Markkinoilla tapahtuu joskus paljon lyhyessä ajassa. Perjantaina volatiliteetti kiihtyi jenkkimarkkinassa viimeisillä tunneilla VIX:in pompatessa yli 20 pisteen.
Klassinen syyshermoilu taisi jo irrota lähtötelineestä. Se on ilmeistä niin teknisten indikaattorien kuin kokemuksen nojalla.
VIX:in päivätason oskillaattorit syöksyvät kattoa kohti ja trendi-indikaattori MACD on nollarajan päällä. Se tietää yleensä tuimaa kyytiä melko pian.
Viikkotason indikaattoreissa, jotka ovat tärkeämmät isojen liikkeiden ennustajana, asetelmat kehittyvät varsin samaan suuntaan. Piikki on niiden mukaan jo lähellä.
Kun viikkotason MACD työntyy nollarajan päälle, markkina yltyy jokseenkin aina myrskyksi. Luultavasti näin käy ei kovinkaan kaukana tulevaisuudessa.
Teknisesti tilanne muistuttaa syksyä 2018. Tuolloin hermoilu kiihtyi huippuunsa vuodenvaihteen jälkeen. Pörssit sukelsivat muutamassa päivässä 10-15% indeksitasolla.
Yhtiökohtaiset erot venyivät kyllä valtaviksi muutaman kuukauden sisällä. Jotkut osakkeet valuivat vuoden mittaiseen laskumarkkinaan, jotkut korkkasivat uusia ennätyksiä kesään mennessä.
Pörssihaukan yhtiöistä jälkimmäiseen jenkkiseurakuntaan kuuluivat muun muassa Microsoft, United Health Group ja Visa. Vastaavia eroja sopii odottaa seuraavastakin puhurista.
Luultavasti jo ensi perjantaina ostopaikkoja on auennut useita. Esimerkiksi United Health Groupin ja Realtyn niiaus jatkunee. Applekin puikkasi takaisin alle 150 taalan.
Innovative Industrial Properties putosi liki 10% parissa päivässä – mutta kuumana se kävikin kauan. Aina seinä vastaan tulee ennen pitkää.
IIPR muistuttaa taas osaltaan, miksi Pörssihaukka ei tartu kuumiin osakkeisiin. Mutta sekin saa taas osta-suosituksen, jahka korjausliike vaikuttaa pohjaavan.
Toisaalta vaikkapa Lowe´s, Texas Instruments ja Omnicom vain haukottelivat hermoilun yltyessä. Kahden viimeksi mainitun kurssinpohja vaikuttaa vahvasti olevan tässä.
Osta-suositukseen valahti jo Johnson & Johnson, joka saattaa tulla yhä alemmaskin aina 160 taalaan asti. Tuskin sen alle. Yli kymmenen prosentin pudotukset ovat defensiiviselle lääkejätille harvinaisia.
Lyhyissä eli päivätason indikaattoreissa JNJ on jo selkeästi ylimyyty eli ostopaikassa. Sinne osake uppoaa melko säännöllisesti muutaman kerran vuodessa kuten useimmat osakkeet.
2018 JNJ:kin kyllä valui kesään mennessä 20%. Mutta lähtötilanteessa se olikin selvästi kuumempi ja fundamentaalisesti kalliimpi kuin nyt.
Osake piikkasi ATH:nsa 150 taalassa ennen sukellustaan. Kolme ja puoli vuotta sitten yhtiön tuloskunto oli kymmeniä prosentteja alle tämän hetken tason.
Joten vaikea uskoa dropin valtavasti pahenevan. Vaikka markkinoilla voikin tapahtua melkein mitä vain.
JNJ on tylsä yhtiö, mutta on se Pörssihaukan aikanakin tuottanut osinkoineen päälle 10% vuodessa. Ei huonosti, kun riskitaso hipoo nollaa.
Gurufocus kertoo Warren Buffettin ladanneen miljardeilla Verizonia. Syytä ei lehti tiedä, mutta Buffettin sijoitusstrategiat tunnetaan perusteellisesti.
Buffett ei osta kuin edullisena pitämiään laatuosakkeita. Ja sitä Verizon todella on Pörssihaukankin silmissä, kaikessa harmaudessaan kyllä.
Teknisestikin se on nyt pitkissä indikaattoreissa niin pahasti ylimyyty, että vastaavasta raosta sen löytää vain muutaman kerran vuosikymmenessä. Edelliset kerrat olivat 2015 ja 2017.
Mikä lienee syy kun ei markkinoille maistu. Aika varmasti paitsiolle ei ole perusteita, kun ei Buffettkaan sellaisia keksi.
Kiinan viranomaiset jatkavat teknojättiensä sääntelyä. Alibaban täytyy tehdä isoja muutoksia suosittuun Alipay-maksupalveluunsa. Tästä enemmän lähipäivinä.
Olen saanut joitakin valituksia fontin vaikeasta luettavuudesta. Kokeilemme uutta piakkoin.
Hyvää viikonalkua!