Jenkkikatsaus: Taantuma tilauksessa

Markkinoiden kuumemittari kipittää ylös liki kellon tarkkuudella

Markkinoiden kuumemittari VIX oli kuukauden rauhoituttuaan perjantaina tuhdissa nousussa, ja se luonnollisesti kiskoi osakkeet alas. Tänään tahti yhä kiihtyi.

Liikkeen ajoitus ei yllätä hitustakaan. Paniikin taustana on osakkeiden vahva keskipitkä ralli ja inflaation pysyminen huippulukemissa.

Yhdysvalloissa toukokuun inflaatio pomppasi 8,6 prosenttiin, kiivainta 40 vuoteen. Yllätyksettä sitä piiskasivat etenkin energia ja ruoka, joskin hinnat nousivat lähes kauttaaltaan.

Tällä kehityksellä keskuspankki saattaa kiristää ohjauskorkoa oletettua ripeämmin. Työttömyyskään ei sitä estä, koska se pysyy edelleen alle neljän prosentin.

Rahapolitiikan kova kiristäminen harvoin jäähdyttää inflaation aiheuttamatta taantumaa tai ainakin jyrkähköä laskusuhdannetta. Pörssien perusteella sitä voi pitää jo liki varmana.

Kolmas aalto loiskuu jo

Näin voimakkaat pudotukset eivät tapahdu ilman talouskasvun notkahdusta. Varsinkin, kun suunta jatkunee edellisen välipohjan alle.

Kuten perjantain katsauksessa perkasin, kuukauden laskutrendi on tilauksessa. Tällä voimalla alkaneena se saattaa venyä syväksikin.

Selväksi kävi äkkiä, että ainakin yksi laskumarkkinan aalto toteutuu. SP500:ssa kuten monessa muussakin se on jo kolmas.

Yleensä niitä ei useampia tule. Paitsi pahimmissa tapauksissa, kuten finanssikriisissä ja teknokuplan puhkeamisessa.

SP500 tulee alas jo kolmannessa aallossa

Ei tässä vastaavia aineksia näy, paitsi Ukrainan sodan vaikutukset. Niihin ei rahapolitiikka auta, ja ikävä kyllä tuskin mikään muukaan näkyvässä tulevaisuudessa.

Sahatavaran hinta sukeltaa

Kriisistä ei kannata puhua, mutta taantumalta vahvasti tuoksuu. Siihen viittaa sellainenkin pieni muttei lainkaan merkityksetön anekdootti kuin sahatavaran hinta.

Rakennustarpeena se oireilee hyvin suhdannekiertoa, koska rakentamisen trendit vaikuttavat koko kansantalouteen. Futuurit ovat puolittuneet muutamassa kuukaudessa lähes koronaa edeltävälle tasolle.

Eikä pohjaa edelleenkään ole tässä teknisen analyysin perusteella. Eli rakentaminen lienee jo taantumassa tai sen kynnyksellä.

2018 laskumarkkinassa sahatavara putosi syksyyn asti alkaen oireilla nousua vähän ennen vuodentaitetta. Osakkeiden lasku päättyi vuodenvaihteessa, pari kuukautta sahatavaran jälkeen.

Aivan samaa viestiä kertoo Amerikan rakennusalan ETF, joka näyttää nyt aika identtiseltä verrattuna 2018 kesän alkuun, josta oli suhdanteen pohjaan aikaa puolisen vuotta. Enpä todella ylläty, jos kuvio toistuu.

Rakentamisalan ETF näytti aivan samalta kesällä 2018

Dollari yhä vahvistuu

Pörssihaukassa on harvoin ollut yhtä vähän osta-suosituksia. Nyt kuitenkin käytännössä kaikilla osakkeilla oli sama tekninen tilanne, joka viittasi jonkunmoisen pudotuksen jatkuvan lähiaikoina.

Noin kuukauden matalapaine on siis odotuksena. Yksittäisten osakkeiden liikkeet voivat toki erota yleismarkkinasta.

Ostopaikkoja riittää taatusti tulevina kuukausina, mutta inflaatioriskiä täytyy punnita. Monet yhtiöt ovat selvinneet hyvin kustannuspaineista, ja korkea kannattavuus luo jo sinänsä turvapuskuria.

Terveydenhuoltoa ei ainakaan toistaiseksi ole inflaatio juuri keikuttanut. Sieltä pitäisi ainakin löytyä jonkin ajan päästä aika ongelmattomia kohteita.

Eurosijoittajalle jenkkiosakkeet ovat tuoneet lohtua dollarin jatkaessa nousuaan. Ei se ikuisesti kestä, vaan eipä näy tässä kohtaa taitettakaan.

ELMS konkurssiin

Mahdollisimman ikävä uutinen taas singahti eilen Electric Last Mile Solutionsin hakeutuessa konkurssiin. Yhtiö ilmoitti jo aiemmin kassansa kuivumisen vaativan lisärahoitusta.

Toive oli tähän asti, että rahaa löytyisi ja sähköpakujen tuotanto pääsisi vauhtiin – kun nyt olosuhteetkin kääntyivät suotuisiksi öljyn hinnan räjähtäessä. Ei auttanut.

Jo aiemmin alkaneet taloussotkut ilmeisesti säikyttivät sijoittajat. Erikoista sekin, ettei yhtiö edes hakenut saneerausta ennen konkurssia.

Hyvältä näytti kaikki vielä listautumisen aikaan, mutta tyrmäävän lyhyeksi jäi ELMS:in taival. Markkinoilta haalitut miljoonat kärysivät ennen kuin tuotanto pääsi käyntiin.

Konkurssimenettelyä lienee turha odottaa, vaan myydä ELMS pois, kun nyt kaupaksi yhä menee jollain mikrohinnalla. Tappion voi vähentää verotuksessa kaikista pääomatuloista.

Surkeasti päättyi tämä seikkailu. Harmittaa tietysti raskaasti, että Pörssihaukka riskikohteisiin sekaantui vastoin lähtökohtaista linjaansa.

Ei enää riskikohteita

ELMS antoi tylyn muistutuksen vaippavaiheessa olevien yhtiöiden riskeistä. Tämä kuuluu silläkin osastolla jo pohjanoteerauksiin – vaikka osake ei aluksi näyttänyt pahan hintaiselta.

Toisin kuin vaikka hurjalla hypellä listautunut Rivian. Kylmää on kyyti ollut heti ensimmäisen riehaviikon jälkeen, ja voi pysyä sellaisena.

Kivalta näyttää Rivian, mutta yhtiön kohtalo voi olla mitä vain

Joka tapauksessa listautuvista yhtiöistä useimmat osoittautuvat kehnoiksi sijoituksiksi. Tämä vain herkästi hämärtyy, kun vähemmistöön jäävät menestystarinat keräävät huomion.

Sen tämä varmisti, ettei selkeitä riskikohteita enää Pörssihaukkaan nouse. Sijoittamisessa riittää huolia ilman niiden tietoista haalimista.

Ei nouse myöskään yhtään listautuvaa yhtiötä. Vaikka niistä osa osoittautuu pärjääviksi, valtaosaa ehtii ostaa myöhemminkin yhtiön kiinnostaessa.

Yhden tutkimuksen mukaan 80% listautuvista sukeltaa alle listautumishintansa tuonnempana. Oma kokemus puoltaa tulosta.

Kryptot romahtivat

Tämä johtuu jo siitä, että listautumiset tehdään niille otollisina aikoina – tarkoittaen ennen muuta matalaa korkotasoa. Jolloin kasvujanoiset sijoittajat ostavat hintaa murehtimatta mitä tahansa kasvua lupaavaa.

Rahan kallistuessa riskitietoisuus palaa ja into haihtuu. Sama kiertokulku nähdään varmasti jatkossakin, jos raha vielä halpenee tarpeeksi paljon.

Rahan hinnan ja riskinoton suhde valottuu myös kryptovaluutoissa, joita mainostetaan inflaatiosuojana. Totuus kuitenkin on, että ne rallaavat halparahan tulviessa markkinoilla.

Ja toiseen suuntaan romahtavat pelimerkkien huvetessa. Kryptojen markkina-arvosta on kadonnut 2000 miljardia dollari muutamassa kuukaudessa.

Kryptot olivatkin inflaatiosuojan sijaan inflaatioansa

Vaikkapa Elon Muskin hehkuttamasta dogecoinista on sulanut 90% sitten hänen kurssin räjäyttäneen twiittinsä. Sitä luokkaa ne ovat melkein kaikilla kryptoilla.

Näistä olen varoitellut toistuvasti. Eikä niiden sulaminen ole TA:n mukaan ohi.

AT&T poistui nyt

Tappiolla kyntää edelleen toinen riskipaperi 23andMe, mutta liikevaihto sentään kasvaa. Arvailua on senkin tulevaisuus kannattavuuden osalta, muttei aivan toivotonta ehkä.

AT&T sai myy-suosituksen, koska sen laajentuminen mediabisnekseen tapahtui huonossa raossa isolla velkavivulla. Yhtiön irrotettua Warnerin omaksi Discoveryn kanssa fuusioiduksi yhtiökseen sen talous tasapainottui, mutta samalla se leikkasi osinkoaan.

Koska kyseessä on osinkotykki AT&T saa mennä, vaikkei sen osinkotuotto nykyhinnasta katsoen hullummaksi muodostu. Floppaus nakersi kuitenkin luottamuksen.

AT&T nousi lopulta teknisesti säälliselle tasolle lunastuksen kannalta. Warner Discovery, joka tuli jakautumisen mukana, ei sitä ole. Täytyy katsoa tuonnempana.

Hyvää viikonalkua!


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka