Jenkkikatsaus: Kuollut kissako?

Katti elossa vai teeskentelee taitavasti?

Sijoittajaslangin tunnetuimpia käsitteitä on dead cat bounce eli kuolleen kissan pomppu. Se tarkoittaa laskumarkkinan keskellä räjähtäviä kurssinousuja, jotka hiipuvat aika äkkiä ja lasku jatkuu.

Kuolleen kissan pomput kuuluvat tyypilliseen laskumarkkinaan, jotka koostuvat joistakin keskipitkistä aalloista molempiin suuntiin. Sen nousuille on ominaista kova kiihdytys, jota edeltää hervoton myyntipaniikki.

Kolme viikkoa sitten perkasin laskumarkkinoiden aaltoilun anatomiaa. Yleensä keskipitkiä aaltoja ei tule kolmea enempää, joskus ne jäävät kahteen, koronamonttu sisälsi historiallisesti vain yhden hurjan aallon alas.

Tästä syystä Pörssihaukan ETF-suositukset ovat jääneet liki vitsiksi. Koronamontun pohjasta kirvonnut tasainen nousu oli niin erikoinen, että valuuttasuojattu SP500-ETF ei saanut osta-leimaa pariin vuoteen.

Nyt se on teknisesti perusteltua. Vaikka pohja voi alempaakin löytyä.

Russellissa jo kaksi aaltoa alas

Problematiikkaa kuva Amerikan osakkeiden laajin indeksi Russell 3000, joka on sujutellut marraskuusta asti jo kaksi aaltoa alas. Niiden väliin maaliskuussa mahtuu klassinen kuolleen kissan pomppu.

Noin neljässä viikossa Russell kuten SP500 kapusi 10% ylös – taipuakseen reilun kuukauden aikana lähes 20% eli 10% alle edellisen pohjan.

Russell on sukeltanut jo kaksi reilua aaltoa alas

Nämä edustavat hyvin tyypillisiä laskumarkkinan aaltoja niin kestoltaan kuin mitaltaan. Ja nyt kysymys tietenkin kuuluu, kuollut kissako se edelleen pomppii tuoreessa muutaman viikon rallissa.

Jos näin, nousu haihtuu taas jonkun viikon jälkeen ja indeksit suuntaavat alas ainakin edellisen pohjan tuntumaan tai allekin. Mukana tietysti valtaosa osakkeista, joskaan eivät kaikki.

Inflaatio tasaantui jo

Historiallisen todennäköisyyden puolesta nyt jonkin aikaa yhä kestävä nousu valuisi vielä kerran alas – johonkin mittaan. Syksyn tienoo on markkinamyrskyjen klassinen sesonki, kuten usein kertaan todettu.

Ei sen varaan voi automaattisesti kuitenkaan laskea. Siksikin, että näin voimakas pudotus vuoden alkupuoliskolla kuuluu poikkeuksiin.

Toki se voi jatkua samankaltaisena. Tai toisaalta yllättää toiseen suuntaan eli indeksit lähteäkin nousuun jo kesällä.

Se edellyttänee inflaation vaimentumista ja sen myötä laskevaa korkopainetta. Tästä on jo selvät merkit, sillä huhtikuussa Yhdysvaltojen kuluttajainflaatio kasvoi maltillisemmin kuin puoleentoista vuoteen.

Asuntolainan korko piikkasi?

Jos tähän iskee jonkin asteen taantuma kuten vahvasti vaikuttaa, ainakin osa hinnoista tulee alas. Palkkainflaation taittuminen ja työttömyyden kasvu vaikuttaisivat aika nopeasti odotuksiin keskuspankin haukkamaisen linjan muuttumisesta.

Yhdysvaltojen asuntolainojen korko saattoi jo piikata, ainakin se on tullut jo alemmas. Saman se teki 2018 lopussa ja 2019 iski jo kunnon laskusuhdanne – mukanaan korkojen lasku.

Joko lähihistoria toistaa itsenään asuntolainan koroissa?

Ennen pitkää niin tapahtuu. Ja se laukaisee optimismin ja lisää investointihaluja. Joita talouskasvun virkistyminen aina tarvitsee.

Tämä ei tietenkään ole kuin yksi skenaario, se myönteisin. Muihinkin täytyy varautua.

