Markkinakatsaus: Suojatasot testissä

Kestääkö se jää vai ei?

Kesälle ominaisia markkinahaarukoita on perattu Pörssihaukassa useaan otteeseen sivuston alusta asti, ja ajankohtaisena aihe pysyi. Yhdysvaltojen inflaatioraportti laukaisi osakkeiden myyntiaallon, joka ei teknisin perustein yllätä.

Vaikkapa Helsingin isojen yhtiöiden indeksi OMX25 aika ilmeisesti käy kurkistamassa haarukkansa alalaitaa. Sinne on matkaa vain kaksi prosenttia.

Kesän pohja on 4450 pistettä, jota se koputti kesällä peräti viidesti, nyt tilauksessa jo kuudes testi. Saa nähdä kestääkö jää. Odotan kyllä suojatason pääpiirteissään pitävän.

Jos sinne mennään niin melko varmasti viikon parin sisään. Sitten kertyisi laskevalle keskipitkälle trendille mittaa reilu kuukausi, jota kauemmin ne harvoin kestävät.

OMX25 kutittelee taas parin prosentin päästä suojatasonsa pohjaa

Siinä tapauksessa markkinoiden kuumemittari VIX poikennee noin 30 pisteessä kuten tämän vuoden aiempien myyntiaaltojen pohjassa. Teknisesti se vaikuttaa melko ilmeiseltä.

VIX korkannee vielä 30 pistettä, muttei toki varmasti

Jos, niin ostopaikat yhä paranevat ainakin laajasti ottaen tästä jonkin verran. Mutta markkinat osaavat yllättää, joten osta-suosituksia taas jonkin verran lisää valtameren molemmin puolin muistutuksella, että pohja saattaa löytyä alempaa.

Kesko listalle uutena!

Ensimmäiseksi uusi yhtiö jonosta listalle osinkotykkeihin: Kesko, kuten jo vähän aika sitten lupailin. Osake dippasi taas suojatasolleen 20 euron pintaan. Saattaa käydä sen allakin, mutta houkuttaa jo kaikin puolin.

Kaikille tuttu, jo 1940 perustettu Kesko harjoittaa päivittäis- ja tukkutavarakauppaa pääosin Suomessa, mutta myös muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Se myy ruokaa ja muita perushyödykkeitä, rakennusteknisiä tuotteita ja palveluita, kodinkoneita, urheiluvälineitä ja sekä autoja oheispalveluineen.

Keskolla on toista tuhatta liikettä nettimyynteineen, tärkeimpinä ketjuina
K- ja Citymarket, Kespro, K-Rauta-, Onninen, K-Auto, Intersport ja Budget Sport. Suomessa asiakaskuntaan kuulunevat liki kaikki kansalaiset ainakin joskus.

Kesko on useimpien vähittäiskauppiaiden tapaan aika hidasliikkeinen etenkin liikevaihtokehitykseltään, mutta vahvasti defensiivisen sektorin avainyhtiönä luotettavasti tulosta takova osinkokone. Se kelpaisi varman päälle -ryhmäänkin.

Iso toimija joka lajissa

Paikka on kuitenkin osinkotykeissä, koska tämän hetken kurssilla ja 1,06 euron osingolla osinkotuotoksi muodostuu aika tarkkaan viisi prosenttia. Se on aika hunajaa tällä varmuudella, jonka merkitystä käsittelin juuri Keskon kohdalla jo kolme vuotta sitten osinkojutussa.

Kesko muistuttaa kovasti Pörssihaukassa alusta asti ollut verrokkiaan Axfoodia, joskin Keskon liiketoiminnat ja markkina-alue versoavat laajemmalle. Ihan hyvä niin, jos yhtiö kykenee siinä pärjäämään.

Viime vuosien perusteella sitä sopii odottaa. Kesko on laajentunut onnistuneesti ja pitänyt asemansa perinteisillä segmenteillään.

Ruokakaupassa se on markkinakakkonen S-ryhmän jälkeen vajaalla 40% osuudella. Rautakaupassa se on markkinajohtaja vastaavalla osuudella ja autokaupassakin markkinajohtaja ainakin vielä jokin aika sitten.

Kannattavuus kohentunut

Kesko on kyennyt viime vuosina kohentamaan kannattavuuttaan osoittaen liiketoimintaosaamisen kehitystä. Liikevoittomarginaali yltää jo kuuden prosentin päälle ja pääoman tuotot reilusti kaksinumeroiseksi prosentteina.

Se on aivan oleellista osingonmaksukyvylle. Vaikka kyse olisi osittain suhdanneluonteisesta buustista, se tuskin pahasti lopahtaa, koska hyvä kehitys alkoi jo viisi vuotta sitten.

Keskon kannattavuus on petrannut merkittävästi viime vuosina

Ajat eivät nyt toki ole suotuisat, mutta siksi osaketta saakin huokealla. Tämän ja ensi vuoden eps asettunee 1,50 euron tuntumaan ja osinko pysynee vähän päälle eurossa.

Keskon kassa on pysynyt kunnossa laihoissakin suhdanteissa. Tuskin taito tässä matalasuhdanteessa katoaa.

TA puoltaa nyt

P/E noin 15 ja 5% osinko ovat alennuskamaa, kun Kesko on soutanut läpi pahojenkin kriisien isommitta lommoitta. Yli 60 vuoden osinkohistoria hakee Suomessa vertaistaan.

Tuohon pätkään mahtuu öljykriisi, 90-luvun pankkikriisi, idänkaupan romahdus, teknokuplan puhkeaminen, finanssikriisi ja korona. Keskon osinko ei ole kertaakaan katkennut, muutaman kerran sitä vain on hiukan höylätty.

Teknisesti paikka on passeli, eikä 50% kurssisukellusta pidä säikähtää. Takana on tolkuton hype, joka osaltaan muistuttaa, miksi Pörssihaukka niitä visusti varoo.

Suojataso 20 euroa pitänee, koska viikkoindikaattorit nykivät jo ylöspäin. Sen pettäessäkin Keskoa on huoleton omistaa.

Kesko taas suojatasollaan 20 eurossa indikaattorien jo hiipiessä ylös

Etenkin osakesäästötilille se kuuluu peruspapereihin korkoa korolle -tekijän ansiosta. Laajempi esittely myöhemmin, mutta näillä eväillä jo listalle.

Investor lopulta

Muutama muukin uusi osta-suositus. Viime viikolla se jäi vielä uupumaan hienolta sijoitusyhtiöltä Investorilta, nyt osta pitkästä aikaa kurssin valuttua aika odotetusti suojatasolleen 160 kruunun pintaan.

Yhtiö on syklinen kuten kurssikin, ja pohja tuskin enää kaukana on, vaikka suojataso pettäisi. Investor liikkuu indeksien tahdissa johtuen jo sen laajasta yhtiösalkusta, jonka markkina-arvo on sidottu pörssiin.

Investoria voi luotettavuudeltaan verrata Tukholman OMX30 -indeksiin – joskin se on tuottanut radikaalisti paremmin hienon salkunhoidon ansiosta. Osakekurssin viisinkertaistuminen kymmenessä vuodessa kertoo oleellisen.

Teknisesti paikka on ideaali, pitkät indikaattorit pohjassa. Tätä varten osta-suositukset saattavat viipyä niin kauan – hyvää kannattaa odottaa.

Investor kurkotti klassiseen tekniseen pohjaansa

Yltääkö samaan jatkossa, mahdoton tietää, mutta vahvaa kehitystä sopii odottaa. Wallenbergien ökysyvun omaisuus on peräisin tästä yhtiöstä ja siinä edelleen kiinni.

Hexagon: kauan kesti

Pitkän ja piinallisenkin odottelun jälkeen osta Hexagonille. Spatiaalisen teknologian markkinajohtajan pudotuksen pohja näyttää ilmeiseltä reilun 100 kruunun suojatasolla.

Kurssi käynee siinä satasessa, mutta varmuudeksi jo osta. Ja jos menee alle niin sitten vain kärsivällisyyttä.

Hexagon on huippuyhtiö kaikin osin: kasvaa rivakasti, kannattaa loistavasti ja näkymät vain paranevat pitkässä juoksussa muun muassa automatisaation edetessä liikenteeseen. Itseajavien autojen kaipaama teknologia on Hexagonin ydinosaamista.

Halvaksi osaketta ei valitettavasti voi vieläkään kehua, kun P/E pyörii 30 paikkeilla ja osinkotuotto jää prosenttiin. Mutta harvoinpa näillä spekseillä varustettua yhtiötä pilkkahintaan saa.

Pohjolan arvokkain parin vuoden sisään?

Hexagon on turvonnut jo Pohjoismaiden suurten teknoyhtiöiden sarjaan. Sen markkina-arvo on nyt sama kuin Nokialla, vaikka vajaan viiden miljardin liikevaihto on vain viidenneksen Nokian vastaavasta.

Hexagonin kasvu ja kannattavuus ovat kuitenkin aivan toista luokkaa, enkä sen taantumiselle keksisi muuta syytä kuin jonkin täydellisen yllätyksen. Siitä voi hyvin tulla Pohjoismaiden arvokkain yhtiö jo muutaman vuoden sisällä.

Pörssihaukan listalle alusta asti kuuluneen Hexagonin kurssi on noussut 50% reilussa kolmessa vuodessa, huolimatta 30% niiauksesta ATH:sta laskettuna. Pitkän aikavälin tuotto-odotus on taas oikein hyvä.

Indikaattorit putosivat tälläkin ihannerakoon. Kauan kyllä otti…

Hexagonkin vilkuttaa lopulta kirkasta osta-signaalia

Olvi niiasi kevään hintaan

Olvillekin osta, kun sekin palasi jo Venäjän hyökkäyksen merkkaamalle suojatasolleen noin 30 euroon. Tätä olen odottanut keväästä asti, nyt TA on kohdallaan.

Olvi palasi suojatasolleen ja indikaattorit kiskovat jo ylös

Valko-Venäjältä lähdön tappio on jo hinnassa ja yhtiö muuten taas hyvässä kunnossa, joskin inflaatio vaivaa.

Olvi on pärjännyt vuodesta toiseen alan tiukassa kilpailussa laajentuen yritysostoilla ulkomaille, viimeksi Tanskaan. Iisalmen panimomestarit hallitsevat niin tuotteensa kuin liiketoimintansa.

Toivottavasti ei uusia poliittisia paukkuja iske pusikoista. Itäriski rajoittuu jo lähinnä Baltiaan, mutta tuskinpa Ukrainassakin vaikeuksiin onneksi jo joutunut Venäjä Naton kimppuun käy.

Vaikka vaikea talvi Eurooppaa odottaa, juomien kysyntää se tuskin pahasti leikkaa. Olvin eps 2022 yltänee haarukkaan 1,70 – 2,00 euroa, mikä on ok tulos tällä osakekurssilla.

Trelleborg myös haarukan pohjassa

Kumituotteiden maestro Trelleborg sai teknisin syin varauksellisen lunastussuosituksen kurssin ylitettyä 240 kruunua. Ei huonosti osunut, ja nyt jo tuolloin luvattu osta-suositus palaa taas taulussa noin 210 kruunun rajalla.

Kurssi koukannee vielä 200 kruunun pintaan joten lievä passailu voi kannattaa. Osta-suositus silti jo nyt, sen verran suotuisasti TA vilkuttaa.

Myös Trelleborg palasi haarukkansa alareunaan

Trelleborg tehnee tänä vuonna noin 14 kruunun epsin ja 6 kruunun osingon, vaikka suhdanne jäähtyisi. P/E noin 15 ja 3% osinko ovat edulliset arvostuskertoimet epsinsä vuosikymmenessä yli tuplanneelle erittäin kannattavalle sykliselle.

Osake keikkuu railakkaasti syklisten tapaan, mutta sepä tarjoaakin saumat napsia syklisiä voittoja, kuten tuoreen 20% noin vuodessa. Ei hassummin, varsinkaan keskellä yleistä laskumarkkinaa.

Pörssihaukkaan noustessaan 2019 kesällä Trelle maksoi vaivaiset 130 kruunua, joten 240 kruunussa myyneille napsahti osinkoineen liki 100% voitto kolmessa vuodessa. Sillä voi jo vähän henkseliä paukauttaa ja sipaista mukin jaloa juomaa.

Maanantaina jenkkikatsaus, hyvää viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka