Päivitän äkkiä markkinatilanteen, vaikka edellinen katsaus oli vasta eilen. Mutta kuten jo viikonloppuna povasin, volatiliteetti kiihtyy vielä aivan viikon alussa ja sitten katoaa tai ainakin oleellisesti vähenee viikon puoliväliin mennessä. Se tapahtui jo tänään, tiistaiaamuna.
Markkinapaniikit ovat ikuinen ja täysin samanlaisena toistuva ilmiö. Käytännössä kaikki osakkeet sukeltavat, jotkut todella rajusti, jotkut vähemmän, mutta sinistä on jokseenkin mahdoton löytää pörssistä VIX:in kiskaistaessa 20 pisteen tasoille, saati korkeammalle.
Kokemus on raju ja pelottava kokemattomalle – ja hämmentävä, koska paniikit asettuvat myös nopeasti ja näennäisen järjenvastaisesti. Ja, toisin kuin yleensä kuvitellaan ja väitetään, paniikit eivät ole ennakoimattomia, vaikka ei niitä tietysti kellon tarkkuudella kukaan povaa.
Pörssihaukka korostaa VIX:in merkitystä ja seuraa sitä säännöllisesti markkinakatsauksissaan vuosien päivittäiskokemuksella. Se on ylivertainen väline ostojen ajoittamisessa. On samantekevää, mitä syitä hermoiluun kytkeytyy.
Samasta syystä jälkinäytöksetkin kulkevat saman kaavan mukaan. Ison osan osakkeita kohdalla nyt alkavat varovaiset ostot. Ne nostavat kurssia tasaisen varmasti ja pitkään paniikin hellittäessä, joskaan kaikkia osakkeita tämä ei automaattisesti koske. Yhtiöiden väliset erot voivat olla hyvin suuria, kuten tapahtui talvipaniikin jälkeen.
Hätähousut eli huonot sijoittajat, jotka ovat juuri myyneet osakkeensa kauhusta kankeana, eivät vielä osaa muuta kuin ihmetellä. Kohta he itkevät verta tajutessaan kalliiksi käyneen panikointinsa.
Mutta oliko paniikki sitten tässä? Kyllä, ainakin tässä lyhyessä trendissä. Se ei tarkoita, etteivätkö osakkeet voi tulla vielä alemmas tuonnempana. Liike riippuu hyvin paljon yksittäisistä yhtiöistä. Kutakin on arvioitava erikseen.
Mutta hyvät sijoittajat myhäilevät nyt suu messingillä ostettuaan laatupapereita alennusmyynnistä. Joita tulee joka vuosi muutamia, kuten Pörssihaukka korostaa yhtenä strategiansa kivijalkana.
Mihin kauppasodan ahdistus sitten katosi? Ei sinänsä minnekään, mutta se on jo hinnoiteltu pääpiirteissään moniin osakkeisiin, osaan täysin ylimitoitetusti. Rohkeat ja oikeaa aikaa odottaneet sijoittajat kuorivatkin nyt kerman.
Vaan oliko tämä viimeinen paniikki tälle kesälle, syksylle tai vuodelle? Pörssihaukan teknisen analyysin mukaan ei, mutta epäilemättä pahimpia.
Indeksitasolla lasku saattaa vielä kurkottaa hiukan alemmas tässä lyhyessä trendissä. Mutta ainakaan muutamaan viikkoon emme uutta paniikkia koe, vaan sen asettumisen.
Tai sitten Trump saa keksiä radikaalia uutta kauppasotaan. Mahdollisuutta ei tietysti voi sulkea pois, mutta historian ja teknisen kokemuksen mukaan paniikki ei hetkeen toistu.
Moni sitä tässä tilanteessa kyllä odottaa. Noin rajun paniikin täytyy jatkua, osakkeet ovat tulossa vielä reilusti alemmmas, nyt on oltava varovainen, kuulen vain huonoja uutisia, hermoilu kasvaa aina vain….
Kun paniikkiin osallistuneet lopulta uskaltavat tehdä jotain, siis ostaa taas osakkeita, kurssit ovat jo karanneet – ja heidän riskinsä lisääntyneet oleellisesti. Ja seuraavassa paniikissa he taas luultavasti panikoivat.
Ja ajan mittaan lopettavat sijoittamisen vatkuttaen toreilla ja turuilla, että oli typerää lähteä pörssiin, siellä häviää rahansa. Totta, jos tähän itsemurhakaruselliin loikkaa. Ei sitä tarvitse tehdä montaa kertaa tuhotakseen pääomansa.
Eikä toisaalta keskimääräistä parempia sijoitustuottoja voi kuvitella saavansa, jos ei uskalla hyödyntää paniikkeja, ja niihin varaudu ajoissa.
Tietotaito on sijoittamisen oleellinen elementti. Toinen on kärsivällisyys. Kolmas, molempiin liittyvä, on hermojen hallinta. Se on sijoittamisen ehkä vaikein asia, ainakin monelle.
Osakkeita ei pidä ostaa yli-innokkailla markkinoilla, eikä myydä niiden seotessa pelosta. On tehtävä päinvastoin.
Kurssien sukellusta on osattava odottaa, ja toimia tilanteen tarjoutuessa. Se erottaa hyvät sijoittajat vähemmän hyvistä.
Ostosuosituslistaan ei tule vielä muutoksia, mutta osta-suosituksia on päivittymässä lisää lähiaikoina.