Suhdanne kääntyy odottamatta

Optimistisimmassa vaihtoehdossa Russell 3000 ja samalla iso osa osakkeista ainakin Yhdysvalloissa olisi jo suurin piirtein pohjassaan. Äsken tehty pohja 2200 pisteessä jäisi perälaudaksi, jonka alle indeksi ei enää vajoa, vaikka ehkä markkinat sen testaisivat kesän aikana.

Tai sitten tämä nousu jää kuolleen kissan pompuksi ja syksyyn mennessä paukkuu urakalla – siinä kohtaa luultavasti jo viimeisenä aaltona. Ja talouden jarrutettua jo niin kovaa, että keskuspankit reagoivat.

Koska kukaan ei voi tietää varmaksi, on järkevää hajauttaa ostoja ja varautua eri skenaarioihin. Ja muistaa, että suhdanteet taittuvat lopulta.

Ja aina se vähän odottamattomalta tuntuu. Kun näyttää menevän tolkuttoman hyvin niin kohta on toisin. Ja sama toiseen suuntaan.

Nousun voima ei kerro sen laatua

Monet markkinakommentaattorit pitävät nousurykäysten rajuutta itsessään todisteena kuolleen kissan pompusta. Ajatus on, että nousumarkkina lähtee liikkeelle hitaasti.

Kokemukseni ei mitenkään yksiselitteisesti väitettä puolla. Joskus nousumarkkinat lähtevät laiskasti, joskus riehuen.

Vaikkapa finanssikriisin pohjasta maaliskuusta 2009 kesän alkuun Russell kiskaisi 400 pisteestä vain kolmessa kuukaudessa 550:een – liki +40% ennen ensimmäistä pientä korjausta alas.

Moni tulkitsi aluksi nousun kuolleen kissan pompuksi ja pysyi käteisenä sikäli kun sitä oli. Ja odotti kunnon uutta rojausta kynnet riekaleiksi pureskellen – turhaan.

Russell kiipesi finanssikriisin pohjasta lujaa ja tasaisesti

Alennustavaraa riittää

2009 keväällä yleinen taloudellinen ilmapiiri velloi todella ankeana, osittain yhä katastrofaalisena. Se on jokseenkin sääntö markkinan pohjassa.

Mutta niin vain jäi sekin laskumarkkina taakse. Nousu jatkui liki vuoden ennen seuraavaa lyhyttä laskumarkkinaa.

Varma fakta on ainakin se, että laatua on saanut viime viikkoina halvalla. Vaikkapa kovan kasvuyhtiön Lam Researchin pudottua reilusti alle P/E 20 puhutaan alennusmyynnistä ilman yhtiön pitkäaikaista hapertumista.

Vaikea uskoa. Joten kurssin viimeisen parin viikon 20% nousu ei todellakaan tarkoita hypeä tai kuolleen kissan pomppua – vaikka voi jälkimmäiseksi osoittautuakin, vielä.

Pohjista parhaat nousut

Mutta myös Lam kiihdytti finanssikriisin pohjasta jokseenkin tasaisen kovaa liki kaksi vuotta. Kurssi kolminkertaistui ennen eurokriisin polkaisemaa laskumarkkinaa.

Lam höyrysi indeksejä tarmokkaammin finanssikriisistä toivuttuaan

Vastaavia kuvioita näemme jatkossakin. Ja se koskee monia osakkeita.

Kun ottaa tähtäimen vuosien päähän ei pomppujen laatua tarvitse kauheasti tuskailla. Hyvissä yhtiöissä kissa pysyy elossa ja tuonnempana teräskunnossa.

Vaikka meno tässä kohtaa vielä jonkun aikaa kompuroisi. Lamkin saattaa vajota yhä alas – tai sitten ei. Yhtiö on joka tapauksessa mahtava.

Cod Edistä rahat muualle

Con Edille nyt siis lunastus-suositus sadassa taalassa. Ei se ylikuumentunut ole, mutta nousuvaraa tuskin enää oleellisesti vähään aikaan.

70 taalan nurkilta ostettuna kurssivoitto nousee erittäin makeaksi. Pörssihaukan alusta astikin tuotto on osinkoineen 35% kolmessa vuodessa, ok yhtiön varmuuteen nähden.

Tuota luokkaa sen tuotot ovat pitkässä juoksussa – ja ylikin, kunhan ostot osuvat sopiviin monttuihin. Aikansa osake vitkutteli muistuttaen kärsivällisyyden merkityksestä.

Edistä saaduille rahoille löytyy nyt potentiaalia muualta. Toki sekin saa osta-suosituksen alennukseen taas joskus vajottuaan.

Hyvää viikonalkua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka