta taittunut, ja mehukkaimmat ostopaikat monella yhtiöllä edessä. Indeksitason paniikkimyynti muhii.
Suurista yhtiöistä Nokian ja Nordean tulokset olivat erityisen kehnot, mutta viileää vettä on kaatanut niskaan moni muukin, kuten Neste ja Kesko. Moni syklinen yhtiö alkaa olla lähellä talvipaniikin lukuja, jotkut jo sen allekin.
Vaihdetuimmista yhtiöistä Nokia, Nordea, metsäyhtiöt, Outokumpu, Wärtsilä, Fortum, Orion, Kesko, Elisa, Finnair, Sanoma ovat jo talven tasolla. Osingot ovat toki tuoneet tuottoa, mutta varsinkin osingonmaksun alla ostetut osakkeet ovat yleensä ottaen niianneet todella rajusti osinkoon verrattuna. Osinkohuumaan ei koskaan kannatakaan lähteä viime tipassa, lähelläkään sitä.
Helsingin pörssin päälistan 37 suomalaisesta yhtiöstä tammikuun lopun hinnan yläpuolella ovat tänään torstaina aakkojärjestyksessä Cargotec, Citycon, DNA, Huhtamäki, Kemira, Kojamo, Kone, Konecranes, Metso, Neste, Nokian Renkaat, Sampo, Terveystalo, Uponor, Valmet.
Määränä viisitoista ei ole huono, vajaa puolet. Mutta muutamat ovat tammikuun tason yläpuolella vain hitusen. Sukeltajista monet ovat tammikuun lopun alla osinko mukaan luettunakin. Indeksitasolla OMX Helsinki on täsmälleen tammikuun lopun tasolla, toki osingot ovat monella tilitetty omistajille.
Ounastelin osakkeiden sukellusta kevääksi, ja osin se on siis tapahtunut. Toistaiseksi ei voi puhua dramatiikasta kuin yksittäisten yhtiöiden kuten Nokian kohdalla. Oleellista onkin, kuinka jatko? Joko pudotus on takana?
Ei, mielestäni se on kesken. Tietysti tässä on huomattavia yhtiö- ja indeksikohtaisiakin eroja, mutta näemme vielä reippaita sukelluksia laajalla rintamalla. Ja teknisen analyysin perusteella Helsingin pörssi on pahiten sakkaavien joukossa.
Oleellinen syy siihen on, että pörssin suurimmissa yhtiöissä on edelleen laskupainetta. Pörssihaukan teknisen analyysin havaintokappaleena alusta asti olleen Nokian osake ei ole pohjassa, kuten ohjeistus on ollut sivuston ensi hetkistä asti.
Eikä Nokia ole ainoa. Suhdanneherkissä metsäyhtiöissä on yhä laskuvaraa. Erityisesti investointitarpeistaan tiedottaneen Metsä-Boardin osake tulee reilusti alle talven pohjien. Nostan sen erikseen esiin siksi, että osakkeesta näkee jo myönteisiä arvioita edullisen hinnan perusteella. Mutta pohjaan on matkaa.
Eikä tämä koske vain suomalaisia osakkeita. Siihen riittää syyksi jo monien osakkeiden hinnoittelu. Yhdysvalloissa monet sykliset yhtiöt ovat jo putoilleet suhdannevaikeuksien takia. Indeksejä ovat nostaneet teknoyhtiöt, joista monet hinnoitellaan hurjasti yli historiallisten standardien.
Oma salkussani Cisco on kiskaissut liki 50 prosentin nousun talvipaniikista. Yhtiö on todella laadukas, mutta toisaalta nimenomaan vakaa – ja kaukana vauhdikkaasta kasvuyhtiöstä. Sellaiseksi se nyt hinnoitellaan.
Ja sen takia Cisco ei hetkeen nouse Pörssihaukan suosituksiin. Aikanaan kyllä, jahka hinta palaa maan pinnalle.
Se pätee moneen hyvään yhtiöön. Siitä lisää viikonlopun markkinakatsauksessa teknisen analyysin perusteineen ja grafiikkoineen tavalliseen tapaan.