Markkinakatsaus: Indeksien matalapaine jatkunee

Japanilaisissa on ennustajan vikaa – ainakin pörssissä. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Jättiteknojen sukellukset saivat mukaansa muitakin osakkeita. Indekseissä toista laskuaaltoa seurannee kolmas niin teknisten indikaattorien kuin kokemuksen pohjalta.

Katsauksia poikkeuksellisesti kolme putkeen, koska tilanne on kiintoisa nyt indeksienkin tasolla. Olen povannut Nasdaqille vähän pidempää korjausliikettä kuumien jättiteknojen korjatessa alas.

Hyvin ilmeisesti se ei koske ainoastaan teknoja. Vähän kaikki indeksit näyttävät liittyvän porukkaan, kun niitä tarkemmin perkaa.

Nasdaqille odotan – ainakin –  perinteistä kolmen laskevan aallon niiausta, joista kaksi on jo toteutunut. Tosin odotan toisen tulevan vielä alemmas, ei se muuten täytä normia vaan viittaa eri kehityskulkuun.

Jättiteknoista Alphabet liikkuu nyt juuri tuon kaavan mukaan. Ensimmäisen pudotuksen jälkeinen rekyyli ylös jäi pikaiseksi ja matalaksi.

Toinen aalto alas vei jo reilusti edellisen pohjan 160 alle, nyt 150:een. Tämä aalto käynee vielä hiukan syvemmällä indikaattorien perusteella.

Alphabet sukeltaa jo toista aaltoaan klassisin askelmerkein

Nvidian 2022 pudotus sisälsi klassisen kolmen aaltoa

Dipissä eniten huomiota saaneen Nvidian kakkosaalto putosi toistaiseksi tasan edelliselle pohjalle. Liike ei välttämättä ulotu syvemmälle vaikka kolmekin aaltoa tulisi.

Tällaisen kolmen laskevan aallon kombon Nvidia teki edellisessä liki vuoden mittaisessa laskumarkinassa, jolloin yhtiön tuloskuntokin laski huomattavasti. (Trendien luonnetta ja mittaa olen käsitellyt tässä juttusarjassa).

Nvidian laskumarkkina 2022 koostui kolmesta pitkästä syvästä laskuaallosta

Käsissä oleva tilanne voi kehittyä vastaavaksi – tai sitten ei. Historia on loistava väline tulevaisuutta ynnäiltäessä, mutta sieltä löytyy valtavasti variaatioita.

Joten mitään automatiikkaa ei historiaan pohjaavissa skenaarioissa ole. Ennustaminen on aina spekulaatiota milloin millä osumatarkkuudella.

Ennustaminen ei olekaan teknisen analyysin ydin, vaan markkinatilanteiden tunnistaminen ajoissa. Eli kun käänteet vaikuttavat ilmeisiltä.

Erilaisia skenaarioita on silti hyvä laatia. Niihin ei vain saa ripustautua.

Stoxx50 liikkuu tyypillisesti

Korjausliike ei kuitenkaan koske enää vain teknoja. Sen huomaa niistä indekseistä, joissa teknojen paino on vähäinen toisin kuin niiden dominoimassa Nasdaqissa.

Vaikkapa isojen eurooppalaisten yhtiöiden Stoxx50 koostuu varsin toisenlaisen toimialan yhtiöistä. Sekin on jo aika pitkällä omassa korjausliikkeessään piikin ja ATH:n tultua jo maaliskuun lopussa.

Kyseinen indeksi liikkuu aika yhtenevästi laajan osakejoukon kanssa, eikä vain eurooppalaisten. Hyvin identtinen se on aalloiltaan vaikkapa Tukholman OMX30 -indeksin kanssa, tosin häviten ruotsalaisille kirkkaasti.

Finanssikriisin pohjasta ne ovat nousseet +150% / +340%. Ero on todella iso indeksitasolla ja kuvastaa Euroopan suuryhtiöiden alennustilaa.

Stoxx50 (violetti) saa lujaa kuokkaansa ruotsalaisilta (punavihreä)

Helsingin OMX25:n nousu 2009 pohjasta vastaa aika tarkkaan Tukholman verrokkia. Viimeisen kymmenen vuoden aikana ero on revennut +100% / +50% naapurin eduksi.

Kaikki kolme liikkuvat jokseenkin yhtä jalkaa, joten niiden tekniset arviot pätevät sen suhteen varsin hyvin toisiinsa. Näin on ollut aina.

Stoxx50 nostan esiin sen tarjotessa nyt todella havainnollistavaa materiaalia. Viikkokuvaajassa Rate Of Change tuli Nasdaqin tapaan nollan alle ja laskeva oranssi käyrä kapusi nousevan sinisen päälle.

Stoxx50:ssa on laskumarkkinan merkit

Sen perusteella laskeva trendi jatkuu jonkin aikaa vielä. Väite nojaa kokemukseeni.

Nikkeissä oireet korostuvat

Japanin Nikkeissä merkit ovat erityisen selkeät. Nikkei liikkuu samaa tahtia muiden indeksien kanssa huolimatta maan talouden erityisluonteesta, kuten jenin kurssista.

Usein Nikkein liikkeet ovat muita ennakoivia. Sen takia sitä seuraan säännöllisesti, vaikken usein tuo esiin Pörssihaukassa.

Nikkein TA näyttää muuten samalta joskin vielä jyrkemmin

Nikkei näyttää teknisesti myös erittäin putoavalta juuri nyt. Sen rytinä heijastuu lähes varmasti muualle. Näinhän kävi oireellisesti elokuun alun syvässä sukelluksessa.

Se alkoi Tokion pörssistä. Ei ole ensimmäinen kerta. Joka tapauksessa Nikkeillä on vahva indikaatioarvo kaikille markkinoille jo erittäin vientiyhtiövetoisena indeksinä.

Historian puolesta syvemmällä käydään

Oma lukunsa on, kuinka pitkäksi ja syväksi niiaus venyy, jos toteutuu. Stoxx50:ssa ja Nikkeissä viikkokuvaajan MACD valui jo nollaan, Relative Strength kävi jo 40 pisteessä ja Stochastic nollassa.

Pohja ei sen perusteella ole ainakaan ajallisesti enää kaukana, ellei jo peräti takana. Sitä en usko.

Ensinnäkin siksi, että vastaavat korjausliikkeet ovat kestäneet hiukan kauemmin kuin nyt kasassa olevan viisi kuukautta. Piikistä pohjaan on vienyt yleensä ainakin kuusi kuukautta, seitsemän ja kahdeksan ovat yleisiä lukuja.

Stoxx50 pitkät trendit tunnistaa helpoiten viikkokuvaajan Relative Strengthin avulla. Luultavasti vaan ei varmasti se käy vielä 30 pisteessä – josta löytynee taas kerran pohja.

Pari kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana pudotus on kääntynyt ylös aiemmin, viimeksi vuosi sitten. Pidän todennäköisempänä, että tällä kertaa käymme siellä 30 pisteessä.

Viikkokuvaajan RSI tapaa merkata pohjan 30 pisteessä

Kolmas aalto venyisi talven kupeeseen

Jos tuo kolmas laskeva aalto iskee kuten pidän todennäköisenä, sujuttelevat samassa kelkassa kaikki indeksit. Ajallisesti liikkeet eivät toisistaan yleensä juuri eroa, mitaltaan kenties paljonkin.

Tässä skenaariossa pohjalle on ajallisesti matkaa ainakin pari kuukautta. Loka-marraskuun seutu on hyvin yleinen ajankohta pörssien viimeiselle rytinälle ennen seuraavaa kuukausien ja usean aallon nousua.

Kuten ennenkään tämä ei ole mikään sitova ennuste, vaan kokemukseen ja indikaattorien tilaan nojaavaa spekulaatiota. Markkina elää koko ajan ja tulkinnat voivat muuttua.

Ja on aina oma lukunsa, kulkevatko mitkäkin osakkeet indeksien kyydissä vai omassaan.

Dow Jones, erilainen indeksi

Siitä antaa hyvän esimerkin Dow Jones, jenkki-indekseistä vanhin, joka eroaa koostumukseltaan ja laskentatavaltaan markkina-arvopainotteisista Nasdaqista ja SP500:sta.

Dow´n perustaja muuten oli taloustoimittaja Charles Dow, joka loi teknisen analyysin ja perusti Wall Street Journal -lehden. Indeksin hän loi nimenomaan markkina-analyysin välineeksi, joten TA:lla on mahtava historia – vaikka akateeminen taloustiede sen päälle sylkee.

Charles Dow teki sijoittamisen historiaa. Kuva: US Public Domain

Dow-indeksi perustettiin 1896, ja tuohon aikaan systeemi perustui osakekurssien yksinkertaiseen keskiarvoon, jossa yhtiöiden osakehinnat laskettiin yhteen ja jaettiin yhtiöiden lukumäärällä.

Aikana, jolta puuttuivat automaattiset laskentatyökalut, yksinkertainen keskiarvo oli kätevä tapa seurata markkinoita. Ja alkuperäinen indeksi sisälsi vain 12 yhtiötä, nykyisinkin toki vain 30.

Markkina-arvopainotteiset indeksit, joita useimmat nykyään ovat, ottavat huomioon yhtiöiden markkina-arvot. Dow´ssa systeemiä on jatkettu perinteen ja jatkuvuuden takia. Vaikka siinäkin yhtiöt ovat vaihtuneet ahkerastikin vuosikymmenien saatossa.

Pörssihaukan tykki isoin posa

Tällä hetkellä Dow´n selvästi suurin komponentti on Pörssihaukan tykkeihin kuuluva United Healt liki kymmenen prosentin painolla. Teknoista Microsoft on sijalla kolme, Apple 12 – edellään keltanokat Salesforce ja Travellers!

Hiukan erikoinen kooste. Mutta ainakin eroaa selkeästi muista isoista jenkki-indekseistä. Pörssihaukan listalta ja jonosta löytyy tusina yhtiöistä eli liki puolet indeksistä.

Erilaisen koostumuksen takia Dow liikkuukin hiukan toisin. Ei merkittävästi laajasti ottaen, mutta etenkin nyt teknojen syysteurastuksessa eron havaitsee helposti.

Dow teki uuden ATH:n vasta viikko sitten United Healthin johdolla. Teknojen dominoimat Nasdaq ja SP500 pyöräyttivät omansa jo kaksi kuukautta sitten.

UNH näyttää teknisesti aivan toiselta kuin teknot, totta kai näillä viime aikojen liikkeillä. Ja sehän saikin osta-suosituksia vielä alle 500 taalassa, kun jättiteknoilla pysyi tuolloin odota teknisen lämpötilan takia.

Sairausvakuutusjätti UNH on nyt ihan toista maata kuin jättiteknot

Eikä Dow´kaan näytä matalapaineiselta kuten edelliset esimerkit. Se ei ole tavallista, lainkaan. Mutta koostumuksen ja laskentatavan ero sen selittää kyllä.

Osakkeissa eroja jatkossakin

Jos indeksit laajasti ottaen tulevat alas sen kolmannen aallon niin eiköhän Dow ainakin jonkin osan siitä saa. Mutta ilmeisesti vähemmän kuin moni muu.

Silloin sama pätee moniin yksittäisiin yhtiöihin. Onhan siitä tuoreita esimerkkejä hurumykky, perattukin viime viikkoina.

Moni Pörssihaukan osake on rallannut iloisesti, toisin kuin eniten huomiota saaneet jättiteknojen johdolla. Näin käynee johonkin mittaan jatkossakin.

Olen itse kasannut kohtalaisesti sotakassaa kolmannen laskuaallon varalta ja suosittelen muillekin. Sen toteutuessa ostettavaa riittää, mutta kaikkea tavaraa se tuskin koskee.

Ilman poikkeussyytä Pörssihaukkaa seuraavan kerran torstaina, jolloin esittelyssä kiintoisa tuoreehko Sahmin säännön kaltainen reaalitalouden indikaattori. Pelipaperien päivitys ei näytä vielä ajankohtaiselta, vaikka UNH ja BlackRock saanevat kohta lunasta-leiman tuhdilla voitolla.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka