Jenkkikatsaus: Indikaattorit vihertävät

Luonto varautuu jo talveen, pörssit kevääseen. Kuva: Leevi Ikonen.

Perjantain katsaus kattoi jo keskeiset asiat myös Atlantin takaa, mutta muutamia huomiota sieltäkin. Markkinat liikkuvat nyt todella yhtenevästi, minkä seurauksena valtaosa osakkeista on teknisen analyysin silmin aivan samasta muotista.

Lähinnä poikkeuksia tekevät kovassa iskussa olevat defensiiviset, kuten Hershey ja Pepsi, ja syklisten vastavirran kiiski Genuine Parts Company. Ne korkkasivat uuden kurssiennätyksen eli ATH:n muutaman viikon sisään.

Useimmat osakkeet ovat sujutelleet alas joko koko kuluvan vuoden tai ainakin kuukauden pari. Ostopaikkojahan siitä sikiää, joskin Amerikkaankin yhä hiukan valikoiden, koska tämä keskipitkä laskutrendi saattaa kestää kauemmin kuin taakse jääneen kolme viikkoa.

Hiukan on yllättänyt, ettei rotaatio ole juuri pitänyt defensiivisiäkään sivussa laskusta. Lääkeyhtiötkin ovat niianneet samassa letkassa.

Kuumin peruna on tietysti edelleen, koska laskumarkkina pohjaa – tai onko näin jo tapahtunut. Käytännössä kaikki jenkki-indeksit tekivät toistaiseksi syvimmän pohjansa jo kolme kuukautta sitten, SP500 pisteluvussa 3650.

Se on liki 10% alempana kuin tuoreen notkahduksen pohja 3900 pisteessä viime viikon lopulla. Ainakin lasku siis jarruttaa jo voimakkaasti.

Välipiikki ylitti edellisen

Muutamat tekniset tekijät puhuvat jo selvästi laskumarkkinan päättymisestä. Jenkki-indeksit kävivät edellisessä välipiikissa vajaa kuukausi sitten korkeammalla kuin edellisen välipiikin huippu kesäkuun alussa.

SP500 kesäkuun alun lukema oli 4150, kuukausi sitten 4300. Lähtökohtaisesti se tarkoittaa pitkän trendin kääntyneen, koska laskumarkkinoissa kuolleen kissan pomppujen huippujen pitää olla aina edellistä matalampia – ja pohjien taas syvempiä.

SP500 välipiikki ylitti jo kesäkuun vastaavan ja pohja jäi ylemmäs

Nousumarkkinassa tietenkin toisinpäin: huiput aina edellistä korkeampia, pohjat matalampia. Näin trendit toimivat, ellei kyseessä ole jokin muu markkinatilanne – yleensä käytännössä markkinahaarukka eli kurssien sahaaminen paikallaan.

Puhtaasti tältä kannalta laskumarkkina olisi nyt jo paketissa. Näin voi ollakin, mutta tämä kuten muutkaan teknisen analyysin todisteet eivät aina automaattisesti pidä kutiaan – vaikka varsin usein.

Liike laaja-alainen

Tulkintaa puoltaa sekin, että markkina kehittyy nyt samalla tavalla myös syklisillä sektoreilla: USA:n teollisuusindeksi, kuljetusindeksi ja pankki-indeksi ylittivät välihuipussaan kesäkuun huipun. Osakkeet liikkuivat ylöspäin todella laajalla pohjalla.

Koska taloudessa ja markkinoilla suhdannekierto on ylihistoriallista eli toistuu samantapaisena, tekninen analyytikko hakee rinnastuksia historiasta, joskin tietäen markkinatilanteiden harvoin toteutuvan aivan identtisesti edellisten kanssa.

Joka tapauksessa tässä on paljon samoja piirteitä kuin edellisessä ”normaalissa” laskumarkkinassa 2018, joka kesti teknisesti tasan vuoden taittuen nousumarkkinaksi vuodenvaihteessa 2019.

Yhtäläisyyksiä kannattaa kurkata muutama keskeinen indikaattori kerrallaan. Ihan vain hahmottamisen helpottamiseksi.

TA kuin 2019 alussa

SP500:n  – kuten kaikkien indeksien – viikkotason trendi-indikaattori MACD oli selvästi erottuvassa alamäessä koko vuoden, kunnes 2019 taittui ylös, ja nopea käyrä (sininen) pomppasi hitaan käyrän (punainen) päälle. Se ei tarkoita automaattisesti trendin kääntyneen, mutta todennäköisyys nousee korkeaksi.

MACD viikkokuvaajassa on kuin 2019 alussa

Samoin tapahtui tietysti koronamontussa 2020 näiden laskumarkkinoiden välissä, kun markkina oli kääntynyt lopullisesti. Tuolloin lasku vain jäi tavallista lyhyemmäksi, muuten dynamiikassa ei  ole eroa.

Tulevaa kehitystä tehokkaasti indikoiva Ultimate Oscillator hyppäsi 2019 tammikuun alun rallissa 70 pisteeseen valuttuaan sitä ennen sitkeästi aina alemmas. Sekin viittaa vahvasti trendin taitteeseen.

Ultimate Oscillator kilkuttaa laskumarkkinan loppua

Samoin ennakoiva oskillaattori Rate Of Change (ROC), jonka nollaraja toimii trendien tunnistajana. Kun ROC tippuu nollan alle, olemme laskumarkkinassa. Kun ROC kapuaa nollan päälle siirrymme nousumarkkinaan.

Myös ROC kertoo samaa tarinaa: laskumarkkina paketissa

Ongelma on se, että voimakkaissa korjausliikkeissä suuntaan tai toiseen ROC voi hetkeksi vaihtaa nollarajan toiselle puolelle, vaikka markkina jatkaisi kohta samaan pääsuuntaan kuin aiemmin.

Aika vahvalta ROC nyt kuitenkin näyttää. Kuten useimmat indikaattorit.

Liki vuosi laskua takana

Puhtaasti teknisin perustein laskumarkkinan loppu on käsissä tai jo takana kohtalaisen todennäköisesti. Se ei yllättäisi, päinvastoin tätä skenaariota virittelin jo kesän alussa.

Indeksit ovat tulleet alas jo neljä aaltoa, mitä useampia laskumarkkinat eivät yleensä sisällä. Monissa indekseissä lasku alkoi jo viime syksynä, eivätkä laskumarkkinat tapaa kestää vuotta kauemmin.

Vaikka lasku vielä saisi vauhtia lähiviikkoina alkaa se vähän kaikkien mittareiden perusteella korista viimeisillään. Jos huomenna julkaistavat USA:n inflaatioluvut alkavat jäähtyä, vahvistaa se edelleen tulkintaa.

Rahapolitiikka tuskin kevenee tämän vuoden sisällä. Mutta markkinoita hallitseva iso rahaa katsoo eteenpäin, kuten kannattaa tehdä muidenkin.

Älä odota hyviä uutisia

Kurssit kiskaisivat ylös parissa päivässä niin lujaa, että hiukan kireiksi viilatut ostorajahinnat joutuivat heti helteeseen. Ei niitä pidä prosentin parin päälle tuijottaa, jos vähän myöhästyy.

Varsinkin jos laskumarkkina nyt päättyy. Käänteen voima yllättää herkästi, kun uutis- ja datavirtakaan ei sellaiseen juuri vihjaa.

Osakkeet kannattaa ostaa halvalla. Sitä ne eivät ole, kun joka tuutista virtaa jo myönteistä dataa ja helpottuneita ennusteita.

Sitä ei pidä odottaa. Jahka kaikki näyttää taas lupaavalta rahapolitiikan höltymistä myöten ovat kurssit karanneet jo aikaa sitten.

ITW ja MSFT käsikynkässä

Oheiset arviot pitävät aika lailla kutinsa useimpiin yksittäisiin osta-suosituksen vaihteeksi saaneisiin osakkeisiin. Vaikkapa mainiossa konepajassa ITW:ssä signaalit vihertävät jopa indeksejä vahvemmin.

Illinois Tool Works näyttää indeksien tapaan jo keväiseltä

Eikähän kustannusten hallinan taiturin ITW:n tuloskunto ole edes hiipunut, vaan jatkanut kasvussa edelleen. Korkojen nousu ja suhdanteen yleinen taantuminen vain madalsi osakkeen hinnoittelua.

Microsoftin kannattavuus vähän heikkeni matalasuhdanteessa, mutta isoista ongelmista ei ole kyse. Huippukannattavan ja kohtuuhintaisen IT-jätin TA on liki identtinen indeksien ja ITW:n kanssa, kuten niin monen muun.

Microsoft aaltoilee teknisesti samaa rataa edellisten kanssa

Vaikka toimialat ovat aivan toiset ja yhtiöiden mitat eri sarjoissa. Kovasti yllätyn, jos MSFT vielä uppoaa alle suojatasonsa 250 dollaria kuin korkeintaan hetkellisesti ja tuskin sitäkään.

Hyvää viikonalkua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka