Volatiliteetti ei sitten enää kiihtynytkään perjantain jälkeen. Markkinoiden kuumemittari VIX lässähti alas ja kurssit nousivat.
Nyt sen päiväindikaattorit ovat pohjassa eli ostopaikat harvassa. Uusi myyntiaalto voi olla edessä, jahka indikaattorit taas virkistyvät kattoa kohti.
Viikkoindikaattorit eivät sitten yltäneet ylärekisteriin. Eivätkä välttämättä mene sinne moneen viikkoon – mutta mahdollista se on.
Nopealiikkeiset oskillaattorit iskevät ennen pitkää kattoon. Se tarkoittaa myyntipaniikkia eli parhaita ostopaikkoja.
Sitä voi joutua nyt odottamaankin, mutta jossain vaiheessa niin tapahtuu.
Ostopaikkoja on taas niukasti fundamentaalisestikin – paitsi Yhdysvaltojen markkinassa, josta niitä aina löytyy markkinan valtavan koon ansiosta. Yksi uusi sentään Helsingistäkin.
Osta-suositus uutena Pohjoismaiden osakkeista vain Olville. Sen korjausliike upposi 44 euroon ja ilmeisesti teki siitä pohjan.
Odotan kuun lopulla julkaistavassa raportissa 2020 osakekohtaisen tuloksen kapuavan reilusti päälle kahden euron, kun sitä Q1-Q3 oli jo 1,82. Jos eps nousee 2,50 euroon jää P/E -luvuksi alle 20 osakkeen maksaessa 45 euroa.
Ja tämä vuosi tuonee jälleen paremmat luvut. Hinta passaa nyt kasvavalle ja yleensä aliarvostetulle laatuyhtiölle.
Osake saattaa nykäistä alemmas, mutta myös jatkaa jo ylös. Teknisesti se on kirkkaasti jo ostopaikassa.
Kokoluokkansa paras panimo on ollut Suomen pörssin parhaita pitkiä sijoituksia – luultavasti jatkossakin. Itse tankkasin jo Olvia.
Markkinan lämpenemistä kuvaa, että Sampokin kiskaisi jo ostorajahintansa 34,50 päälle, notkuttuaan sen alla viikkoja. Nordean hyvä raportti ja osinkosade varmasti nousua siivittivät.
Aika ilmeisesti Sampon jatkaa hissukseen ylemmäs eli tarjous päättyy pitkäksi ajaksi. Ostaneiden ei tarvitse kuin nauttia osingoista, joita Sampo perinteisesti jakaa Porvoon mitalla.
Nordean muhkea tämän vuoden osinkopotti ei markkinoita innostanut. Osake haukottelee edelleen seitsemän kruunun pinnassa, joten osinkoa arvostava saa sitä nyt huokealla.
Sitä ei voi sanoa nyt monesta pohjoismaisesta osakkeesta, ainakaan Pörssihaukan yhtiöistä. Rallit ovat olleet usein pitkiä ja perusteellisia, varsinkin kasvuyhtiöillä.
Reippaita korjausliikkeitä on ilman ihmettä edessä tuonnempana. Moni osake on viikkoindikaattoreissa jo pahasti yliostettu. Se ei ikuisesti kestä.
Jos vapaata kassaa näpeissä polttelee, kannattaa ottaa rauhallisesti. Tekninen tilanne kääntyy vielä kuten aina ennenkin.
Valmet antaa osuvan kuvan markkinadynamiikasta – ja sen väitetystä tehokkuudesta. Joka on usein puutaheinää, ei toki aina.
Yhtiön tuore raportti, jonka käyn läpi viikonloppuna, oli odotetun hyvä, samoin jälleen noussut osinko.
Syksyllä, Valmetin saadessa Pörssihaukassa useita ostasuosituksia alle 22 eurossa, markkinat katselivat laatusyklistä penseästi, jopa pelokkaasti. Taistelu Nelesistä, heikentynyt tilauskanta, korona jyllää…
Tyypillisiä tilapäisiä huolia, jotka on Valmetin tasoisten syklisten kohdalla osattava pyyhkäistä sivuun. Viisaaksi se osoittautui taas kerran.
Valmet porskutti ja osake on kiskaissut 40 prosenttia ylös syksyn montusta. Tällä tavalla sykliset seilaavat – uutisia odottamatta.
Vahva tuloskunto oli ison rahan tiedossa hyvissä ajoin, kuten ralli kertoi. Siksi raportin julkistaminen ei enää oleellisesti kurssiin vaikuttanut.
Nyt Valmet alkaa olla jo ylikuumentunut. Tuskin ralli enää ainakaan oleellisesti ylemmäs yltää.
Joten automaattisesti jo Pörssihaukassa odota. Osta-suositus irtoaa vasta seuraavasta hermoilun avaamasta alennusmyynistä.
Episodi kuvaa tyhjentävästi, miksi sijoittaminen uutisten perässä ei onnistu – olet aina myöhässä. Raporttien ilmestyessä juna on yleensä mennyt jo ajat sitten.
Näin tulee käymään lukuisille Pörssihaukalta syksyn alennusmyynnissä osta-suosituksia keränneille yhtiöille, joiden kurssit ovat posottaneet taivaalle sen jälkeen.
Yksi niistä on jokseenkin satavarmasti rahapelioperaattori Kindred, jonka kurssi on kohta tuplannut syksystä. ATH eli kaikkien aikojen kurssiennätys vilkkuu jo tähtäimessä.
Luottamus ja kärsivällisyys palkitaan taas – ellei puskan takaa pamahda uusia yllätyksiä. Ilman niitä Kindredin pitäisi palata taas hienoksi kasvuyhtiöksi.
Ferrarin korjausliikkeen odotan uppoavan vielä hiukan syvemmälle. Osakkeen reippaan fundamentaalisen hinnankin takia vielä odota, mutta jonkin verran alempaa se saisi osta-suosituksen.
Ferrari palasi kasvuun ja alalla ylivoimaiseen kannattavuuteen, mutta varoitellen koronan mahdollisen pahentumisen vaikutuksia. Epidemia jylläämisen takia osake voi vielä hieroa alemmas.
Sitten Maranellon magiaa saisi sopuhintaan. Eikä sijoitus vaatisi kuin kärsivällisyyttä.
Tiivis pelipaperikatsaus vielä illalla. Päälle 240 dollarin kavunnut Microsoft kutittelee lunastusta lämmettyään jo teknisesti aika lailla.
Päälle kymmenen prosentin pikavoitto on todella mehukas parin viikon sijoitukselle. Etenkin riskin liikkuessa hyvin lähellä nollaa. Tilalle on tarjolla toinen kasvuyhtiö.
Irrallisena vinkkinä mukana kulkenut Richard Bransonin SPAC:in VGAC:n ostokohde on selvinnyt – se on geneettistä kartoitusta myyvä 23andMe. Yhtiöstä on tulossa virallinen Pörssihaukan riskipaperi, jonka kurssi onkin jo kirmannut stratosfääriä kohti.
Saa nähdä, kuinka jatko, mutta tässä kohtaa hymyilyttää. Branson ei pettänyt.
Hyvää viikonloppua!
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.